Buenos Airesin joki yhä viemärinä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Buenos Airesin joki yhä viemärinä

Buenos Airesin rajalla virtaavan Riachuelojoen puhdistusoperaatio on poistanut roskalautat ja siistinyt penkat, mutta saasteet eivät kadonneet vedestä.

(IPS) -- Buenos Airesin rajalla virtaavan Riachuelojoen puhdistusoperaatio on poistanut roskalautat ja siistinyt penkat, mutta saasteet eivät kadonneet vedestä.

"Kemiallisia muutoksia ei ole havaittavissa", jokihallintoa johtava biokemisti Oscar Deina myöntää. Hallinto perustettiin vuonna 2006, kun Argentiinan korkein oikeus määräsi, että viemäriksi muuttunut Riachuelo on puhdistettava pääkaupunkilaisten virkistyskäyttöön.

Deinan mukaan joen vesi on yhä vähähappista ja haitallisia aineita nitraateista ja fosforista öljyyn ja raskasmetalleihin löytyy kosolti.

Joki alkaa Matanza-nimisenä 64 kilometrin päässä ja muuttuu pääkaupunkiin saapuessaan Riachueloksi. Virran vaikutusalueella asuu kuusi miljoonaa ihmistä ja toimii 25 000 teollista tai kaupallista laitosta.

Joki on ollut alttiina saasteille yli 200 vuotta, ja käsittelemättömät viemärivedet tekivät siitä Argentiinan myrkyllisimmän.

Argentiinan Greenpeace julkaisi helmikuussa raportin, joka moittii jokihallintoa saastuttajien lepsusta kohtelusta.

"Tarkoitus ei ole, että yritykset muuttavat saastuttamaan jonnekin muualle, vaan että ne muuttavat toimintatapojaan. Suurimpien pitää aloittaa, jotta vaikutukset tuntuvat nopeimmin", Greenpeacen jokikampanjan vetäjä Lorena Pujó sanoo.

Järjestölle ei riitä mahdollisuus joen "passiiviseen virkistyskäyttöön", jossa asukkaat joutuvat välttämään kaikkea kontaktia veden kanssa. Pujó uskoo, että asianmukaisten toimien vaikutukset alkaisivat näkyä 25 vuodessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia