Bosnia antamassa juutalaisille ja romaneille täydet kansalaisoikeudet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bosnia antamassa juutalaisille ja romaneille täydet kansalaisoikeudet

Jatkossa myös vähemmistöt voivat päästä maan parlamentin ylähuoneeseen tai presidenttineuvostoon.

Bosnia ja Hertsegovina on muuttamassa perustuslakiaan siten, että kaikille vähemmistöryhmien edustajille annetaan samat oikeudet asettua ehdolle tärkeisiin julkisiin luottamustoimiin kuin maan kolmelle suurelle kansanryhmälle, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Tähän asti ehdolle asettuminen on ollut vain etnisille serbeille, kroaateille ja bosniakeille varattu etuoikeus.

Nyt ehdolle parlamentin ylähuoneeseen ja kolmejäseniseen presidenttineuvostoon voivat asettua myös juutalaiset, romanit ja muut etniset vähemmistöt.

Taustalla on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen joulukuussa 2009 antama linjaus. Sen mukaan maan perustuslaki rikkoo juutalaisten ja romanien oikeuksia. Perustuslain korjaaminen on myös yksi edellytys sille, että Bosnia ja Hertsegovina pääsee jäsenehdokkaaksi Euroopan unioniin.

HRW sekä ihmisoikeusjärjestö Minority Rights Group International ja yhdysvaltalaisen yliopiston Benjamin N. Cardozo School of Law'n ihmisoikeusohjelma ovat kiitelleet päätöstä. Ne kuitenkin huomauttavat, että myöskään komissiossa, joka vastaa lain korjaamisesta, vähemmistöillä ei juuri ole valtaa.

"Parlamentti on aloittanut prosessin, jossa avataan tärkeät virat kaikille bosnialaisille, mutta myöskään suunnitteluprosessissa ei pitäisi olla toisen luokan kansalaisia", toteaa Minority Rights Group Internationalin edustaja Lucy Claridge.

Komission on tarkoitus esitellä perustuslain ja vaalilain korjaukset parlamentille marraskuun lopulla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia