Bolivian presidentin oppaana aimaratietäjä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bolivian presidentin oppaana aimaratietäjä

Bolivian vasemmistolainen intiaanipresidentti
Evo Morales ammentaa voimaa aimarakansan ajattelusta ja perinteistä.
Moralesin henkisiin opastajiin kuuluu aimaratietäjä Pascual Pachaguaya.

Bolivian vasemmistolainen presidentti Evo Morales ammentaa voimaa aimarakansansa ajattelusta ja perinteistä. Moralesin henkisiin opastajiin kuuluu aimaratietäjä.

Morales, 51, on entinen kokapensaan kasvattajien edusmies, joka valittiin Bolivian presidentiksi vuonna 2005. Viime joulukuussa hänet äänestettiin toiselle kaudelle yli 64 prosentin ääniosuudella.

Bolivian liki kymmenmiljoonaisesta väestöstä on valkoihoisia vain noin 15 prosenttia. Muut kuuluvat alkuperäiskansoihin, joista suurimmat ovat aimarat ja ketsuat, tai mestitseihin. Yli 60 prosenttia bolivialaisista kituuttaa köyhyysrajan alapuolella.

Tietäjä Pachaguaya, 54, vakuuttaa että aimaraintiaanin nousu Bolivian presidentiksi ei ole sattumaa, vaan liittyy Pachakutin eli muutoksen ajan alkamiseen.

Apua hengiltä


Kokapensaan lehtiä pureskeleva Pachaguaya on Andien ylätasangon asukkaiden tavoin auringon ahavoittama. Hän edustaa kansansa tietäjiä, joista moni on menettänyt henkensä intiaaneihin kohdistuneen vuosisataisen sorron aikana.

Pachaguaya asuu pienessä mökissä köyhällä El Alton alueella, joka sijaitsee rinteessä pääkaupungin La Pazin yläpuolella. Seiniä koristavat kuvat muinaisesta Tiwanacun kaupungista ja sen temppelistä.

Tammikuussa, päivää ennen kuin presidentti vannoi virkavalan toiselle kaudelleen, Pachaguaya johti Tiwanacussa perinteisen seremonian. Siinä Moralesille pyydettiin voimia hengiltä ja hän sai siunauksen aimaroiden korkeimpana johtajana.

Tiwanacu sijaitsee Titicacajärven lähellä 70 kilometriä kaakkoon La Pazista. Sen kukoistus alkoi inkoja edeltävällä ajalla noin 1500 eaa. ja jatkui aina 1200-luvulle. 

Pachaguaya luonnehtii itseään Pachamaman eli äiti maan edustajaksi. Hän katsoo saaneensa tehtävänsä ja tietämyksensä "kosmiselta voimalta", joka on kohdistunut häneen muun muassa salamaniskuna.

Tiwanacun raunioilla toteutettiin Pachaguayan mukaan andilais-amazonialainen seremonia, joka ei sulje ketään pois rodun tai ihonvärin perusteella. Sen perustana on harmoninen suhde niin luontoon kuin kanssaeläjiinkin.

"Annoimme veli Evolle positiivista energiaa, jotta hän hallitsisi oikein ja pysyisi hyvissä väleissä ihmiskunnan kanssa."

Pachaguaya katsoo muutoksen ajan alkaneen 2002, kun yli seitsemänmetrinen kivipatsas palautettiin La Pazista alkuperäisille sijoilleen Tiwanacuun, josta se oli viety 1932.

Pachaguayan mukaan uuden vaiheen viitoitti aimarajohtaja Felipe Quispen lausunto: "Miksi emme hallitse itse itseämme? Valkoiset tuhosivat meidän maamme, myivät kaivoksemme, vetemme sekä öljy- ja kaasuvaramme. Puuttuu enää, että he myyvät meidätkin."

Uusi kukoistus tulossa


Pachaguayan mielestä intiaanien rukoukset on nyt kuultu.

"Uskomme, että La Pazia helmikuussa 2002 koetellut myrsky oli vastaus ihmiskunnalle. Silloin ovet avautuivat meille."

Pachaguaya ennustaa, että alkanut kausi jatkuu pitkään ja nostaa alkuperäiskansat kukoistukseen viimeistään kolmannen sukupolven tullen.

Intiaanit ovat hänen mukaansa valmiita elämän rauhassa valkoisten kanssa, jos nämä lopettavat toisten omaisuuden rosvoamisen.

"Työpaikkojen luominen on tervetullutta, ja köyhyyden voittaminen vaatii mittavia hankkeita. Muutos edellyttää myös loppua likaiselle politiikalle."

Pachaguaya muistuttaa, että muutos on ihmisten omissa käsissä. "Evo voi toimia ainoastaan oppaana."

Bolivia


* Sisämaavaltio Etelä-Amerikassa

* Asukkaita 9,9 miljoonaa, enemmistö intiaaneja

* Alle 2 dollarilla päivässä eläviä 30,3%

* Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 9,3%

* Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 113/182

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia