Uutiset Järjestöjen toiminta ja avustustyö

Black Lives Matter -liike ravistelee myös järjestömaailmaa – Women Deliver -tasa-arvojärjestön työntekijät kertovat ”toksisesta” rasismin kulttuurista

Rasismin vastainen kuohunta on lisännyt vaatimuksia siitä, että myös järjestöt tarkastelevat toimintaansa liittyviä rasismia. ”Vaikka haluaisimmekin ajatella, että olemme hyviä ihmisiä työmme luonteen vuoksi, humanitarismi ei estä meitä ilmaisemasta rasismia. Monella tavoin se voimistaa sitä”, kirjoittaa rasismia YK:ssa kokenut Corinne Gray.
Mielenosoittaja, jonka hengityssuojaimessa lukee Racism is a virus.
Black Lives Matter -mielenosoitus Lontoossa kesäkuun alussa. (Kuva: Steve Eason / CC BY-NC 2.0)

Yhdysvaltalainen tasa-arvojärjestö Women Deliver on aloittanut tutkinnan henkilökuntansa kokemasta rasismista.

Tutkinta aloitettiin sen jälkeen, kun järjestön entiset työntekijät kertoivat Twitterissä ”toksisesta” rasismin kulttuurista, joka järjestössä vallitsee. He kertoivat muun muassa palkkasyrjinnästä, sanallisesta väkivallasta ja mustien työntekijäehdokkaiden syrjinnästä.

”Aikani Women Deliverissä oli täynnä suoraa rasistista, valkoista tekofeminismiä ja toksista nurkkakuntaista käytöstä – ylhäältä alas asti. Ja useimmat nykyiset ja entiset työntekijät ovat täysin samaa mieltä”, tviittasi järjestön entinen työntekijä Chelsea Williams-Diggs.

Toinen entinen työntekijä Brittany Tatum puolestaan kertoi Twitterissä henkilöstöosaston työntekijän kysyneen häneltä, ovatko hänen hiuksensa aidot.

Julkisuuteen tulleet työntekijät saivat tukea järjestön nuorten johtajien ryhmältä, joka vaati avoimessa kirjeessään muun muassa järjestön johtorakenteiden uudelleenarviointia.

Women Deliverin johtaja Katja Iversen on jäänyt pois tehtävästään tutkinnan ajaksi.

”Otan täyden vastuun näistä kokemuksista ja roolistani niissä. Emme ole eläneet arvojemme mukaisesti, ja olen syvästi pahoillani nykyisten ja entisten työntekijöiden kivusta ja traumoista”, hän kirjoittaa järjestön tiedotteessa.

Women Deliver on yksi niistä järjestöistä, jotka ovat ilmaisseet tukensa rasismia vastustavalla Black Lives Matter -liikkeelle. Liike sai alkunsa Minneapolisin poliisin tapettua mustaihoisen George Floydin. Samalla se on lisännyt keskustelua rakenteellisesta rasismista myös järjestöpiireissä.

Sosiaalista Uncomfortable Revolution -yritystä johtava Corinne Gray kertoi The New Humanitarian -uutissivustolla, ettei häntä ylennetty YK:ssa, koska koettiin, etteivät muut johtajat kunnioittaisi häntä.

”Vaikka kuvaisin kaikkia entisiä kollegojani hyviksi ihmisiksi, valehtelisin, jos sanoisin, etten koskaan kokenut rasismia YK:ssa. Koska kyllä, sitä on kaikkialla. Ja vaikka haluaisimmekin ajatella, että olemme hyviä ihmisiä työmme luonteen vuoksi, humanitarismi ei estä meitä osoittamasta rasismia. Monella tavoin se voimistaa sitä”, Gray kirjoittaa.

Asiantuntijat ovat myös huomauttaneet, että kehitysjärjestöjen johto on yhä pääosin valkoihoista, vaikka työtä tehdään maissa, joissa valtaosa väestöstä ei ole. Mustien on vaikea päästä alalle töihin, ja moni kokee työpaikalla rasismia.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa järjestöuralla eteneminen vaatii usein palkattomia harjoitteluja ja lähtöä vapaaehtoistöihin ulkomaille omalla kustannuksella. Se on erityisen vaikeaa mustille amerikkalaisille, joiden varallisuus on keskimäärin vain kymmenesosan valkoisten vastaavasta, muistuttaa kehitysyhteistyöasiantuntija Lauren Reese The New Humanitarianissa.

”Millään kansainvälisellä organisaatiolla ei pitäisi olla täysin valkoista johtoa. Teillä ei ole näkökulmien moninaisuutta, mikä on välttämätöntä, jotta voidaan tehdä menestyksekkäästi työtä mustien ihmisten palvelemiseksi. Eliittitutkinnot yhdysvaltalais- ja eurooppalaiskouluista eivät anna teille minun kokemustani eikä sen pitäisikään. Milloin tarkastelette johtokuntianne? Milloin tarkastelette johtoryhmienne koostumusta?”, kirjoitti puolestaan Global Health Advocacy Incubator -järjestön Afrikan-johtaja Angela Bruce-Raeburn Devex-uutissivustolla.

Järjestöjen toiminta ja avustustyö ihmisoikeudetrasismikehitysyhteistyökansalaisyhteiskunta

Lue myös

Lapsi seisoo rakennuksen raunioilla, taustalla palmuja ja muita ihmisiä

Kriisi- ja konfliktialueilla maailman epäreiluus ”tulee silmille” – Avustustyö on henkisesti kuormittavaa, ja viime vuosina se on alettu myös tunnustaa

Kova työtahti, traagiset ihmiskohtalot ja vaaratilanteet kuormittavat monia konflikti- ja kriisialueilla työskenteleviä. Kliseinen kuva sankarillisesti taistelevasta maailmanpelastajasta on alkanut kuitenkin muuttua, sanovat avustustyöntekijät ja asiantuntijat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.

Tuoreimmat