Biokaasu keventää naisten taakkaa Pakistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Biokaasu keventää naisten taakkaa Pakistanissa

Yskiminen ja vuotavat silmät ovat historiaa, kun puun poltosta on siirrytty karjanlannasta tuotettuun biokaasuun.

Pakistanilainen perheenäiti Nabela Zainab luonnehtii biokaasun tuloa merkittäväksi elämänmuutokseksi. (Kuva: Saleem Shaikh / IPS)

Naisten pitkät puunhakumatkat ovat ohi, samoin jatkuva yskiminen ja vuotavat silmät. Karjanlannasta tuotettu biokaasu on pelastanut heidät monilta vaivoilta Pakistanin maaseudulla. Lisäksi se säästää rahaa.

Pienellä vihannestilalla Faisalabadissa asuva Nabela Zainab, 38, joutui ennen keräämään polttopuut kolme kertaa viikossa kaukana sijaitsevasta metsästä ja kantamaan ne kotiin päänsä päällä. Hän sanoo yskineensä 20 viime vuotta valmistaessaan ruokaa avotulella, jossa poltettiin puuta tai lantaa.

Zainab koki "merkittävän elämänmuutoksen", kun perhe hankki biokaasulaitteet Maaseudun tukiverkosto -nimisen paikallisen järjestön tuella. Perheen kontolle tuli vain puolet hinnasta eli 180 euroa.

Neljän kuutiometrin biokaasutankki käyttää päivässä kolmen puhvelin lannan ja tuottaa riittävästi energiaa nelihenkisen perheen tarpeisiin. Pelkästään polttopuissa säästyy yli 20 euroa kuukaudessa.

Läksyjen teko helpottui

Karjatilaa pitävä Amir Nawaz asensi tammikuussa kahdeksan kuution biokaasutankin, joka nielee päivittäin kuuden puhvelin lannan. Ruuanlaiton ja lämmityksen ohella biokaasua riittää myös valaistukseen.

"Lapset pystyvät tekemään läksyjä ja minä kotitöitä myös iltaisin", iloitsee Nawazin vaimo Shaista Bano.

Hollannin tuella vuosina 2009–2015 toteutettu hanke auttoi asentamaan yli 5 300 biokaasulaitosta Punjabin maakuntaan. Niistä hyötyy 43 000 asukasta.

Suuria 25 kuution laitoksia on asennettu 500, yksi niistä Rab Nawazin tilalle Sargodhaan. "Käytän 18 puhvelin lannan tuottaakseni 40 kuutiota kaasua päivässä. Se pyörittää keinokastelupumppua kuusi tuntia ja riittää hellaankin kolmesti päivässä", hän kertoo.

Laitoksen hinta oli noin 1 500 euroa, josta järjestön tuki kattoi 360 euroa. Dieselistä luopuminen säästää liki kymmenen euroa päivässä, Nawaz lisää.

Kannattava bisnes

Alueelle on jo perustettu 50 biokaasulaitteita myyvää yritystä, ja ulkomaiset asiantuntijat ovat kouluttaneet 450 henkeä niitä rakentamaan, huoltamaan ja korjaamaan.

"Hankkeen tarkoituksena on luoda kaupallisesti kannattava biokaasusektori", tukiverkoston toiminnanjohtaja Shandana Khan kertoo.

"Nykyiset yli 5 000 laitosta säästävät jo lähes 13 000 tonnia polttopuuta ja 170 000 litraa lampuissa poltettavaa kerosiinia vuodessa. Samalla vältytään 16 000 tonnin hiilidioksidipäästöiltä", hän jatkaa.

Pakistanin yli 190 miljoonasta asukkaasta 60 prosenttia asuu maaseudulla, jossa yli 80 prosenttia käyttää polttoaineena biomassaa, kuten puuta, lantaa tai olkia. Uskoa biokaasun tulevaisuuteen vahvistaa lannan tuottajien lukuisuus: Pakistanissa on 180 miljoonaa kotieläintä ja 400 miljoonaa kanaa.

Lisää uusi kommentti