Uutiset Verkko- ja viestintäteknologia

Brasilia sääti perustuslain netinkäyttäjille

NSA:n vakoiluskandaali on kannustanut maata ponnistelemaan internetin vapauden puolesta.
(Kuva: Ken Fager / cc 2.0)

Brasilian presidentti Dilma Rousseff on allekirjoittanut uuden lainsäädännön, jonka tarkoituksena on turvata internetin käyttäjien yksityisyyttä ja verkon vapautta. Huhtikuun lopussa hyväksyttyä Marco Civil da Internet -lainsäädäntöä on kutsuttu Brasilian internet-perustuslaiksi.

Nyt säädetty lainsäädäntö velvoittaa sähköpostipalvelujen tarjoajat takaamaan kirjesalaisuus elektroniselle viestinnälle, rajoittaa voimakkaasti ulkopuolisten pääsyä palvelimille varastoituihin käyttäjätietoihin sekä takaa sananvapauden internetissä käytävälle julkiselle keskustelulle.

Laki myös velvoittaa verkkoyrityksiä takaamaan tasapuolista palvelutasoa kaikille asiakkailleen eikä esimerkiksi veloittamaan tiettyjen palveluiden, kuten Skypen tai vertaisverkkojen käytöstä.

Monikansalliset verkkojätit, kuten Google ja Facebook, joutuvat nyt myös noudattamaan Brasilian lainsäädäntöä toimiessaan maan rajojen sisäpuolella, vaikka niiden palvelimet sijaitsevatkin ulkomailla.

Lain taustalla on tyrmistys Edward Snowdenin paljastaman vakoiluskandaalin laajuudesta. Snowdenin medialle vuotamista dokumenteista on paljastunut muun muassa, että Yhdysvallat on vakoillut Dilma Rousseffin, hänen henkilökohtaisten avustajiensa sekä maan kansallisen öljy-yhtiö Petrobrasin viestintää.

Rousseff perui viime syksyllä jo varmistetun vierailun Washingtoniin vastalauseena paljastuksille, mutta on myös pyrkinyt asemoimaan itsensä yhdeksi johtavista internetin vapautta ajavista valtioista.

Muun muassa internetin kehitystä johtanut verkkopioneeri Tim Berners-Lee on kehunut lainsäädäntöä historiallisena.

"Kyseessä on erinomainen esimerkki siitä, kuinka hallituksilla voi olla verkko-oikeuksien ja internetin vapautta edistävä rooli", Berners-Lee sanoi.

Toisaalta verkko-oikeuksia edistävä Electronic Frontier Foundation on kritisoinut lain puutteita, sillä rajoituksista huolimatta käyttäjätietojen varastointi myöhempää käyttöä varten tulee jatkumaan. 

Myös europarlamentti otti aiemmin keväällä järjestetyssä äänestyksessä vahvasti kantaa verkon vapauteen.

Verkko- ja viestintäteknologia ihmisoikeudetinternet Brasilia

Lue myös

Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Väkijoukko

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.