Uutiset

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.
Arif Hossain veneessään Lohajangissa Bangladeshin keskiosissa. Entinen räätäli hankkii nyt elantonsa kuljettamalla veden peittämän kotikylänsä asukkaita. (Kuva: Farid Ahmed / IPS)

Kolmannes Bangadeshista on tulvien vuoksi veden alla. Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista.

Monsuunikaudella kesäkuusta elokuuhun sataa aina, mutta nyt sateet ovat jo kauden puoliväliin tullessa olleet niin rankkoja, että vesi on noussut maan joissa vaaralliselle tasolle ja tulviminen on kestänyt epätavallisen kauan.

Tulvavedet ovat vaurioittaneet taloja, patoja, jokipenkereitä, puhtaan veden lähteitä ja pesupaikkoja. Elinkeinoista varsinkin maataloussektori kärsii. Terveydenhoidon ja koulutuksen kaltaiset peruspalvelut kärsivät myös.

”Ihmiset Bangladeshissa, Intiassa ja Nepalissa ovat tulvien, koronaviruksen ja elinkeinojen katoamisen kolminkertaisen katastrofin puristuksessa. Miljoonien ihmisten kodit ja viljasadot ovat tuhoutuneet pahimmissa tulvissa vuosiin”, Punaisen ristin ja Punaisen puolikuun kansainvälisen yhteisjärjestön pääsihteeri Jagan Chapagain sanoo.

Bangladesh ei ollut tulvien iskiessä vielä toipunut toukokuisen Amphan-sykloninkaan tuhoista.

Kaiken menettäneistä on yhdessä yössä tullut kerjäläisiä. Joillakin alueilla kokonaiset kylät ovat veden vallassa.

Arif Hossain oli räätäli. Nyt hän kuluttaa päivänsä pienessä veneessään kuljettaen pinnan alle vajonneen kotiseutunsa asukkaita kuivasta paikasta toiseen.

”Minkäänlaista apua en ole saanut”, Hossain kertoo.

”Monet täältä ovat jättäneet kylänsä. Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Meidän huoneessamme on polven syvyydeltä vettä. Pienet lapseni pelkäävät koko ajan käärmeitä.”

Käärmeenpuremat ovatkin hukkumisen rinnalla suurin tappaja Bangladeshin tulvaolosuhteissa.

Nainen seisoo tulvavedessä rakennuksen edustalla.
Manju Begum, 85, seisoo veden valtaaman talonsa edustalla Medeni Mandalissa, Bangladeshin keskiosassa. Pelätään, että jo valmiiksi koronapandemian runtelemat miljoonat ihmiset syöksyvät entistä syvempään köyhyyteen. (Kuva: Farid Ahmed / IPS)

Yksin elävä Manju Begum, 85, ei myöskään ole saanut apua viranomaisilta.

”Tulvavesi valtasi makuuhuoneeni kahdeksan päivää sitten. Naapureiltani olen sentään saanut vähän ruokaa”, Begum sanoo.

Pääministeri Sheikh Hasina on vakuuttanut, että tulvan uhreille annetaan mittavaa apua. Rahaa, riisiä ja muuta tarpeellista on luvassa.

Se ei kuitenkaan korvaa elinkeinon menettämisen ja koronasulun yhteistä takaiskua, josta etenkin pienyrittäjänaiset kärsivät.

ympäristöluonnonkatastrofit Bangladesh Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies suuren vesisäiliön vieressä.

Yksi ratkaisu vesipulaan: Meksikon pääkaupungissa asennetaan sadeveden keruujärjestelmiä

Mexico City on hyvää vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa vettä ei riitä kaikille kaupungin 21 miljoonalle asukkaalle. Viime vuosina valtion tukiohjelman avulla on kuitenkin asennettu yli 20 000 sadeveden keräysjärjestelmää veden vähyydestä kärsiviin kaupunginosiin. Se lievittää paineita mutta ei ratkaise ongelmaa kokonaan.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä