Brasilia rakentaa Angolaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Brasilia rakentaa Angolaa

Brasialaiset suuryritykset toteuttavat rakennushankkeita Angolassa, luoden uusia työpaikkoja ja kehitystä. Sivutuotteena syntyy korruptiota ja suosikkijärjestelmiä, kirjoittaa Mario Osava.

(Kuva: Oscar Megía / cc 2.0)

Odebrecht-suuryhtiö korostaa yhteiskuntavastuuta korruption keskellä.

"Jumalakin valitsi oman poikansa pelastamaan maailman", muistutetaan Angolassa, kun maata piinaava korruptio ja suosikkijärjestelmät tulevat puheeksi.

Brasiliaa ja Angolaa yhdistävät portugalin kielen ohella laajat rakennushankkeet, joita brasilialaiset yritykset toteuttavat Angolassa.

Angola korjaa yhä 2000-luvun alussa päättyneen pitkän itsenäisyys- ja sisällissodan jälkiä. Köyhyys on öljy- ja timanttivaroista huolimatta laajaa, ja tuloerot ovat jyrkät.

Lähes kaikki toiminta riippuu Angolassa hallituksesta. Maat ovat valtion omistuksessa, ja yrityksen perustaminen vaatii tukuittain lupia.

Korruptio ja hallituksen suosikkijärjestelmä ovat yleisesti tiedossa, mutta heiveröinen kansalaisyhteiskunta tarjoaa niille vähän vastusta.

Miten yritys syntyy

Biocom-yhtiö on kuvaava esimerkki kehityksestä Angolassa. Se aikoo tuottaa sokeria, etanolia ja sähköä kotitalouksille.

Hanke käsittää 32 000 hehtaarin sokeriruokopellot ja tehtaan rakentamisen. Toteutuksesta vastaa brasilialainen rakennusjätti Odebrecht yhdessä Angolan valtion öljy-yhtiön Sonangolin ja yksityisen Damer Indústrian kanssa.

Damerin perustivat vuonna 2007 Sonangolin pääjohtaja Manuel Domingos Vicente ja kaksi Angolan presidentin luottokenraalia.

Vicente on nyt Angolan varapresidentti, ja hänellä on kenraalien kanssa sijoituksia muun muassa öljy- ja kiinteistöalalla. Angolan valtio toimii näin "yrityshautomona" ja luo maahan omistavan luokan.

Toimittaja Rafael Marques de Moraes johtaa korruptionvastaista järjestöä ja paljastaa vakavimpia tapauksia netissä. Toistaiseksi ne ovat jääneet yllättävän vähälle huomiolle.

Odebrecht hovihankkijana

Odebrecht auttaa Angolaa rakentamaan infrastruktuuria. 28 vuoden yhteistyö on houkutellut yhtiön sijoittamaan muillekin aloille, muun muassa maan suurimpaan markettiketjuun.

Odebrecht on Angolan suurin yksityinen työnantaja. Se työllistää suoraan 20 000 henkeä. Yhtiön toimitusjohtaja Emilio Odebrecht käy vuosittain Angolassa tapaamassa maata vuodesta 1979 johtanutta presidentti José Eduardo dos Santosia.

Paikallisen työvoiman kouluttaminen on Odebrechtin tavaramerkki kaikissa 35 maassa, joissa se toimii. Angolassa se on erityisen tärkeää koulutetun työvoiman vähyyden vuoksi.

Yhtiön ensimmäinen hanke Angolassa oli Capandan vesivoimala. "Siellä koulutetut teknikot ovat nyt hyvissä asemissa hallinnossa ja yrityksissä", Justino Amaro kertoo. Hän on ensimmäinen Odebrecht Angolan johtokuntaan valittu angolalainen.

Sosiaalisuutta ja tuottoa

Odebrechtin ammatilliseen tai jatkokoulutukseen on osallistunut Angolassa 79 000 henkeä. Yhtiön sosiaalista vastuuta edustaa veden, sähkön ja koulujen tuominen köyhien asuinalueille.

Tuottoisat hankkeet Angolassa ovat kasvattaneet Odebrechtista Brasilian kansainvälisimmän yrityksen. Sen perässä Angolaan on tullut muitakin brasilialaisia rakennusyhtiöitä. Rahoituksen turvaa usein Brasilian valtion kehityspankki.

Vuonna 2008 Angola oli Brasilian tuotteiden suurin ostaja Afrikassa. Angolan hallitus pyrkii kuitenkin suitsimaan tuontia lisäämällä omaa tuotantoa. Pääkaupungin lähelle on perustettu erikoistalousalue – jonka 73 teollisuushallia ja infrastruktuurin rakensi Odebrecht.

Pyssy vaihtui muurarinkauhaan

"Sotimista ja lastentekoa", angolalainen José Simão, 54, kuvaa aiempaa elämänsä. Hänellä on vaimonsa kanssa seitsemän lasta ja kuusi muuta sotavuosien peruina eri puolilla maata.

Sodan jälkeen Simão on tehnyt muuraushommia omaan laskuunsa, mutta pääsi viime syksynä brasilialaisen Odebrecht-yhtiön järjestämälle lyhyelle ammattikurssille.

"18 päivässä oppii paljon. Muuraamisen ohella saimme tietoa terveyteen, turvallisuuteen ja työympäristöön liittyvistä asioista", Simão kertoo.

Hänen mielestään on Angolan valtion velvollisuus järjestää työtä pitkään palvelleille entisille sotilaille.

Lisää uusi kommentti