Uutiset Järjestöjen toiminta ja avustustyö

Black Lives Matter -liike ravistelee myös järjestömaailmaa – Women Deliver -tasa-arvojärjestön työntekijät kertovat ”toksisesta” rasismin kulttuurista

Rasismin vastainen kuohunta on lisännyt vaatimuksia siitä, että myös järjestöt tarkastelevat toimintaansa liittyviä rasismia. ”Vaikka haluaisimmekin ajatella, että olemme hyviä ihmisiä työmme luonteen vuoksi, humanitarismi ei estä meitä ilmaisemasta rasismia. Monella tavoin se voimistaa sitä”, kirjoittaa rasismia YK:ssa kokenut Corinne Gray.
Mielenosoittaja, jonka hengityssuojaimessa lukee Racism is a virus.
Black Lives Matter -mielenosoitus Lontoossa kesäkuun alussa. (Kuva: Steve Eason / CC BY-NC 2.0)

Yhdysvaltalainen tasa-arvojärjestö Women Deliver on aloittanut tutkinnan henkilökuntansa kokemasta rasismista.

Tutkinta aloitettiin sen jälkeen, kun järjestön entiset työntekijät kertoivat Twitterissä ”toksisesta” rasismin kulttuurista, joka järjestössä vallitsee. He kertoivat muun muassa palkkasyrjinnästä, sanallisesta väkivallasta ja mustien työntekijäehdokkaiden syrjinnästä.

”Aikani Women Deliverissä oli täynnä suoraa rasistista, valkoista tekofeminismiä ja toksista nurkkakuntaista käytöstä – ylhäältä alas asti. Ja useimmat nykyiset ja entiset työntekijät ovat täysin samaa mieltä”, tviittasi järjestön entinen työntekijä Chelsea Williams-Diggs.

Toinen entinen työntekijä Brittany Tatum puolestaan kertoi Twitterissä henkilöstöosaston työntekijän kysyneen häneltä, ovatko hänen hiuksensa aidot.

Julkisuuteen tulleet työntekijät saivat tukea järjestön nuorten johtajien ryhmältä, joka vaati avoimessa kirjeessään muun muassa järjestön johtorakenteiden uudelleenarviointia.

Women Deliverin johtaja Katja Iversen on jäänyt pois tehtävästään tutkinnan ajaksi.

”Otan täyden vastuun näistä kokemuksista ja roolistani niissä. Emme ole eläneet arvojemme mukaisesti, ja olen syvästi pahoillani nykyisten ja entisten työntekijöiden kivusta ja traumoista”, hän kirjoittaa järjestön tiedotteessa.

Women Deliver on yksi niistä järjestöistä, jotka ovat ilmaisseet tukensa rasismia vastustavalla Black Lives Matter -liikkeelle. Liike sai alkunsa Minneapolisin poliisin tapettua mustaihoisen George Floydin. Samalla se on lisännyt keskustelua rakenteellisesta rasismista myös järjestöpiireissä.

Sosiaalista Uncomfortable Revolution -yritystä johtava Corinne Gray kertoi The New Humanitarian -uutissivustolla, ettei häntä ylennetty YK:ssa, koska koettiin, etteivät muut johtajat kunnioittaisi häntä.

”Vaikka kuvaisin kaikkia entisiä kollegojani hyviksi ihmisiksi, valehtelisin, jos sanoisin, etten koskaan kokenut rasismia YK:ssa. Koska kyllä, sitä on kaikkialla. Ja vaikka haluaisimmekin ajatella, että olemme hyviä ihmisiä työmme luonteen vuoksi, humanitarismi ei estä meitä osoittamasta rasismia. Monella tavoin se voimistaa sitä”, Gray kirjoittaa.

Asiantuntijat ovat myös huomauttaneet, että kehitysjärjestöjen johto on yhä pääosin valkoihoista, vaikka työtä tehdään maissa, joissa valtaosa väestöstä ei ole. Mustien on vaikea päästä alalle töihin, ja moni kokee työpaikalla rasismia.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa järjestöuralla eteneminen vaatii usein palkattomia harjoitteluja ja lähtöä vapaaehtoistöihin ulkomaille omalla kustannuksella. Se on erityisen vaikeaa mustille amerikkalaisille, joiden varallisuus on keskimäärin vain kymmenesosan valkoisten vastaavasta, muistuttaa kehitysyhteistyöasiantuntija Lauren Reese The New Humanitarianissa.

”Millään kansainvälisellä organisaatiolla ei pitäisi olla täysin valkoista johtoa. Teillä ei ole näkökulmien moninaisuutta, mikä on välttämätöntä, jotta voidaan tehdä menestyksekkäästi työtä mustien ihmisten palvelemiseksi. Eliittitutkinnot yhdysvaltalais- ja eurooppalaiskouluista eivät anna teille minun kokemustani eikä sen pitäisikään. Milloin tarkastelette johtokuntianne? Milloin tarkastelette johtoryhmienne koostumusta?”, kirjoitti puolestaan Global Health Advocacy Incubator -järjestön Afrikan-johtaja Angela Bruce-Raeburn Devex-uutissivustolla.

Järjestöjen toiminta ja avustustyö ihmisoikeudetrasismikehitysyhteistyökansalaisyhteiskunta

Lue myös

Temppelin raunioituneita pylväitä

Oikeusministeriö palkitsi tyttö-, ympäristö- ja vammaisjärjestöt demokratian edistämisestä

”Viimeaikaiset tapahtumat maailmalla osoittavat, että rakentavan yhteiskunnallisen keskustelukulttuurin ylläpitäminen ja kehittäminen ovat tärkeä osa toimivaa demokratiaa”, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r). Oikeusministeriö jakoi tällä viikolla kuudetta kertaa kansalaisyhteiskunnan demokratiapalkinnon.
Maapallo lapsen käsissä

20 vuotta täyttävä Maailman sosiaalifoorumi järjestetään virtuaalisena

Maailman sosiaalifoorumi järjestetään yhdeksän päivän mittaisena tapahtumana verkossa. Luvassa on keskusteluja muun mussa ilmastosta, demokratiasta ja taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta.
Nainen puolilähikuvassa.

Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija

Suomen järjestökenttä on viime vuosina keskittynyt, ja hankebyrokratiasta on tullut raskaampaa etenkin pienille järjestöille. Tuoreen raportin mukaan vaarana on, että kansalaisyhteiskunnan mahdollisuus kritisoida valtiota vapaasti ja tehdä innovatiivisesti yhteiskunnallisia aloitteita heikkenee.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä