Brasiliassa on murhattu tänä vuonna jo toistasataa naista – Rankaisemattomuus viestii, että väkivalta on sallittua, varoittaa ihmisoikeuskomissio | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Brasiliassa on murhattu tänä vuonna jo toistasataa naista – Rankaisemattomuus viestii, että väkivalta on sallittua, varoittaa ihmisoikeuskomissio

Brasiliassa on murhattu tänä vuonna noin neljä naista joka päivä. Amerikkojen välinen ihmisoikeuskomissio vaatii maata puuttumaan tapauksiin ja muistuttaa, ettei naisten tappaminen ole yksittäinen ongelma vaan se liittyy seksistiseen arvomaailmaan.

Mielenosoittaja ja kyltti, johon on piirretty naisen kuva

Aktivisti ja kaupunginvaltuutettu Marielle Francon murha järkytti viime vuonna Rio de Janeiroa. Kuva: Romerito Pontes / CC BY 2.0.

Amerikkojen välinen ihmisoikeuskomissio (IACHR) on huolissaan naisten murhista Brasiliassa. Vuodenvaihteen jälkeen maassa on murhattu 126 naista sukupuolensa vuoksi. Lisäksi yrityksiä on ollut 67. 

Komissio vaatii maan valtiota ryhtymään vahvempiin toimiin tapausten estämiseksi, uhrien suojelemiseksi ja syyllisten saamiseksi vastuuseen. Tällä hetkellä rankaisemattomuus viestii, että teot ovat yhteiskunnallisesti suvaittuja, se varoitti eilen julkaistussa kannanotossaan.

Brasilia sääti vuonna 2015 lain, joka kovensi rangaistuksia feminicídiosta, naisen murhaamisesta nimenomaan sukupuolen perusteella. Tuomio voi olla jopa 30 vuotta vankeutta. Usein tekijät jäävät kuitenkin ilman rangaistusta eikä esimerkiksi väkivallan uhreille tarkoitettuja suojia ole riittävästi.

”Laki naisten murhista oli tärkeä askel, jossa tehtiin näkyväksi naisten murhien syrjivä luonne. Nyt on kuitenkin oleellista vahvistaa ehkäisy- ja suojelutoimia”, sanoi IACHR:n puheenjohtaja Margarette May Macaulay.

Naisiin kohdistuva väkivalta on syvään juurtunut ongelma niin Brasiliassa kuin Latinalaisessa Amerikassa yleensäkin. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan runsaan 200 miljoonan asukkaan Brasiliassa murhattiin viime vuonna 4 539 naista. Niistä 1 133 rekisteröitiin feminicídioksi. Usein naiset joutuvat oman kumppaninsa murhaamiksi omassa kodissaan. Monet ovat kokeneet väkivaltaa jo aiemmin tai uhmanneet hyökkääjäänsä. 

Huolta on viime aikoina lisännyt se, että Brasilian uusi, äärioikeistolainen presidentti Jair Bolsonaro on helpottanut aseiden hankintaan. Noin puolet naisten murhista tehdään nimenomaan tuliaseella. 

IACHR korostaa, että naisten tappaminen ei ole yksittäinen ongelma, vaan se liittyy seksistiseen arvomaailmaan ja naisiin kohdistuvaan väkivaltaan yleensä. Naiset ovat vaarassa muun muassa etnisen taustansa, seksuaalisen suuntautumisensa, sukupuoli-identiteettinsä sekä köyhyytensä takia. Myös naispoliitikot-, toimittajat- ja ihmisoikeuspuolustajat ovat erityisessä vaarassa.

Viime vuonna Brasiliassa herätti erityistä huomiota kaupunginvaltuutettu ja aktivisti Marielle Francon murha Rio de Janeirossa. Nuorten, mustien sekä seksuaali -ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustanut Franco ammuttiin ohiajavasta autosta maaliskuussa. Tekijöitä ei ole saatu kiinni ja esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on epäillyt, että tekoon liittyi valtiollisia toimijoita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia