Uutiset

Brasilian tapahtumat osa maailmanlaajuista demokratian kriisiä

Sosiologin mukaan 1900-luvun loppupuoli todisti demokratian voittokulkua maailmassa, mutta suunta on kääntynyt ja nykymuotoinen demokratia saattaa olla ajan mittaan tuomittu katoamaan.
Vuonna 2013 alkaneet mielenosoitukset aiheuttivat Brasiliassa poliittisen kuohunnan, joka johti presidentti Dilma Rousseffin erottamiseen tämän vuoden elokuun lopussa. (Kuva: Fabiana Frayssinet / IPS)

(IPS) -- Brasilian demokratia ei ole vaarassa politiikan äkkikäänteistä huolimatta. Ne kuitenkin heijastavat maailmassa yleisesti vallitsevaa demokratian kriisiä, arvioi Brasilian yliopiston sosiologian professori Elimar do Nascimento.

1900-luvun loppupuoli todisti demokratian voittokulkua maailmassa, mutta suunta on kääntynyt ja nykymuotoinen demokratia saattaa olla ajan mittaan tuomittu katoamaan, hän jatkaa.

Brasiliassa viralta pantu presidentti Dilma Rousseff on sanonut joutuneensa vallankaappauksen uhriksi. "Ei se ollut kaappaus, eikä Brasilian demokratia ole lyhyellä tähtäimellä vaarassa. Sen turvaavat kansan ja armeijan asenteet", do Nascimento vakuuttaa.

Roussefin kaataminen laillisin menetelmin heijastaa "tämän kyvyttömyyttä hallita Brasilian yhteiskuntaa globalisoituneessa maailmassa, jossa moninaiset taloudelliset intressit käyttävät valtiota hyväkseen." Sama ongelma vaivaa Latinalaisen Amerikan vasemmistoa laajemminkin, hän jatkaa.

Vasemmisto heikkenee, kun taloudelliset ryhmittymät valtaavat alaa politiikassa hallitusten ja kansainvälisten järjestöjen tappioksi. Se lisää eriarvoisuutta, joka puolestaan on uhka demokratialle, do Nascimento pohtii.

Ympäristö suurin uhka

Demokratiaan kohdistuu muitakin uhkia, jatkaa do Nascimento, joka johtaa yliopiston kestävän kehityksen keskusta ja on mukana kansainvälisessä sivilisaatiotutkimuksessa.

Terrorismi kuuluu demokratian riskeihin, koska sen torjunta keskittyy turvallisuuskoneistojen, valvonnan ja kieltojen vahvistamiseen. "Ihanteita vailla olevat nuoret kiinnostuvat radikalismista."

Suurin vaara on kuitenkin ympäristökriisi, jota yksittäisten valtioiden 4–6 vuodeksi valitut päättäjät eivät kykene ratkaisemaan. "Ilmastomuutos voi kiihtyä nopeasti, jolloin ongelmien ratkaisussa on turvauduttava autoritaarisiin toimiin", do Nascimento ennustaa.

"Valinta tapahtuu vapauden ja hengissä säilymisen välillä."

Menneisyyden jäänne

Vauraus keskittyy maailmassa yhä harvempiin käsiin, Euroopassa vahvistuu äärioikeisto, ja Latinalaisen Amerikan vasemmisto horjuu.

Demokratian kriisi näkyy kansalaisten heikkenevänä uskona edustukselliseen järjestelmään, joka ei vastaa nykymaailman ja tiedonvälityksen monimutkaisuutta, pohtii riolaisen Fluminensen yliopiston historian professori Daniel Aarão Reis.

Ilman uudistamista demokratiasta on tulossa historiallinen jäänne, hän arvioi.

"Kuihtuminen voi viedä vuosikausia ja riippuu monista tekijöistä, mutta on yhä selvempää, että nykyinen demokratia ei kykene ratkomaan aikamme sosiaalisia, kulttuurisia, taloudellisia ja poliittisia ongelmia", Reis uskoo.

Vallan tasapaino

Brasiliaa hallitsi vuodet 1964–1985 sotilasdiktatuuri, minkä vuoksi demokratialla on Reisin mukaan yhä hennot juuret. Oli kuitenkin loogista, että vapauden kasvaessa ja tasa-arvon toivossa valtaan äänestettiin vasemmisto ja jopa entisiä sissejä, kuten Rousseff.

Reis arvioi, että Brasilian demokratian vankin tuki onkin arvojen sijasta jonkinlainen vallan tasapaino, joka vahvistettiin vuoden 1988 perustuslaissa. Se estää yhtä ryhmää murskaamasta toista.

Kansan tyytymättömyys on viime vuosina näkynyt mielenosoituksissa, joiden pääkohde on ollut korruptio. Siitä syytettiin Rousseffia ja tämän työväenpuoluetta, mutta useimmille on selvää, että mädännäisyys leimaa koko poliittista elämää.

Reisin korostamaa tasapainoa kuvastaa sekin, että pian Rousseffin viraltapanon jälkeen Brasiliassa alkoivat laajat mielenosoitukset hänen seuraajakseen varapresidentin paikalta noussutta Michel Temeriä vastaan.

kehityspolitiikkademokratiakorruptio & läpinäkyvyys Brasilia Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset