Boikotti puri Slovakian homoliittoäänestyksessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Boikotti puri Slovakian homoliittoäänestyksessä

Vain 21 prosenttia slovakialaisista osallistui kansanäänestykseen, joka otti kantaa muun muassa samaa sukupuolta olevien avioliittoa vastaan.

Slovakian kansanäänestys muun muassa seksuaalivähemmistöjen avioliitto-oikeudesta kaatui viime viikonloppuna heikkoon äänestysprosenttiin. Jotta äänestys olisi ollut pätevä, se olisi vaatinut vähintään 50 prosentin äänestysaktiivisuuden, mutta lopulta vain noin 21 prosenttia äänioikeutetuista lähti uurnille.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat tulokseen tyytyväisiä.

"Tämän päivän tulokset osoittavat, että äänestäjät näkivät homofobisen propagandan läpi eivätkä halunneet ottaa osaa liikkeeseen, joka syrjii muita kansalaisia. Tämä kansanotto voi nyt olla Slovakian todellisen muutoksen katalyytti", iloitsee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustava ILGA-Europe kannanotossaan.

Kansanäänestyksessä kysyttiin, onko avioliitto äänestäjien mielestä vain miehen ja naisen välinen, pitääkö seksuaalivähemmistöjen adoptio-oikeus kieltää ja voivatko lapset jättää osallistumatta seksivalistusta ja eutanasiaa käsitteleville oppitunneille. Noin 90 prosenttia äänestäneistä vastasi kysymyksiin kyllä.

Äänestyksen taustalla oli konservatiivinen Alliance for Family -liike, joka pelkää länsieurooppalaisten arvojen leviävän myös Itä-Eurooppaan. Myös Slovakian katolinen kirkko tuki äänestystä.

Liberaalit, aktivistit ja osa mediasta neuvoivat kuitenkin ihmisiä olemaan ottamatta osaa koko äänestykseen, ja strategia toimi, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Esimerkiksi ILGA:n mukaan äänestyskampanja sisälsi eripuraa ja vaivoin verhottua vihapuhetta, eivätkä aktivistit halunneet siksi osallistua siihen.

"Slovakialaiset äänestivät jaloillaan eivätkä ottaneet osaa tähän yritykseen rajoittaa kansalaisten ihmisoikeuksia. Äänestys oli muotoiltu homofobisten näkemysten mukaan, ja sen tarkoitus oli vain rajoittaa lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transsukupuolisten ihmisten oikeuksia ja syrjiä heitä", toteaa myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) HLBT-asiantuntija Boris Dittrich.

HRW:n mukaan hallituksen pitäisi nyt säätää lakeja, jotka tunnustavat samaa sukupuolta olevien suhteet ja sallivat heidän muodostaa perheitä.

Slovakia ei salli samaa sukupuolta olevien avioliittoja tai rekisteröityjä parisuhteita tälläkään hetkellä, ja avioliitto määriteltiin viime vuonna myös perustuslaissa miehen ja naisen väliseksi. Toteutuessaan kansanäänestys olisi kuitenkin vaikeuttanut lakien muuttamista tulevaisuudessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia