Uutiset

Bolivia kansallistaa maan tärkeimmän sähköyhtiön

Presidentti Evo Moralesin mukaan Bolivian energiasektorille ei ole investoitu riittävästi viime vuosina.
(Kuva: Ryan Greenberg / cc 2.0)

Bolivian presidentti Evo Morales on ilmoittanut, että maan tärkein sähköyhtiö Red Eléctrica Corporación kansallistetaan. Syynä ovat vähäiset investoinnit sähköverkkoon viime vuosina, hän kertoi Guardian-lehden mukaan.

Espanjalainen Red Eléctrica on vastannut suurimmasta osasta Bolivian sähkönjakelusta sen jälkeen, kun verkko yksityistettiin 15 vuotta sitten. Morales määräsi sotilaansa valtaamaan yhtiön tilat vappuna. Yhtiölle aiotaan korvata kansallistaminen, mutta vielä ei tiedetä, kuinka suurella summalla.

Red Eléctrica on ilmoittanut kunnioittavansa Moralesin hallinnon päätöstä.

Moralesin hallinto on aiemminkin ilmoittanut esimerkiksi energia- sekä televiestintäsektorien kansallistamisesta. Esimerkiksi tärkeimmät vesivoimalaitokset on otettu valtiolle. Guardianin mukaan viime vuonna ilmoitettua pienten kaivosten kansallistamista sen sijaan ei ole tehty.

Bolivia ei ole ainoa Latinalaisen Amerikan maa, joka on päätynyt samaan. Huhtikuussa Argentiina otti haltuunsa espanjalaisen Repsolin omistaman öljy-yhtiö YPF:n.

energiapolitiikkayhtiöt ArgentiinaBolivia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.