Uutiset Verkko- ja viestintäteknologia

Brasilia sääti perustuslain netinkäyttäjille

NSA:n vakoiluskandaali on kannustanut maata ponnistelemaan internetin vapauden puolesta.
(Kuva: Ken Fager / cc 2.0)

Brasilian presidentti Dilma Rousseff on allekirjoittanut uuden lainsäädännön, jonka tarkoituksena on turvata internetin käyttäjien yksityisyyttä ja verkon vapautta. Huhtikuun lopussa hyväksyttyä Marco Civil da Internet -lainsäädäntöä on kutsuttu Brasilian internet-perustuslaiksi.

Nyt säädetty lainsäädäntö velvoittaa sähköpostipalvelujen tarjoajat takaamaan kirjesalaisuus elektroniselle viestinnälle, rajoittaa voimakkaasti ulkopuolisten pääsyä palvelimille varastoituihin käyttäjätietoihin sekä takaa sananvapauden internetissä käytävälle julkiselle keskustelulle.

Laki myös velvoittaa verkkoyrityksiä takaamaan tasapuolista palvelutasoa kaikille asiakkailleen eikä esimerkiksi veloittamaan tiettyjen palveluiden, kuten Skypen tai vertaisverkkojen käytöstä.

Monikansalliset verkkojätit, kuten Google ja Facebook, joutuvat nyt myös noudattamaan Brasilian lainsäädäntöä toimiessaan maan rajojen sisäpuolella, vaikka niiden palvelimet sijaitsevatkin ulkomailla.

Lain taustalla on tyrmistys Edward Snowdenin paljastaman vakoiluskandaalin laajuudesta. Snowdenin medialle vuotamista dokumenteista on paljastunut muun muassa, että Yhdysvallat on vakoillut Dilma Rousseffin, hänen henkilökohtaisten avustajiensa sekä maan kansallisen öljy-yhtiö Petrobrasin viestintää.

Rousseff perui viime syksyllä jo varmistetun vierailun Washingtoniin vastalauseena paljastuksille, mutta on myös pyrkinyt asemoimaan itsensä yhdeksi johtavista internetin vapautta ajavista valtioista.

Muun muassa internetin kehitystä johtanut verkkopioneeri Tim Berners-Lee on kehunut lainsäädäntöä historiallisena.

"Kyseessä on erinomainen esimerkki siitä, kuinka hallituksilla voi olla verkko-oikeuksien ja internetin vapautta edistävä rooli", Berners-Lee sanoi.

Toisaalta verkko-oikeuksia edistävä Electronic Frontier Foundation on kritisoinut lain puutteita, sillä rajoituksista huolimatta käyttäjätietojen varastointi myöhempää käyttöä varten tulee jatkumaan. 

Myös europarlamentti otti aiemmin keväällä järjestetyssä äänestyksessä vahvasti kantaa verkon vapauteen.

Verkko- ja viestintäteknologia ihmisoikeudetinternet Brasilia

Lue myös

Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Väkijoukko

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset