Uutiset

Boliviassa muutoksen aika

Evo Moralesin kuusi vuotta vallassa ovat muuttaneet politiikkan lisäksi tavan ajatella omaa kulttuuria, kirjoittaa Sami Laitinen.

Evo Morales aloitti työnsä Bolivian presidenttinä vuonna 2006. Sen jälkeen Moralesin hallitus on muuttanut maata paljon, sanoo Sami Laitinen Latinalaisen Amerikan Solidaarisuusverkoston sivuilla.

"Maan ensimmäisen intiaanitaustaisen valtionpäämiehen hallituskaudet ovat tarkoittaneet radikaaleja sosiaalisia, poliittisia, taloudellisia ja kulttuurillisia uudistuksia, joissa kansan osallistuminen on keskeistä ensimmäistä kertaa maan historiassa", hän kirjoittaa.

Evo Morales johtaa Liike sosialismiin (Movimiento al socialismo) -puoluetta, joka pitää hallussaan kahta kolmasosaa maan kongressista.

Laitisen mukaan uuden demokratian tärkein luomus on vuoden 2009 perustuslaki. "Se pyrkii täydentämään edustuksellisen ja suoran demokratian välisiä eroja yhteisöllistä demokratiaa unohtamatta. Toisin sanoen edustuksellista demokratiaa on laajennettu ja syvennetty sekä kansallisesti että paikallisesti", hän kirjoittaa.

Intiaaniväestön oikeuksia ja alkuperäiskielten käyttöä pyritään edistämään, ja hallitus on myös taannut maan kaasu- ja öljyvarojen omistusoikeuden. Laitisen mukaan tämä "ei tarkoita ulkomaisten yritysten kansallistamista, vaan resurssien ja niiden vientihintojen omaehtoista hallintaa sekä 80 prosentin kansallista osuutta liikevoitoista".

Hallitus on myös laatinut muun muassa uuden lain yhteisöllisestä maanomistuksesta. Lisäksi Bolivia on ottanut huomattavasti kovemman lähestymisen Yhdysvaltoja ja muiden ulkomaiden toimia vastaan. Tämä "kansallisen itsemäärämisoikeuden ennen kuulumaton harjoittaminen" näkyy esimerkiksi siinä, että maa hääti Yhdysvaltojen suurlähettilään ja karkotti sen huumehallintoyksikön DEA:n, kirjoittaa Laitinen.

Hänen mukaansa muutos on kuitenkin ollut kokonaisvaltainen: "Kuluneet 2 000 päivää eivät ole vain muuttaneet tapaa tehdä politiikkaa, vaan myös tavan ajatella maailmaa ja omaa kulttuuria."

alkuperäiskansathallinto Bolivia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.