Uutiset

Bolivian naiset oppivat kaupunkiviljelyä

Viljelypalstojen ja kasvihuoneiden perustaminen on kohentanut sekä ravitsemusta että taloutta köyhissä intiaaniperheissä.
(Kuva: Mundo Sussa / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Viljelypalstojen ja kasvihuoneiden perustaminen on kohentanut sekä ravitsemusta että taloutta köyhissä intiaaniperheissä Bolivian virallisen pääkaupungin Sucren ympäristössä.

Sucre sijaitsee yli 2 700 metriä merenpinnan yläpuolella ja 420 kilometriä etelään hallintokeskus La Pazista.

Pääasiassa ketsuaintiaaneihin kuuluvat asukkaat ovat muuttaneet maalta kaupunkislummeihin työn toivossa. Miehille löytyykin usein töitä rakennuksilta, mutta valtaosa naisista on jäänyt satunnaisen pyykinpesun tai torikaupan varaan, kertoo Lucrecia Toloba, joka vetää seudun kaupunkiviljelyhanketta.

Koko Bolivian kattava hanke on suunnattu naisille. Vihannestarhaus auttaa sekä perheen ruokavalion monipuolistamista että taloutta, koska tuotteita riittää myyntiinkin. Omat tulot myös lisäävät naisten riippumattomuutta, Toloba kertoo.

Aliravitsemus nollaan

Sucren ympäristössä hanketta toteutetaan 83 köyhällä alueella ja mukana on 680 henkeä, kertoo agronomi Guido Zambrana. Hanketta tukee YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO.

"Tavoitteena on aliravitsemuksen nollaaminen", vakuuttaa Toloba. Ilman lämpötila on Sucressa 12–25 astetta, mutta kasvihuoneissa se kohoaa helposti 30 asteeseen. Ansarien seinät on tehty savitiilestä ja kattona toimii muovikelmu.

Kasteluvedestä on ollut pulaa, mutta aluehallinto tuli hätiin toimittamalla säiliöitä sadeveden keruuta varten.

Koko hanke on keskittynyt luomuviljelyyn, jonka valvonnasta ja sertifioinnista vastaa tuottajista ja kuluttajista muodostettu komitea, kertoo valtakunnallisen hankkeen koordinoija José Zuleta.

600 euron lisätulot

Celia Padilla aloitti viljelyn viime vuonna kahdeksan neliön palstalla, joka tuottaa rehevää lehtijuurikasta, salaattia, tomaattia ja monia muita kasveja. Naapureita ilmaantuu joka päivä vihannesostoksille.

"Myyntituloilla ostan lapsille maitoa ja lihaa", Padilla kertoo. Hän suunnittelee nyt tilavan kasvihuoneen pystyttämistä.

Jokainen Sucren seudun kasvihuone tuottaa vuodessa kolme satoa eli yhteensä keskimäärin 500 kiloa ruokaa, FAO laskee. Viljeltäviä lajikkeita on liki 20, ja kukin viljelijä kasvattaa keskimäärin yhdeksää kasvia.

Perheet käyttävät itse noin 60 prosenttia tuotteista, ja loppu menee myyntiin. Tuloa kertyy vähintään 600 euroa perhettä kohti vuodessa.

genderkaupungitmaatalousruoka Bolivia Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas