Bikinit ja muslimihunnut elävät rinnakkain Libanonissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bikinit ja muslimihunnut elävät rinnakkain Libanonissa

Ensi kertaa Libanoniin saapuvat matkailijat
ovat pitkään ällistelleet maan uimarantoja. Jotkut naiset lekottelevat
bikineissä, kun toiset istuvat varjossa päästä varpaisiin hunnutettuina.
Sama ristiriita toistuu katukuvassa.


Ensi kertaa Libanoniin saapuvat matkailijat ovat pitkään ällistelleet maan uimarantoja. Jotkut naiset lekottelevat bikineissä, kun toiset istuvat varjossa päästä varpaisiin hunnutettuina. Sama ristiriita toistuu katukuvassa.

Yllättyminen johtuu tiedon puutteesta, arvelee libanonilais-amerikkalainen Anissa Rafeh, joka on kirjoittanut kirjan Libanonin nykynaisista.

Hän muistuttaa, että vain osa libanonilaisista on muslimeja, eivätkä kaikki musliminaisetkaan verhoudu hijabiksi kutsuttuun huntuun.


Libanonilaismissi suvaitaan


Libanonin naisten pukeutumiskulttuurin moninaisuus nousi puheenaiheeksi, kun libanonilaissyntyinen shiiamuslimi Rima Fakih, 24, voitti toukokuussa Miss USA -kisan.

Lapsena vanhempiensa kanssa Yhdysvaltoihin muuttaneen Fakihin juuret ovat Srifassa Etelä-Libanonissa, jota islamilainen Hizbollah on perinteisesti hallinnut.

Kotiseudulla seurattiin silmä kovana, kun Fakih kilpaili misseydestä ilta- ja uimapukukierroksilla.

Paljaan pinnan esittely ei ole tavallista vanhoillisella seudulla, mutta kotikylän tyttöä kannustettiin silti.

"Rima on Srifan oma tyttö. Hän puolusti Libanonin värejä Miss USA -kilpailussa ja voitti! Hän on lähettiläämme ja osoitus yhteiskuntamme monimuotoisuudesta ja avoimuudesta", Srifan pormestari Ali Eid hehkuttaa.

Riman serkku Ghinwa Fakih, 39, kehottaa arvioimaan ihmisiä näiden käytöksen ja arvojen eikä pukeutumisen mukaan.

"Minä käytän hijabia, mutta jotkut sukuni jäsenet ovat valinneet länsimaisen tyylin. Ratkaisevaa on, olemmeko hyviä ihmisiä", hän jatkaa.

Serkun mukaan vain pieni vähemmistö kyläläisistä paheksui Riman esiintymistä.

Shiialainen uskonoppinut Abdel-Amir Kabalan kuitenkin kehotti naisia varomaan "arvoaan loukkaavia viekoittelevia seremonioita".

Uskontojen kirjo laaja


Bikinien ja hijabin ristiriita on Libanonissa vanhaa juurta. Maassa on 17 virallista uskontokuntaa, ja sen kristittyjen ryhmä on Lähi-idän suurin.

"Siellä, missä eri uskontokunnat elävät rinnan, ihmiset ovat yleensä suvaitsevampia kuin eristyneissä yhteisöissä", Beirutin amerikkalaisen yliopiston sosiologian professori Sari Hanafi selittää.

"Ulkomailla asuvat libanonilaiset ovat onnistuneet sopeutumaan ympäröivään yhteiskuntaan ja sulautuvat usein länsimaiden kulttuuriin", kirjailija Rafeh sanoo.

Hanafin mukaan siirtolaisuus voi tuoda libanonilaisille taloudellisen riippumattomuuden, joka edistää muutakin vapautumista.

Hanafi pitää suvaitsevaisuutta erittäin terveenä piirteenä yhteiskunnassa. Ennakkoluuloa toisten pukeutumista kohtaan tunnetaan Libanonissakin, ja se saattaa kohdistua hijabin käyttöön.

"Suvaitsevaisuus edellyttää toisten valintojen hyväksymistä. Jokaisella on oikeus valita hijab tai uimapuku", Hanafi korostaa.

Hän ei osaa ennustaa, joutuvatko Libanonin eri kulttuurit törmäyskurssille.

"Suvaitsevaisuus vallitsee niin kauan kuin radikaaleimmat ainekset eivät määrää kansaa ja yhteiskunta - ei valtio - pitää ne aisoissa", hän sanoo.

Libanonin uskonnot


* Libanonin perustuslaki antaa virallisen aseman 17 uskontokunnalle, joiden lisäksi maassa elää pieni juutalaisyhteisö ja muita pieniä ryhmiä.

* Noin 60 prosenttia väestöstä on muslimeja, joihin luetaan shiialaiset, sunnit, ismailiitit, druusit ja alaviitit.

* Kristittyjen osuudeksi arvioidaan lähes 40 prosenttia. Katolisiin kuuluvat maroniitit, roomalaiskatoliset, melkiitit, syyrialaiskatoliset, armenialaiskatoliset ja kaldealaiskatoliset.

* Ortodokseja edustavat kreikkalaisortodoksit, armenialaisortodoksit ja syyrialaisortodoksit.

* Muita kristittyjä ovat koptit, idän assyrialaisen kirkon jäsenet ja protestantit.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia