Bialiatskille ankara vankeusrangaistus Valko-Venäjällä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bialiatskille ankara vankeusrangaistus Valko-Venäjällä

Valkovenäläisen ihmisoikeusjärjestön johtaja on tuomittu veronkierrosta ehdottomaan vankeuteen.

Ales Bialiatski (vas.) Tunisian ulkomisteri Mouldi Khefin seurassa helmikuussa 2011.(Kuva: FIDH / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälisen keskusliiton FIDH:n varapuheenjohtaja ja valkovenäläisen ihmisoikeusjärjestön Viasnan johtaja Ales Bialiatski on tuomittu Valko-Venäjällä neljän ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen ja sakkoihin väitetystä veronkierrosta.

Tuomio koskee Bialiatskin yksityisiä tilejä Liettuassa ja Puolassa, joita hän käytti saadakseen rahoitusta ihmisoikeustyölle kansainvälisiltä tukijoilta. Oikeudenkäyntiä seuranneet ihmisoikeusjärjestöt kritisioivat Valko-Venäjän viranomaisia virheistä sekä valtion asettamista rajoituksista, joiden vuoksi kansalaisjärjestöjen on käytännössä mahdotonta avata pankkitilejä kotimaassaan.

FIDH ja lukuisat muut kansalaisjärjestöt ovat tuominneet Bialiatskin oikeudenkäynnin ja tuomion mielivaltaisena ja poliittisesti motivoituneena. Myös Euroopan unioni on vaatinut hänen välitöntä ja ehdotonta vapauttamistaan.

"Koko oikeudenkäynti oli huonosti valmisteltu todiste systemaattisesta toiminnasta, jonka tarkoituksena on heikentää ja kriminalisoida ihmisoikeuksien puolustajia, jotka jatkavat laillista ja rohkeaa työtään yhä autoritaarisemmaksi muuttuvassa valtiossa", toteaa FIDH:n puheenjohtaja Souhayr Belhassen.

Ales Bialiatski pidätettiin elokuussa, ja hänen oikeudenkäyntinsä alkoi 2. marraskuuta Minskissä. Oikeussalissa Bialitskiltä kyseltiin avoimesti poliittisia kysymyksiä muun muassa Viasnan toiminnasta ja rahoituksesta.

Ihmisoikeusliiton mukaan oikeudenkäynti on selvä osoitus viimeaikaisesta kansalaisyhteiskunnan tukahduttamisesta Valko-Venäjällä joulukuussa 2010 pidettyjen presidentinvaalien jälkeen.

Lisää uusi kommentti