Bolivia hyväksyi valtatien – Amazonin sademetsä vaarassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bolivia hyväksyi valtatien – Amazonin sademetsä vaarassa

Boliviassa on kiistelty pitkään valtatien rakentamisesta Amazonin sademetsän halki. Maan senaatti hyväksyi viime viikolla presidentti Evo Moralesin hankkeen, mutta alkuperäisasukkaat vastustavat sitä ankarasti.

Hiekkaisen kiemurtelevan tien varressa on kyltti: Pysyttele vasemmalla.

Tiet ovat Amazonin sademetsän vuoristoisella seudulla kiemurtelevia ja vaikeakulkuisia. Valtatie uhkaisi kuitenkin metsien haurasta ekosysteemiä ja alkuperäisasukkaiden elämää. Kuva: Anthony Tong Lee / CC BY-ND 2.0.

Bolivian senaatti hyväksyi viime viikolla pitkään kiistellyn lain valtatien rakentamisesta. Hanketta on ajanut aktiivisesti maan presidentti Evo Morales.

Valtatie kulkisi 300 kilometriä läpi maailman keuhkoina pidetyn Amazonin sademetsän. Amazonin ekosysteemi rikas, mutta hauras, ja samalla se on koti ainakin 14 000 alkuperäisasukkaalle.

”Päätös merkitsee tuhon alkua Bolivian suojelukohteina oleville sademetsille ja alkuperäisasukkaiden alueille”, sanoo valtatien alle jäävän Tipnis -alueen alkuperäisasukkaiden johtaja Fernando Vargas Guardianille.

Valtatien vastustajat uskovat, että valtatie avaa ovet myös kaivostoiminnalle, öljyn ja kaasun etsinnöille sekä kokapensasviljelmille. Näin ne saattavat yhdessä tuhota koko sademetsäalueen ekosysteemin.

Presidentti Evo Morales on Bolivian ensimmäinen alkuperäiskansaa edustava presidentti. Valtaan noustuaan hän vannoi tekevänsä maasta alkuperäiskansojen maailmankatsomusta kunnioittavan. Yli kymmenen vuoden valtakauden jälkeen ihanteet ovat kuitenkin karisseet.

”Evo Morales ei puolusta Äiti Maata, eikä alkuperäisasukkaita. Hän suosii kapitalismia”, kommentoi Fernando Vargas.

Valtatiehankkeesta on kiistelty jo vuosiakausia ja Morales on joutunut hyllyttämään valtatiehankkeen jo aiemminkin alkuperäisasukkaiden painostuksen vuoksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia