Uutiset

Bangladeshin tehdasonnettomuuden uhrit saavat korvauksensa

Rana Plazan kahden vuoden takaisen onnettomuuden uhrien rahasto sai täyteen 30 miljoonan dollarin korvaustavoitteen, mutta vielä riittää tehtävää.
(Kuva: SETCa BBTK / Flickr.ccom / cc 2.0)

Bangladeshissa kaksi vuotta sitten tapahtuneen vaatetehtaan romahduksen uhrit ovat saamassa viimein korvauksensa. Korvausten keräämistä yrityksiltä valvova komitea kertoi tällä viikolla, että tavoiteltu 30 miljoonan dollarin eli noin 27 miljoonan euron korvausrahasto on saatu täyteen.

Rana Plaza -rakennuksessa Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa huhtikuussa 2013 tapahtunut onnettomuus vei yli 1 100 ihmisen hengen. Tehtaassa valmistettiin vaatteita myös länsimaisille brändeille. Tutkimuksissa kävi ilmi, että tehtaan rakennusmääräyksiä oli rikottu ja johtajat pakottivat ihmiset töihin seinissä näkyvistä murtumista huolimatta.

Onnettomuuden jälkeen laadittiin sopimus, jossa suuret kansainväliset vaatebrändit sitoutuivat maksamaan uhreille korvauksia. Vielä onnettomuuden toisena vuosipäivänä rahastosta uupui rahaa. Viime viikolla tehty iso lahjoitus auttoi saamaan summan kokoon, kertoo Kansainvälinen työjärjestö ILO, joka perusti rahaston.

Teollisuusalojen ammattiliittojen kattojärjestön IndustriALLin pääsihteerin Jyrki Rainan mukaan sopimus on uraauurtava. Hän korostaa Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen (SASK) sivuilla, että korvaussummasta huolimatta asiat eivät vielä ole hyvin. Halpatuotantomaiden tekstiilitehtaissa maksetaan edelleen nälkäpalkkoja eikä järjestäytymisvapautta käytännössä ole.

"Elämiseen riittävä palkka ja oikeus kuulua ammattiliittoon ovat avainasemassa, jos tekstiilitehtaiden työoloja halutaan parantaa."

Kansalaisjärjestöt ovat kampanjoineet ahkerasti korvausten maksamiseksi. SASK keräsi yli 5 000 nimeä vetoomukseen, jossa vaatebrändejä vaadittiin maksamaan korvaukset.

"Pelkkä kuluttajavaikuttaminen ja vetoaminen eivät riitä, vaikka se onkin hyvä alku. Kampanjoinnin lisäksi tarvitaan konkreettisia toimia, jotta halpatuotantomaiden työntekijöillä olisi oikeus perustaa ammattiliittoja", vetoomuskampanjan koordinaattori Aleksi Vienonen toteaa.

ihmisoikeudettyöoikeus ja rikosyhtiöt Bangladesh SASK ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset