Britannia maksaa edelleen korvauksia kiduttamilleen irakilaisille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Britannia maksaa edelleen korvauksia kiduttamilleen irakilaisille

Asianajajien ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan irakilaisten vankien pahoinpitely oli systemaattista ja se pitäisi tutkia julkisesti.

Iso-Britannian puolustusministeriö on jatkanut korvausten maksamista sadoille irakilaisille, joita brittisotilaat vangitsivat ja kiduttivat Irakin miehityksen aikana. Ministeriö maksoi yksin viime vuonna yli kahdeksan miljoonaa puntaa (noin kymmenen miljoonaa euroa) korvauksia 162 irakilaiselle, kertoo Guardian-lehti.

Entisiä vankeja edustavien asianajajien mukaan ensi vuoden aikana korvausvaatimuksia saattaa hakea yli 700 henkeä.

Korvauksia saaneet ovat olleet pääasiassa kuulusteluissa pahoinpideltyjä siviilejä, joita on epäiltiin väkivaltaisesta vastarinnasta miehitysjoukkoja vastaan. Vangit ovat kertoneet joutuneensa pahoinpidellyksi ja lisäksi heitä on valvotettu ja nöyryytetty seksuaalisesti.

Asianajajien ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan väärinkäytökset ja pahoinpitelyt vankeja kohtaan ovat olleet systemaattisia. Puolustajat ovat vaatineet pidätysten ja kuulustelukäytäntöjen julkista tutkimista Britanniassa.

Ministeriön mukaan julkista tutkimusta ei kuitenkaan tarvita, sillä se on perustanut tutkimuksia johtavan elimen, joka tutkii syytökset väärinkäytöksistä ja vankilakuolemista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia