Brasilian rakennusjätti kompastui korruptioon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Brasilian rakennusjätti kompastui korruptioon

Monialayhtiö Odebrecht on tähänastisten tietojen mukaan käyttänyt lahjontaan kotona ja maailmalla melkein miljardi euroa.

Brasilialaiset ovat tyrmistyneet uutisista, jotka paljastavat monialayhtiö Odebrechtin valtavan korruptioverkoston. Tähänastisten tietojen mukaan kansainvälinen brasilialaisyritys on käyttänyt lahjontaan kotona ja maailmalla melkein miljardi euroa.

Brasiliassa keväästä 2014 jatkuneet korruptiotutkimukset murentavat yritysimperiumia, jota Odebrechtin perhe on rakentanut kolmen sukupolven ajan. Autopesujutuksi kutsutussa tutkinnassa on ilmennyt, että Odebrecht kanavoi rahaa valtionenemmistöiselle Petrobras-yhtiölle, joka käytti miljoonia päättäjien ja virkamiesten voiteluun vauhdittaakseen julkisia rakennushankkeita.

Marcelo Odebrecht, joka johti sukunsa yritystä vuosina 2008–2015 pidätettiin kesäkuussa 2015. Hänet tuomittiin viime keväänä 19 vuodeksi vankeuteen 11 korruptiorikoksesta ja 40 rahanpesusta.

Viime lokakuussa Odebrecht-yhtiö ryhtyi yhteistyöhön viranomaisten kanssa. 77 firman entistä ja nykyistä johtohenkilöä antoi yli 900 valaehtoista lausuntoa syyttäjille.

Lahjus on tuottava sijoitus

Yhdysvallat tekee omia tutkimuksiaan sekä Odebrechtista että Petrobrasista, joilla on USA:ssa petrokemiallinen tytäryhtiö Braskom. Rahanpesusta epäillään sekä yhdysvaltalaisia että sveitsiläisiä pankkeja.

USA:n oikeusministeriö paljasti joulukuussa, että Odebrecht käytti 936 miljoonaa euroa poliitikkojen ja virkamiesten lahjontaan kahdessa Afrikan valtiossa ja kymmenessä Latinalaisen Amerikan maassa. Brasilian osuus oli lähes 60 prosenttia koko potista.

Brasiliassa lahjuksien ottamisesta epäillään 200:aa kansanedustajaa ja virkamiestä, joista moni on edelleen virassa.

Odebrechtilla oli erityinen lahjontaosasto, ja Yhdysvaltain viranomaisten mukaan jokainen yhtiön korruptioon sijoittama dollari tuotti 12 dollarin edestä sopimuksia.

Arvio perustuu yli sataan hankkeeseen Argentiinassa, Brasiliassa, Dominikaanisessa tasavallassa, Ecuadorissa, Guatemalassa, Kolumbiassa, Meksikossa, Panamassa, Perussa ja Venezuelassa sekä afrikkalaisissa Angolassa ja Mosambikissa.

Maanosassa vavahtelee

Paljastukset ovat aiheuttaneet poliittisia maanjäristyksiä Brasiliassa ja koko Latinalaisessa Amerikassa. Odebrechtilla on ollut alueen maissa lukuisia suurhankkeita teiden, siltojen, satamien ja voimaloiden rakentamisesta maa- ja energiatalouteen.

Peru on antanut korruptioepäilyjen vuoksi pidätysmääräyksen Yhdysvalloissa oleskelevasta kauden 2001–2006 presidentistään Alejandro Toledosta. Epäilyjä kohdistuu myös Kolumbian presidenttiin Juan Manuel Santosiin sekä Panaman Juan Carlos Varelaan, ja paljon muuta on vielä hämärän peitossa.

Alati paisuva korruptioskandaali paljastaa Odebrechtin toiminnan mittasuhteita. Yksistään sen yhdysvaltalainen tytäryhtiö Braskem on syytteessä yli 200 miljoonan euron lahjusten jakamisesta Amerikan maissa. Tavoitteena oli säilyttää johtava asema termoplastisten hartsien tuottajana.

Odebrecht aloitti toimintansa 1944 rakennusyhtiönä. Sittemmin se on laajentunut muun muassa sokeriruo'on tuotantoon, sotilas- ja öljyteknologiaan sekä logistiikkaan ja laivanrakennukseen.

Yhtiö rakensi 1970-luvulla öljyjätti Petrobrasin pääkonttorin Rio de Janeiroon. Se sinetöi liiton, joka on johtanut nykyiseen katastrofiin ja kummankin maineen menetykseen.

Odebrechtin voittoisa laajeneminen on kääntynyt olemassaolon taisteluksi lainahanojen sulkeuduttua. Nyt jännitetään, todetaanko yritys liian suureksi kaatumaan, kuten eräät pankit vuoden 2008 kriisissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia