Uutiset

Bhutanin maataloudesta täysin luomua

Bhutan on ilmoittanut kieltävänsä torjunta-aineiden käytön ja siirtyvänsä kokonaan luomutuotantoon.

Bhutan on ilmoittanut siirtävänsä koko maataloutensa luomutuotantoon. Maa aikoo kieltää torjunta-aineiden käytön ja luottaa lannoituksessa jatkossa luonnonmukaiseen eläinten lantaan.

Vaikka luomutuotantoon siirtyminen tarkoittaa pienempää satoa, hallitus uskoo tuotannon kasvavan. Erityisesti laadukkaiden elintarvikkeiden viennin Kiinaan ja Intiaan odotetaan lisääntyvän.

Bhutanin maatalous- ja metsäministeri Pema Gyamtsho kertoi kestävän kehityksen konferenssissa Intiassa, että päätös siirtyä luomutuotantoon liittyy sekä buddhalaiseen luonnon kunnioittamiseen, että käytännöllisyyteen.

"Meillä on vuoristoinen maasto. Kemikaalit eivät pysy siellä missä niitä käytetään, vaan ne vaikuttavat veteen ja kasveihin" hän sanoi.

Gyamtshon mukaan maan useimmat maatilat harjoittavat perinteistä maanviljelyä, joten tuotanto on jo nyt pääosin luomua. Kokonaan luomuun siirtymiselle ei ole asetettu aikarajaa, vaan tuotantoa lisätään hiljalleen.

Länsimaissa on perinteisesti uskottu, että luomuun siirtyminen tarkoittaa pienempiä satoja. Bhutanissa ja muualla Aasiassa pienviljelijät kehittävät kuitenkin uusia tekniikoita, joilla maaperän laatu ei heikkene ilman lannoitteita.

Viime vuosien poikkeuksellisen lämpimät säät ovat kuitenkin lisänneet tuholaisten määrää ja osa viljelijöistä myös epäilee torjunta-aineista luopumista. Vaikka tuholaismyrkkyjen käyttö on Bhutanissa on ollut vähäistä, osa viljelijöistä epäilee, että tulevaisuudessa paine niiden käyttämiselle saattaa kasvaa.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousruokabiodiversiteettiilmastonmuutosmaaperä Bhutan

Lue myös

aiset tekevät ruokaa ulkona kivillä

Naiset elvyttävät inkojen vanhaa talkooperinnettä Perun Andeilla

Ilmastonmuutoksen eteneminen on tehnyt Andien karuista olosuhteista entistäkin karumpia. Paropucjion kylässä naiset rakentavat nyt yhdessä aurinkoenergialla toimivia kasvihuoneita, joissa voidaan tuottaa ruokaa ekologisesti.
Viljapelto

Maatalouden keskittyminen vie tuotannon ja kulutuksen yhä kauemmas toisistaan Brasiliassa – ”järjestelmä on kestämätön”

Maailman suurimpiin maataloustuottajiin kuuluvassa Brasiliassa maatalouden ja luonnon välinen yhteys on katkennut. Seurauksena on vaurauden keskittymistä, sosiaalista eriarvoisuutta ja ympäristöongelmia, sanovat asiantuntijat.
Nainen tarkastelee aurinkokeitintä

Aurinko voisi kastella Zimbabwen tupakkapellot

Zimbabwessa vasta kolme prosenttia talouksista hyödyntää aurinkosähköä. Nyt maassa värvätään aurinkoenergian puolestapuhujiksi muun muassa perinteisiä päälliköitä sekä koulujen ja uskonnollisten yhteisöjen johtajia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.