Boko Haram siepannut ainakin 2 000 naista ja lasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Boko Haram siepannut ainakin 2 000 naista ja lasta

Vuosi sitten siepatut koulutytöt ovat vain jäävuoren huippu, käy ilmi Amnesty Internationalin tuoreesta raportista.

Nigeriassa toimiva ääriliike Boko Haram on tappanut viime ja tämän vuoden aikana ainakin 5 500 siviiliä ja siepannut ainakin 2 000 naista ja tyttöä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään tiistaina julkaistussa raportissaan, jonka mukaan ryhmä on syyllistynyt sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Tänään tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Boko Haram sieppasi Chibokin kaupungissa 276 koulutyttöä. He edustavat kuitenkin vain pientä osaa kaikista siepatuista, järjestö toteaa. 200 ihmisen haastatteluihin perustuvassa raportissa kerrotaan, miten miehiä ja poikia rekrytoidaan taistelijoiksi ja teloitetaan, nuoria naisia ja tyttöjä siepataan, vangitaan ja joissakin tapauksissa raiskataan, pakotetaan naimisiin tai osallistumaan iskuihin.

"Jotkut eivät suostuneet vaihtamaan uskontoaan. Toiset eivät halunneet oppia tappamaan. Heidät haudattiin joukkohautaan. He vain kippasivat ruumiit isoon kuoppaan, joka ei ollut riittävän syvä. En nähnyt kuoppaa, mutta totuimme mätänevien ruumiiden hajuun", kertoi 19-vuotias Aisha Amnestylle.

Boko Haram on myös tehnyt ainakin 300 iskua siviilejä vastaan. Ensin kohteena ovat sotilaat ja poliisit, sitten tapetaan pakenevat asukkaat, minkä jälkeen taisteluiässä olevat miehet kerätään yhteen ja teloitetaan, raportissa kerrotaan.

Ääri-islamilainen Boko Haram on tehnyt iskuja siviileitä vastaan vuodesta 2009 alkaen. Nigerian hallituksen ryhdyttyä tiukempiin toimiin sen iskut ovat yleistyneet ja raaistuneet.

YK:n lastenjärjestön UNICEFin mukaan konflikti on ajanut noin 800 000 lasta pakolaiseksi. Vuoden aikana pakolaislasten määrä alueella on yli kaksinkertaistunut, järjestö kertoo eilen ilmestyneessä raportissaan (pdf).

YK pyysi viime viikolla lisärahaa Nigerian pakolaisten auttamiseksi. Yhteensä noin 192 000 nigerialaista on paennut Kameruniin, Tšadiin ja Nigeriin, maan sisällä paossa on noin 1,2 miljoonaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia