Uutiset

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.
Arif Hossain veneessään Lohajangissa Bangladeshin keskiosissa. Entinen räätäli hankkii nyt elantonsa kuljettamalla veden peittämän kotikylänsä asukkaita. (Kuva: Farid Ahmed / IPS)

Kolmannes Bangadeshista on tulvien vuoksi veden alla. Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista.

Monsuunikaudella kesäkuusta elokuuhun sataa aina, mutta nyt sateet ovat jo kauden puoliväliin tullessa olleet niin rankkoja, että vesi on noussut maan joissa vaaralliselle tasolle ja tulviminen on kestänyt epätavallisen kauan.

Tulvavedet ovat vaurioittaneet taloja, patoja, jokipenkereitä, puhtaan veden lähteitä ja pesupaikkoja. Elinkeinoista varsinkin maataloussektori kärsii. Terveydenhoidon ja koulutuksen kaltaiset peruspalvelut kärsivät myös.

”Ihmiset Bangladeshissa, Intiassa ja Nepalissa ovat tulvien, koronaviruksen ja elinkeinojen katoamisen kolminkertaisen katastrofin puristuksessa. Miljoonien ihmisten kodit ja viljasadot ovat tuhoutuneet pahimmissa tulvissa vuosiin”, Punaisen ristin ja Punaisen puolikuun kansainvälisen yhteisjärjestön pääsihteeri Jagan Chapagain sanoo.

Bangladesh ei ollut tulvien iskiessä vielä toipunut toukokuisen Amphan-sykloninkaan tuhoista.

Kaiken menettäneistä on yhdessä yössä tullut kerjäläisiä. Joillakin alueilla kokonaiset kylät ovat veden vallassa.

Arif Hossain oli räätäli. Nyt hän kuluttaa päivänsä pienessä veneessään kuljettaen pinnan alle vajonneen kotiseutunsa asukkaita kuivasta paikasta toiseen.

”Minkäänlaista apua en ole saanut”, Hossain kertoo.

”Monet täältä ovat jättäneet kylänsä. Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Meidän huoneessamme on polven syvyydeltä vettä. Pienet lapseni pelkäävät koko ajan käärmeitä.”

Käärmeenpuremat ovatkin hukkumisen rinnalla suurin tappaja Bangladeshin tulvaolosuhteissa.

Nainen seisoo tulvavedessä rakennuksen edustalla.
Manju Begum, 85, seisoo veden valtaaman talonsa edustalla Medeni Mandalissa, Bangladeshin keskiosassa. Pelätään, että jo valmiiksi koronapandemian runtelemat miljoonat ihmiset syöksyvät entistä syvempään köyhyyteen. (Kuva: Farid Ahmed / IPS)

Yksin elävä Manju Begum, 85, ei myöskään ole saanut apua viranomaisilta.

”Tulvavesi valtasi makuuhuoneeni kahdeksan päivää sitten. Naapureiltani olen sentään saanut vähän ruokaa”, Begum sanoo.

Pääministeri Sheikh Hasina on vakuuttanut, että tulvan uhreille annetaan mittavaa apua. Rahaa, riisiä ja muuta tarpeellista on luvassa.

Se ei kuitenkaan korvaa elinkeinon menettämisen ja koronasulun yhteistä takaiskua, josta etenkin pienyrittäjänaiset kärsivät.

ympäristöluonnonkatastrofit Bangladesh Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.