Uutiset

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.
Arif Hossain veneessään Lohajangissa Bangladeshin keskiosissa. Entinen räätäli hankkii nyt elantonsa kuljettamalla veden peittämän kotikylänsä asukkaita. (Kuva: Farid Ahmed / IPS)

Kolmannes Bangadeshista on tulvien vuoksi veden alla. Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista.

Monsuunikaudella kesäkuusta elokuuhun sataa aina, mutta nyt sateet ovat jo kauden puoliväliin tullessa olleet niin rankkoja, että vesi on noussut maan joissa vaaralliselle tasolle ja tulviminen on kestänyt epätavallisen kauan.

Tulvavedet ovat vaurioittaneet taloja, patoja, jokipenkereitä, puhtaan veden lähteitä ja pesupaikkoja. Elinkeinoista varsinkin maataloussektori kärsii. Terveydenhoidon ja koulutuksen kaltaiset peruspalvelut kärsivät myös.

”Ihmiset Bangladeshissa, Intiassa ja Nepalissa ovat tulvien, koronaviruksen ja elinkeinojen katoamisen kolminkertaisen katastrofin puristuksessa. Miljoonien ihmisten kodit ja viljasadot ovat tuhoutuneet pahimmissa tulvissa vuosiin”, Punaisen ristin ja Punaisen puolikuun kansainvälisen yhteisjärjestön pääsihteeri Jagan Chapagain sanoo.

Bangladesh ei ollut tulvien iskiessä vielä toipunut toukokuisen Amphan-sykloninkaan tuhoista.

Kaiken menettäneistä on yhdessä yössä tullut kerjäläisiä. Joillakin alueilla kokonaiset kylät ovat veden vallassa.

Arif Hossain oli räätäli. Nyt hän kuluttaa päivänsä pienessä veneessään kuljettaen pinnan alle vajonneen kotiseutunsa asukkaita kuivasta paikasta toiseen.

”Minkäänlaista apua en ole saanut”, Hossain kertoo.

”Monet täältä ovat jättäneet kylänsä. Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Meidän huoneessamme on polven syvyydeltä vettä. Pienet lapseni pelkäävät koko ajan käärmeitä.”

Käärmeenpuremat ovatkin hukkumisen rinnalla suurin tappaja Bangladeshin tulvaolosuhteissa.

Nainen seisoo tulvavedessä rakennuksen edustalla.
Manju Begum, 85, seisoo veden valtaaman talonsa edustalla Medeni Mandalissa, Bangladeshin keskiosassa. Pelätään, että jo valmiiksi koronapandemian runtelemat miljoonat ihmiset syöksyvät entistä syvempään köyhyyteen. (Kuva: Farid Ahmed / IPS)

Yksin elävä Manju Begum, 85, ei myöskään ole saanut apua viranomaisilta.

”Tulvavesi valtasi makuuhuoneeni kahdeksan päivää sitten. Naapureiltani olen sentään saanut vähän ruokaa”, Begum sanoo.

Pääministeri Sheikh Hasina on vakuuttanut, että tulvan uhreille annetaan mittavaa apua. Rahaa, riisiä ja muuta tarpeellista on luvassa.

Se ei kuitenkaan korvaa elinkeinon menettämisen ja koronasulun yhteistä takaiskua, josta etenkin pienyrittäjänaiset kärsivät.

ympäristöluonnonkatastrofit Bangladesh Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Polvillaan maassa istuvia lapsia, joilla on käsissään kulhoja.

Nälkä hellittää hitaasti

Maailman ravitsemustilanne on kohentunut selvästi 2000-luvun alkuun verrattuna, mutta viime vuosina positiivinen kehitys on hidastunut. Globaalin nälkäindeksin mukaan kymmenessä maassa ollaan ravitsemuksen suhteen hälyttävällä tai äärimmäisen hälyttävällä tasolla.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.

Luetuimmat