Uutiset

Bruttokansanonnellisuudesta uusi hyvinvoinnin mittari?

Himalajalla sijaitseva Bhutan tunnetaan omintakeisesta hyvinvointimittaristaan, bruttokansanonnellisuudesta. Maan pääministerin mukaan mittari tarvitaan, koska bruttokansantuote ruokkii vain kulutusta eikä edistä kestävää kehitystä.

Bhutanilaislapsia. (Kuva: Piet van der Poel)

Himalajalla sijaitseva pikkuinen Bhutan tunnetaan omintakeisesta hyvinvointimittaristaan, bruttokansanonnellisuudesta.

Bhutanin pääministeri Jigme Y. Thinley selosti asiaa hiljan Japanin johdolle ja kertoi näkemyksiään IPS:n haastattelussa.

Bhutanin kuningaskunnassa pidettiin ensimmäiset demokraattiset vaalit viime vuonna, ja Thinleyn puolue sai alahuoneen 47 paikasta 45.

Pyrkimys bruttokansanonnellisuuteen (bko) juontuu kuitenkin vuodesta 1972, jolloin kuningas Wangchuck aloitti maan nykyaikaistamisen.

Thinleyn mukaan uusi mittari tarvittiin, koska bruttokansantuote (bkt) ruokkii vain kulutusta eikä edistä kestävää kehitystä.

"Perinteemme ja tapamme olivat uhattuina. Oli löydettävä keino pelastaa kansamme hyvinvointi. Emme halua uhrata onnellisuutta aineellisen kehityksen hyväksi", hän selittää.

Inhimillinen näkökulma


Aineellisten tarpeiden ohella bko pyrkii tyydyttämään ihmisen henkiset ja älylliset tarpeet. Tätä vaihtoehtoista kehitysmallia Bhutan tarjoaa auliisti myös muille maille.

Thinley tapasi sekä Japanin tulevan pääministerin Yukio Hatoyaman että tämän edeltäjän Taro Ason. Hänen mukaansa kumpikin myönsi, ettei maan nykyresepti johda onnellisuuteen.

Hatoyama arveli Japanin saaneen liikaa vaikutteita amerikkalaisesta ja anglosaksisesta kapitalismista.

Thinley muistuttaa, että bkt mittaa vain tiettynä aikana tuotettujen tavaroiden ja palvelujen määrää, mutta jättää laskuista sosiaaliset ja ympäristökustannukset. Talouskasvuun keskittyessään se sivuuttaa inhimillisen näkökulman.

Talouskasvuakin tarvitaan köyhyyden voittamiseksi, mutta sen hedelmät jakaantuvat liian epätasaisesti, Thinley jatkaa.

"Maailmasta ei puutu ruokaa, mutta nälkää ja köyhyyttä on silti. Toisaalla esiintyy tuhlausta ja liikakulutusta. Lääkkeitä on riittämiin, mutta ihmisiä kuolee niiden puutteeseen."

Thinley tasoittaisi jakosuhteita rikkaita verottamalla. "Luulen, että rikkaat ovat valmiita maksamaan veroja auttaakseen muita."

Sopeutuminen haastavaa


Onnellisuus vaatii asioiden laittamista uuteen tärkeysjärjestykseen. "Me kaikki tavoittelemme onnea, mutta se on määriteltävä aiempaa merkityksellisemmin. Aineellinen vauraus suo ohikiitävän mielihyvän, mutta saattaa vaarantaa perhe- ja ystävyyssuhteet."

Thinley muistuttaa, että valtio voi tehdä vain tietyt asiat onnellisuuden edistämiseksi, suurin osa jää yksilölle itselleen.

"Valtio voi turvata fyysiset perustarpeet ja henkiset kehitysmahdollisuudet. Sen jälkeen onnellisuus riippuu itsestä ja omista tavoitteista."

Bhutanin valtio korostaa perheen merkitystä. "Ihmisen onni riippuu siitä, onko ympärillä muita ihmisiä, joiden kanssa jakaa ilot ja surut. Jos ympärillä on ihmisiä, ei päädy hyppäämään sillalta, kuten monille käy New Yorkissa tai San Franciscossa."

Arvostelijoiden mukaan Bhutanin 650 000 asukkaalla on kuitenkin vaikeuksia sopeutua nopeaan muutokseen. Itsemurhat ja henkirikokset ovat levinneet sinnekin.

"Meillä tehdään nyt pari itsemurhaa ja yksi murha vuodessa. Aiemmin niistä ei kerrottu, mutta nykyisin mediamme on hyvin aktiivinen ja nämä asiat pääsevät etusivulle. Minusta se on hyvä."

Thinley painottaa, että nykypäivän suuret ongelmat - talouslama ja ilmastonmuutos - ovat kulutushakuisen ja markkinakeskeisen elämäntapamme seurausta.

"Hallitusten elvytystoimet tarjoavat vain lyhyen aikavälin ratkaisuja. Tarvitaan pitkän tähtäimen ratkaisuja", hän sanoo.

kehitysväestöpolitiikka Bhutan

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset