Uutiset Järjestöjen toiminta ja avustustyö

Black Lives Matter -liike ravistelee myös järjestömaailmaa – Women Deliver -tasa-arvojärjestön työntekijät kertovat ”toksisesta” rasismin kulttuurista

Rasismin vastainen kuohunta on lisännyt vaatimuksia siitä, että myös järjestöt tarkastelevat toimintaansa liittyviä rasismia. ”Vaikka haluaisimmekin ajatella, että olemme hyviä ihmisiä työmme luonteen vuoksi, humanitarismi ei estä meitä ilmaisemasta rasismia. Monella tavoin se voimistaa sitä”, kirjoittaa rasismia YK:ssa kokenut Corinne Gray.
Mielenosoittaja, jonka hengityssuojaimessa lukee Racism is a virus.
Black Lives Matter -mielenosoitus Lontoossa kesäkuun alussa. (Kuva: Steve Eason / CC BY-NC 2.0)

Yhdysvaltalainen tasa-arvojärjestö Women Deliver on aloittanut tutkinnan henkilökuntansa kokemasta rasismista.

Tutkinta aloitettiin sen jälkeen, kun järjestön entiset työntekijät kertoivat Twitterissä ”toksisesta” rasismin kulttuurista, joka järjestössä vallitsee. He kertoivat muun muassa palkkasyrjinnästä, sanallisesta väkivallasta ja mustien työntekijäehdokkaiden syrjinnästä.

”Aikani Women Deliverissä oli täynnä suoraa rasistista, valkoista tekofeminismiä ja toksista nurkkakuntaista käytöstä – ylhäältä alas asti. Ja useimmat nykyiset ja entiset työntekijät ovat täysin samaa mieltä”, tviittasi järjestön entinen työntekijä Chelsea Williams-Diggs.

Toinen entinen työntekijä Brittany Tatum puolestaan kertoi Twitterissä henkilöstöosaston työntekijän kysyneen häneltä, ovatko hänen hiuksensa aidot.

Julkisuuteen tulleet työntekijät saivat tukea järjestön nuorten johtajien ryhmältä, joka vaati avoimessa kirjeessään muun muassa järjestön johtorakenteiden uudelleenarviointia.

Women Deliverin johtaja Katja Iversen on jäänyt pois tehtävästään tutkinnan ajaksi.

”Otan täyden vastuun näistä kokemuksista ja roolistani niissä. Emme ole eläneet arvojemme mukaisesti, ja olen syvästi pahoillani nykyisten ja entisten työntekijöiden kivusta ja traumoista”, hän kirjoittaa järjestön tiedotteessa.

Women Deliver on yksi niistä järjestöistä, jotka ovat ilmaisseet tukensa rasismia vastustavalla Black Lives Matter -liikkeelle. Liike sai alkunsa Minneapolisin poliisin tapettua mustaihoisen George Floydin. Samalla se on lisännyt keskustelua rakenteellisesta rasismista myös järjestöpiireissä.

Sosiaalista Uncomfortable Revolution -yritystä johtava Corinne Gray kertoi The New Humanitarian -uutissivustolla, ettei häntä ylennetty YK:ssa, koska koettiin, etteivät muut johtajat kunnioittaisi häntä.

”Vaikka kuvaisin kaikkia entisiä kollegojani hyviksi ihmisiksi, valehtelisin, jos sanoisin, etten koskaan kokenut rasismia YK:ssa. Koska kyllä, sitä on kaikkialla. Ja vaikka haluaisimmekin ajatella, että olemme hyviä ihmisiä työmme luonteen vuoksi, humanitarismi ei estä meitä osoittamasta rasismia. Monella tavoin se voimistaa sitä”, Gray kirjoittaa.

Asiantuntijat ovat myös huomauttaneet, että kehitysjärjestöjen johto on yhä pääosin valkoihoista, vaikka työtä tehdään maissa, joissa valtaosa väestöstä ei ole. Mustien on vaikea päästä alalle töihin, ja moni kokee työpaikalla rasismia.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa järjestöuralla eteneminen vaatii usein palkattomia harjoitteluja ja lähtöä vapaaehtoistöihin ulkomaille omalla kustannuksella. Se on erityisen vaikeaa mustille amerikkalaisille, joiden varallisuus on keskimäärin vain kymmenesosan valkoisten vastaavasta, muistuttaa kehitysyhteistyöasiantuntija Lauren Reese The New Humanitarianissa.

”Millään kansainvälisellä organisaatiolla ei pitäisi olla täysin valkoista johtoa. Teillä ei ole näkökulmien moninaisuutta, mikä on välttämätöntä, jotta voidaan tehdä menestyksekkäästi työtä mustien ihmisten palvelemiseksi. Eliittitutkinnot yhdysvaltalais- ja eurooppalaiskouluista eivät anna teille minun kokemustani eikä sen pitäisikään. Milloin tarkastelette johtokuntianne? Milloin tarkastelette johtoryhmienne koostumusta?”, kirjoitti puolestaan Global Health Advocacy Incubator -järjestön Afrikan-johtaja Angela Bruce-Raeburn Devex-uutissivustolla.

Järjestöjen toiminta ja avustustyö ihmisoikeudetrasismikehitysyhteistyökansalaisyhteiskunta

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa.

Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija

Suomen järjestökenttä on viime vuosina keskittynyt, ja hankebyrokratiasta on tullut raskaampaa etenkin pienille järjestöille. Tuoreen raportin mukaan vaarana on, että kansalaisyhteiskunnan mahdollisuus kritisoida valtiota vapaasti ja tehdä innovatiivisesti yhteiskunnallisia aloitteita heikkenee.
Henkilö puolilähikuvassa.

Eurooppalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestöön suomalainen puheenjohtaja

Fingon kestävän kehityksen johtaja Rilli Lappalainen on valittu CONCORD-järjestön hallituksen puheenjohtajaksi vuosille 2021–2023.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Mies ottaa verikoetta toisen sormenpäästä.

Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös hiv-epidemian hillitsemiseen, joka kompasteli jo ennen pandemian alkua. Riittämättömät investoinnit ja toimet hiv-epidemiaa ja muita pandemoita vastaan altisti maailman myös koronaviruspandemialle, muistuttaa YK:n hiv-ja aids-ohjelma.
Mopoja ajamassa jonossa kadulla.

Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”

YK:n luoma valtionhallinnon digitaalinen alusta tekee Beninistä yhdessä Viron kanssa maan, jossa yrityksen käynnistäminen tapahtuu nopeimmin maailmassa. EU:ssa aikaa kuluu keskimäärin kolme päivää, New Yorkissa seitsemän päivää.
Nuori mies pellolla.

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta

Rypäleaseilla on yhä vähemmän uhreja, mutta kokonaan niiden käyttöä ei ole saatu kitkettyä eikä jäänteitä raivattua. Kansainvälistä rypäleasesopimusta seuraava koalitio on huolissaan myös rypäleaseiden käytöstä esimerkiksi Vuoristo-Karabahin konfliktissa.
Kultahippuja kämmenellä.

Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia

Useimmat suuret koruyhtiöt eivät seuraa kaivosten olosuhteita eivätkä toimi työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Moni on kuitenkin parantanut vastuullisuuttaan parin viime vuoden aikana, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Tuoreimmat

Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt
Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”
Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija
Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia

Luetuimmat

Massiivista Afganistan-konferenssia isännöivä Suomi aikoo asettaa maan kehitysavulle tiukat ehdot – ”Emme tule tukemaan 1990-luvun kaltaista emiraattia”
Myanmarin yli 70 vuotta kestänyt sisällissota on yksi maailman pisimpään jatkuneista konflikteista – Aung San Suu Kyin aika on merkinnyt takapakkia rauhanneuvotteluille
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Aiempaa harvempi suomalainen uskoo kehitysyhteistyöhön – Koronapandemia pudotti kehitysmaat uutisotsikoista, ja se voi heijastua asenteisiin
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Selvitys: Yhdysvaltain kristilliset konservatiivijärjestöt pumppaavat rahaa naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksien vastaiseen kampanjointiin Euroopassa
Avunantajat käyttävät yhä enemmän rahaa itseensä, selviää tuoreesta raportista – Taustalla koronapandemia mutta myös ”apunationalismi”
Perinteisiin viljalajeihin palaaminen voisi parantaa ruokaturvaa monissa maissa – Zimbabwessa osa viljelijöistä on siirtynyt maissista durraan ja hirssiin
Tansanian populistinen presidentti John Magufuli sai toisen kauden – Tarkkailijoiden mukaan vaaleissa oli ”pelon ilmapiiri”
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija