Uutiset

Bolivia sallii 10-vuotiaiden työnteon

Kannattajien mukaan laki heijastaa maan todellisuutta.
(Kuva: UN Photo / Jean Pierre Laffont / cc 2.0)

Boliviasta tuli heinäkuussa ensimmäinen maa, joka on laskenut lapsityövoiman alaikärajan kymmeneen ikävuoteen.

Uusi laki sallii jo 10–12-vuotiaiden tekevän työtä vanhempien valvonnassa. Lasten on kuitenkin käytävä koulua, työ ei saa olla vaarallista ja alle 12-vuotiaat eivät saa tehdä töitä ulkopuoliselle. Itsensä työllistäminen on kuitenkin mahdollista.

Lakimuutoksesta raportoinut Telegraph-lehti kertoo, että tukijoiden mukaan alaikärajan lasku vain tunnustaa maan todellisuuden, sillä monilla köyhillä perheillä ei ole muita vaihtoehtoja.

YK:n lastenjärjestö UNICEF ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch ovat laista kuitenkin huolissaan. Vaikka laki myös suojelee lapsityöläisiä, tällä hetkellä noin 58 prosenttia Bolivian lapsityöläisistä on alle 14-vuotiaita, ja uusi laki voi asettaa eniten suojelun tarpeessa olevat lapset vielä huonompaan asemaan, UNICEF sanoo.

Human Rights Watchin lapsen oikeuksien asiantuntija Jo Becker muistuttaa, että lapsityö on pikemminkin köyhyyden syy kuin seuraus, sillä lapsityöläiset tienaavat huonosti yleensä myös aikuisena. Lisäksi koulunkäynti yleensä vähintäänkin kärsii, sillä lapsityöläiset ovat usein liian väsyneitä tekemään läksyjä.

Bolivia on mukana Maailman työjärjestön ILO:n sopimuksessa, joka säätää lapsityövoiman alaikärajaksi kehitysmaissa normaalitapauksissa 14 vuotta. Järjestö on ilmoittanut tutkivansa Bolivian lakimuutosta.

Boliviassa on arvioitu olevan yhteensä noin 850 000 alaikäistä työläistä.

Lasten oikeudet lapsettyö Bolivia Human Rights Watch

Lue myös

Pienen lapsen jalat näkyvissä pinnasängyn pinnojen välistä.

Koronavirus sulki monet orpokodit – Pandemiasta seuraava taloustaantuma voi silti syventää laitostamisen kulttuuria

Moni orpokodissa asuva lapsi ei todellisuudessa ole orpo vaan on joutunut laitokseen köyhyyden takia. Koronan aiheuttama globaali taloustaantuma voi johtaa siihen, että köyhyydestä tulee entistä yleisempi syy laitostamiselle, varoittaa Larisa Abrickaja.
YK:n pääsihteeri pöydän takana, vieressä YK:n lippu.

YK:n pääsihteerille sataa kritiikkiä – Jemeniä pommittava, Saudi-Arabian johtama liittouma on poistettu lapsen oikeuksien rikkojien ”häpeälistalta”

YK:n vuotuinen lapsen oikeuksien rikkojien häpeälista herättää pahennusta, sillä Saudi-Arabian johtama liittouma on jälleen poistettu siltä. ”On ilmeistä, että toiset maat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”, toteaa kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Inger Ashing.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.