Uutiset

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.
Arif Hossain veneessään Lohajangissa Bangladeshin keskiosissa. Entinen räätäli hankkii nyt elantonsa kuljettamalla veden peittämän kotikylänsä asukkaita. (Kuva: Farid Ahmed / IPS)

Kolmannes Bangadeshista on tulvien vuoksi veden alla. Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista.

Monsuunikaudella kesäkuusta elokuuhun sataa aina, mutta nyt sateet ovat jo kauden puoliväliin tullessa olleet niin rankkoja, että vesi on noussut maan joissa vaaralliselle tasolle ja tulviminen on kestänyt epätavallisen kauan.

Tulvavedet ovat vaurioittaneet taloja, patoja, jokipenkereitä, puhtaan veden lähteitä ja pesupaikkoja. Elinkeinoista varsinkin maataloussektori kärsii. Terveydenhoidon ja koulutuksen kaltaiset peruspalvelut kärsivät myös.

”Ihmiset Bangladeshissa, Intiassa ja Nepalissa ovat tulvien, koronaviruksen ja elinkeinojen katoamisen kolminkertaisen katastrofin puristuksessa. Miljoonien ihmisten kodit ja viljasadot ovat tuhoutuneet pahimmissa tulvissa vuosiin”, Punaisen ristin ja Punaisen puolikuun kansainvälisen yhteisjärjestön pääsihteeri Jagan Chapagain sanoo.

Bangladesh ei ollut tulvien iskiessä vielä toipunut toukokuisen Amphan-sykloninkaan tuhoista.

Kaiken menettäneistä on yhdessä yössä tullut kerjäläisiä. Joillakin alueilla kokonaiset kylät ovat veden vallassa.

Arif Hossain oli räätäli. Nyt hän kuluttaa päivänsä pienessä veneessään kuljettaen pinnan alle vajonneen kotiseutunsa asukkaita kuivasta paikasta toiseen.

”Minkäänlaista apua en ole saanut”, Hossain kertoo.

”Monet täältä ovat jättäneet kylänsä. Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Meidän huoneessamme on polven syvyydeltä vettä. Pienet lapseni pelkäävät koko ajan käärmeitä.”

Käärmeenpuremat ovatkin hukkumisen rinnalla suurin tappaja Bangladeshin tulvaolosuhteissa.

Nainen seisoo tulvavedessä rakennuksen edustalla.
Manju Begum, 85, seisoo veden valtaaman talonsa edustalla Medeni Mandalissa, Bangladeshin keskiosassa. Pelätään, että jo valmiiksi koronapandemian runtelemat miljoonat ihmiset syöksyvät entistä syvempään köyhyyteen. (Kuva: Farid Ahmed / IPS)

Yksin elävä Manju Begum, 85, ei myöskään ole saanut apua viranomaisilta.

”Tulvavesi valtasi makuuhuoneeni kahdeksan päivää sitten. Naapureiltani olen sentään saanut vähän ruokaa”, Begum sanoo.

Pääministeri Sheikh Hasina on vakuuttanut, että tulvan uhreille annetaan mittavaa apua. Rahaa, riisiä ja muuta tarpeellista on luvassa.

Se ei kuitenkaan korvaa elinkeinon menettämisen ja koronasulun yhteistä takaiskua, josta etenkin pienyrittäjänaiset kärsivät.

ympäristöluonnonkatastrofit Bangladesh Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika hiekkaisella ruohomaalla, taustalla taipunut puu.

Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot

Madagaskarin humanitaarinen kriisi on vuodesta toiseen maailman aliuutisoiduimpien kriisien listalla. Tänä vuonna maa voi päätyä otsikoihin traagisesta syystä: sen eteläosissa yli 1,35 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä vaikean kuivuuden takia. Rutiköyhän maan kriisi on sekä ihmisen että luonnon aiheuttama, eikä helppoja ratkaisuja ole olemassa.
Vihreitä lehtikasveja pellolla.

Finnwatch: Suomessa käytettävä brasilialainen soija voi kiihdyttää metsäkatoa – Lihantuottajat eivät pysty jäljittämään soijaa tiloille asti

Moni suomalainen lihantuottaja käyttää kyllä sertifioitua soijaa, mutta käytännössä soijaa ei pystytä jäljittämään, selviää Finnwatchin tuoreesta selvityksestä.
Nainen puolilähikuvassa.

Suomessa asuva ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye mukaan uuteen ihmiskaupasta selvinneiden kansainväliseen valtuustoon

Etyjin ihmiskaupasta selvinneiden valtuusto antaa valtioille suosituksia siitä, miten ihmiskauppaa pitäisi torjua. Nigerialaistaustainen Itohan Okundaye, 30, on yksi sen jäsenistä.
Miehiä istumassa maassa, toisella puolella rauhanturvaajia tuoleilla.

Yli 100 000 paennut Sudanin Darfurissa – Väkivalta alkoi pian rauhanturvaajien lähdettyä

Noin 250 ihmistä on kuollut tammikuun puolivälin jälkeen tapahtuneessa kahdessa kahakassa. YK pelkää, että väkivalta kasvaa, kun vanhat jännitteet nousevat taas pintaan.
Mielenosoittajia pinkkien kylttien kanssa

Bidenin hallinto luopuu Trumpin kauden tuhoisasta kehitysyhteistyön aborttisäännöstä – Vaikutukset jatkuvat vielä pitkään

Trumpin aikana kansainväliset järjestöt eivät ole saaneet Yhdysvaltain rahoitusta, jos ne ovat edes puhuneet työssään abortista. Säännön hyödyt ovat olleet minimaaliset ja haitat valtavat.

Luetuimmat

Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
PlayStation 5:n julkaisusta uutisoitiin viime vuonna 26 kertaa enemmän kuin kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, selviää tuoreesta vertailusta
Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen
Kaivosjätti Rio Tintoa syytetään ympäristörikoksista Papua-Uudessa-Guineassa – Vuosikymmeniä kaivoksen sulkemisen jälkeen kuparia valuu edelleen jokiin
Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot
Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin
Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman
Epävarmassa maailmassa yhä useampi kiinnostuu ekokylässä asumisesta – Keuruun ekokylässä elää tavallisia ihmisiä, ei ”kajahtaneita tyyppejä uimassa vastavirtaan”
WWF:n raportti: Sademetsien hurja kato heikentää myös suojaa tartuntatauteja vastaan – “Meidän pitää pikaisesti korjata luontosuhteemme“
”Häpeällinen hyökkäys demokratiaa ja sen edustajia vastaan” – Washingtonin levottomuudet tuomitaan laajasti