Bob Geldof suututti sanailullaan Angolan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bob Geldof suututti sanailullaan Angolan

Irlantilainen rocktähti ja aktivisti Bob Geldof
nostatti myrskyn toukokuun alussa Portugalissa järjestetyssä
seminaarissa luonnehtimalla Angolaa "rikollisten johtamaksi maaksi".

Rocktähti Bob Geldofin mukaan Angolan johtajat elävät kalliimmissa taloissa kuin Lontoon hienosto. Angolassa "muutamilla on miljoonia ja miljoonilla ei ole juuri mitään", Geldof letkautti kestävää kehitystä käsitelleessä seminaarissa, jonka järjestivät portugalilainen Banco Espirito Santo (BES) ja viikkolehti Expresso.

Angolan hallitus närkästyi. Geldof ei tiedä mitään maan todellisuudesta ja loukkasi kaikkia angolalaisia, Angolaa hallitsevan MPLA-puolueen edustaja Norberto dos Santos kommentoi.

Angolan virallinen päivälehti Jornal de Angola sätti Geldofia "karkeaksi juopoksi" ja ojensi BES:ää, että sen kannattaisi katsoa, keitä kutsuu tilaisuuksiensa puhujiksi.

BES:llä on suuria sijoituksia Angolassa, ja pankki kiiruhti ottamaan etäisyyttä Geldofiin jo ennen Angolan reaktioita.


Talous kasvaa mutta köyhyys pysyy

 
Myönteistä palautetta Geldof sai niiltä, joita Angolan yhteiskunnan jyrkkä eriarvoisuus huolestuttaa.

Angola on Kiinan tärkein ja Yhdysvaltain seitsemänneksi suurin raakaöljyn toimittaja. Öljyn ansiosta Angolan talous kasvaa nopeimmin Afrikassa, mutta köyhien osuus maan väestöstä on yhä maailman suurimpia.

Angolan pitkä sisällissota päättyi vuonna 2002, ja portugalilaiset ovat sen jälkeen sijoittaneet vilkkaasti entiseen siirtomaahansa. BES on nyt Angolan suurin pankki, ja yhtiö on investoinut Angolassa lukuisiin elinkeinoihin.

Angolan presidentti José Eduardo dos Santos on tiettävästi maan rikkain asukas. Maan johtoa nimitetään Portugalissa usein "kleptokratiaksi" eli varkaiden vallaksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia