Uutiset

Brasilian tapahtumat osa maailmanlaajuista demokratian kriisiä

Sosiologin mukaan 1900-luvun loppupuoli todisti demokratian voittokulkua maailmassa, mutta suunta on kääntynyt ja nykymuotoinen demokratia saattaa olla ajan mittaan tuomittu katoamaan.
Vuonna 2013 alkaneet mielenosoitukset aiheuttivat Brasiliassa poliittisen kuohunnan, joka johti presidentti Dilma Rousseffin erottamiseen tämän vuoden elokuun lopussa. (Kuva: Fabiana Frayssinet / IPS)

(IPS) -- Brasilian demokratia ei ole vaarassa politiikan äkkikäänteistä huolimatta. Ne kuitenkin heijastavat maailmassa yleisesti vallitsevaa demokratian kriisiä, arvioi Brasilian yliopiston sosiologian professori Elimar do Nascimento.

1900-luvun loppupuoli todisti demokratian voittokulkua maailmassa, mutta suunta on kääntynyt ja nykymuotoinen demokratia saattaa olla ajan mittaan tuomittu katoamaan, hän jatkaa.

Brasiliassa viralta pantu presidentti Dilma Rousseff on sanonut joutuneensa vallankaappauksen uhriksi. "Ei se ollut kaappaus, eikä Brasilian demokratia ole lyhyellä tähtäimellä vaarassa. Sen turvaavat kansan ja armeijan asenteet", do Nascimento vakuuttaa.

Roussefin kaataminen laillisin menetelmin heijastaa "tämän kyvyttömyyttä hallita Brasilian yhteiskuntaa globalisoituneessa maailmassa, jossa moninaiset taloudelliset intressit käyttävät valtiota hyväkseen." Sama ongelma vaivaa Latinalaisen Amerikan vasemmistoa laajemminkin, hän jatkaa.

Vasemmisto heikkenee, kun taloudelliset ryhmittymät valtaavat alaa politiikassa hallitusten ja kansainvälisten järjestöjen tappioksi. Se lisää eriarvoisuutta, joka puolestaan on uhka demokratialle, do Nascimento pohtii.

Ympäristö suurin uhka

Demokratiaan kohdistuu muitakin uhkia, jatkaa do Nascimento, joka johtaa yliopiston kestävän kehityksen keskusta ja on mukana kansainvälisessä sivilisaatiotutkimuksessa.

Terrorismi kuuluu demokratian riskeihin, koska sen torjunta keskittyy turvallisuuskoneistojen, valvonnan ja kieltojen vahvistamiseen. "Ihanteita vailla olevat nuoret kiinnostuvat radikalismista."

Suurin vaara on kuitenkin ympäristökriisi, jota yksittäisten valtioiden 4–6 vuodeksi valitut päättäjät eivät kykene ratkaisemaan. "Ilmastomuutos voi kiihtyä nopeasti, jolloin ongelmien ratkaisussa on turvauduttava autoritaarisiin toimiin", do Nascimento ennustaa.

"Valinta tapahtuu vapauden ja hengissä säilymisen välillä."

Menneisyyden jäänne

Vauraus keskittyy maailmassa yhä harvempiin käsiin, Euroopassa vahvistuu äärioikeisto, ja Latinalaisen Amerikan vasemmisto horjuu.

Demokratian kriisi näkyy kansalaisten heikkenevänä uskona edustukselliseen järjestelmään, joka ei vastaa nykymaailman ja tiedonvälityksen monimutkaisuutta, pohtii riolaisen Fluminensen yliopiston historian professori Daniel Aarão Reis.

Ilman uudistamista demokratiasta on tulossa historiallinen jäänne, hän arvioi.

"Kuihtuminen voi viedä vuosikausia ja riippuu monista tekijöistä, mutta on yhä selvempää, että nykyinen demokratia ei kykene ratkomaan aikamme sosiaalisia, kulttuurisia, taloudellisia ja poliittisia ongelmia", Reis uskoo.

Vallan tasapaino

Brasiliaa hallitsi vuodet 1964–1985 sotilasdiktatuuri, minkä vuoksi demokratialla on Reisin mukaan yhä hennot juuret. Oli kuitenkin loogista, että vapauden kasvaessa ja tasa-arvon toivossa valtaan äänestettiin vasemmisto ja jopa entisiä sissejä, kuten Rousseff.

Reis arvioi, että Brasilian demokratian vankin tuki onkin arvojen sijasta jonkinlainen vallan tasapaino, joka vahvistettiin vuoden 1988 perustuslaissa. Se estää yhtä ryhmää murskaamasta toista.

Kansan tyytymättömyys on viime vuosina näkynyt mielenosoituksissa, joiden pääkohde on ollut korruptio. Siitä syytettiin Rousseffia ja tämän työväenpuoluetta, mutta useimmille on selvää, että mädännäisyys leimaa koko poliittista elämää.

Reisin korostamaa tasapainoa kuvastaa sekin, että pian Rousseffin viraltapanon jälkeen Brasiliassa alkoivat laajat mielenosoitukset hänen seuraajakseen varapresidentin paikalta noussutta Michel Temeriä vastaan.

kehityspolitiikkademokratiakorruptio & läpinäkyvyys Brasilia Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Koululaisia istumassa maassa

Afrikka kaipaa nuorempia johtajia – Internet tulisi nähdä mahdollisuutena, ei uhkana

Afrikan väestö on nuorta, mutta johtajat vanhoja. Kun vanhat johtajat yrittävät hallita internetiä vallassa pysyäkseen, kansalaiset ja talous kärsivät, kirjoittaa Selorm Branttie.
Kuivunut joen uoma ja kuolleen eläimen jäännökset

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa

Somaliassa, Ugandassa, Etiopiassa ja Keniassa sadot ovat jäämässä pieniksi ja ruuan hinta on nousussa. Jotta laajamittaiselta katastrofilta vältyttäisiin, hätäapua tarvitaan pian, sanovat Famine Early Warning System Network ja Pelastakaa Lapset.
Ihmisiä kävelemässä lentokoneeseen

Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"

Viime vuonna 41 miljoonaa ihmistä oli paossa kotimaansa sisällä, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Taustalla vaikuttavat luonnonkatastrofit, mutta myös katastrofeja kohtaavien maiden infrastruktuurien hauraus, toteaa Displacement Monitoring Centerin ja Norjan pakolaisneuvoston raportti.
Tehtaanpiippuja joenrannalla

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin

Brittiläisen Autonomy-ajatuspajan tuoreen tutkimusraportin mukaan ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatisi eurooppalaisia vähentämään työntekoaan noin yhdeksään tuntiin viikossa. Laskelma perustuu tietoihin Ruotsin, Saksan ja Iso-Britannian kasvihuonekaasupäästöistä ja teollisuustuotannosta.

Tuoreimmat

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa
Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"
Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin
Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo
Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa
Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria
Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä
Vuosikausia jatkunut konflikti tekee lapsistä perheen elättäjiä Kašmirissa
EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras
Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Luetuimmat

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin
Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista