Brasilian maattomien puolustaja murhattu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Brasilian maattomien puolustaja murhattu

Maattomien viljelijöiden oikeuksia puolustanut Cicero Guedes dos Santos murhattiin raa'asti tammikuun lopussa Rio de Janeirossa.

Maattomien viljelijöiden oikeuksia puolustanut Cicero Guedes murhattiin raa'asti tammikuun lopussa Rio de Janeirossa. Guendes surmattiin lähellä sokeriruokoviljelmää, jonka maattomien viljelijöiden liike MST on vallannut.

Guendes oli yksi liikkeen näkyvimmistä johtohahmoista, jolle myönnettiin vaihtoehto-Nobelina tunnettu Right Livelihood Award vuonna 1991. 

Brasilialaisten kansalaisjärjestöjen mukaan maaoikeuksia ajavien aktivistien murhat ovat vähentyneet viime vuosina, mutta samalla tappouhkausten määrä on kolminkertaistunut.

Kansalaisjärjestöt ovat ottaneet vahvasti kantaa Guendesin murhaan. Muun muassa Right Livelihood -säätiön johtaja Ole von Uexkull on kehottanut Brasilian hallituksta suojelemaan maattomien liikettä ja sen jäseniä.

Brasiliassa maanomistus on jakautunut poikkeuksellisen epäoikeudenmukaisesti. Joidenkin arvioiden mukaan kaksi prosenttia maanomistajista pitää hallussaan 60 prosenttia maan viljelymaasta. Järjestelmän kyseenalaistajille uhkaukset ja pahoinpitelyt ovat järjestön mukaan arkipäivää.

Lisää uusi kommentti