Uutiset

Bangladeshin tehdasonnettomuuden uhrit saavat korvauksensa

Rana Plazan kahden vuoden takaisen onnettomuuden uhrien rahasto sai täyteen 30 miljoonan dollarin korvaustavoitteen, mutta vielä riittää tehtävää.
(Kuva: SETCa BBTK / Flickr.ccom / cc 2.0)

Bangladeshissa kaksi vuotta sitten tapahtuneen vaatetehtaan romahduksen uhrit ovat saamassa viimein korvauksensa. Korvausten keräämistä yrityksiltä valvova komitea kertoi tällä viikolla, että tavoiteltu 30 miljoonan dollarin eli noin 27 miljoonan euron korvausrahasto on saatu täyteen.

Rana Plaza -rakennuksessa Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa huhtikuussa 2013 tapahtunut onnettomuus vei yli 1 100 ihmisen hengen. Tehtaassa valmistettiin vaatteita myös länsimaisille brändeille. Tutkimuksissa kävi ilmi, että tehtaan rakennusmääräyksiä oli rikottu ja johtajat pakottivat ihmiset töihin seinissä näkyvistä murtumista huolimatta.

Onnettomuuden jälkeen laadittiin sopimus, jossa suuret kansainväliset vaatebrändit sitoutuivat maksamaan uhreille korvauksia. Vielä onnettomuuden toisena vuosipäivänä rahastosta uupui rahaa. Viime viikolla tehty iso lahjoitus auttoi saamaan summan kokoon, kertoo Kansainvälinen työjärjestö ILO, joka perusti rahaston.

Teollisuusalojen ammattiliittojen kattojärjestön IndustriALLin pääsihteerin Jyrki Rainan mukaan sopimus on uraauurtava. Hän korostaa Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen (SASK) sivuilla, että korvaussummasta huolimatta asiat eivät vielä ole hyvin. Halpatuotantomaiden tekstiilitehtaissa maksetaan edelleen nälkäpalkkoja eikä järjestäytymisvapautta käytännössä ole.

"Elämiseen riittävä palkka ja oikeus kuulua ammattiliittoon ovat avainasemassa, jos tekstiilitehtaiden työoloja halutaan parantaa."

Kansalaisjärjestöt ovat kampanjoineet ahkerasti korvausten maksamiseksi. SASK keräsi yli 5 000 nimeä vetoomukseen, jossa vaatebrändejä vaadittiin maksamaan korvaukset.

"Pelkkä kuluttajavaikuttaminen ja vetoaminen eivät riitä, vaikka se onkin hyvä alku. Kampanjoinnin lisäksi tarvitaan konkreettisia toimia, jotta halpatuotantomaiden työntekijöillä olisi oikeus perustaa ammattiliittoja", vetoomuskampanjan koordinaattori Aleksi Vienonen toteaa.

ihmisoikeudettyöoikeus ja rikosyhtiöt Bangladesh SASK ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.
Nainen istuu tuolilla selin kameraan

Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla

Kenia kielsi vuonna 2014 lähtemisen työn perässä Lähi-itään mutta kumosi kiellon muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt noin 130 000 kenialaista on kotiapulaisena Persianlahden valtioissa. Moni joutuu kokemaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.
Nainen ja aaseja kuivuneen joen pohjalla

Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna

1,8 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kuivuutta Afrikan sarvessa. Pelastakaa Lapset vaatii lisärahoitusta avustustoimiin.