Uutiset

Britanniassa kiistellään vankien äänioikeudesta

Parlamentin odotetaan äänestävän tänään kumoon esitys äänioikeuden antamisesta vangeille.
(Kuva: Tim Pearce / cc 2.0)
Britannian parlamentin alahuoneessa käydään kiivasta väittelyä vankien äänioikeudesta.

Alahuoneen lakivaliokunnan 9. helmikuuta julkaiseman raportin mukaan Britannia rikkoo kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ottaessaan äänioikeuden pois vankeusrangaistusta suorittavilta rikollisilta. Raportti perustuu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen valitukseen Britannian hallitukselle vuonna 2005.

Parlamentin alahuoneessa tänään järjestettävä äänestys jakaa kansanedustajia. Pääministeri David Cameron on sanonut "voivansa pahoin" ajatuksesta, että vangit saisivat äänestää vaaleissa, mutta olevansa samalla velvoitettu noudattamaan EIT:n päätöstä. Lukuisien kansanedustajien odotetaan kuitenkin äänestävän esitystä vastaan.

Samaan aikaan muun muassa Britannian anglikaanisen kirkon arkkipiispa Rowan Williams on julkisesti suositellut äänioikeuden palauttamista vangeille.

Vankien oikeudet kansalaisoikeudetoikeus ja rikos Iso-Britannia

Lue myös

Pakkosyöttäminen jatkuu edelleen Guantanamossa

Vankileirille on annettu oikeuden päätös julkaista pakkosyötöstä otettuja videoita.

Lääkärit vetoavat Guantanamon nälkälakkolaisten puolesta

Guantanamon vankileirillä tarvitaan riippumattomia lääkäreitä, vaatii 153 lääkäriä presidentti Barack Obamalle osoitetussa avoimessa kirjeessä.

ITUC vaatii Turkkia vapauttamaan ay-aktiivit

Kansainvälinen ay-liikkeen maailmanjärjestö tuomitsee mielenosoituksissa perusteettomasti tehdyt pidätykset.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.