Uutiset

Bangladeshin naisia patistetaan pellolle

Luonnonmukaista viljelyä opetetaan osana ruokaturvan parantamista, kirjoittaa Naimul Haq.

"Jos miehet saavat maan tuottamaan, se onnistuu myös naisilta", bangladeshilainen Anisa Begum vakuuttaa 25 kotiäidille, joita hänen johtamansa Yhteinen etu -ryhmä (CIG) opastaa luonnonmukaiseen viljelyyn.

Rangpurissa 255 kilometrin päässä pääkaupungista Dhakasta sijaitsevan Pairabondin maatalousvirasto opetti Begumille, miten kasvattaa satoja luonnonlannoitteiden avulla. Tulokset olivat niin hyviä, että hän pääsi yhdeksän muun naisen kanssa opintomatkalle tuottavasta viljelystään tunnettuun Vietnamiin.

Begum, 47, nauttii voidessaan jakaa oppejaan kotikylänsä Islampurin naisille CIG:n kautta. Maatalousviraston tuella perustetut ryhmät ovat osa Bangladeshin yritystä parantaa ruokaturvaa.

"Saavutukset ovat uskomattomia. Maan luoteisosissa on saatu mukaan yli kaksi miljoonaa viljelijää, joista 30 prosenttia on naisia", hankkeen valvojiin kuuluva Mizanur Rahman kertoo.

Suostuttelua tarvittiin

Suotuisan maaperänsä ansiosta Rangpurin seutu tunnetaan laadukkaan viljan ja vihannesten tuottajana.

Alueen naiset ovat kuitenkin perinteisesti keskittyneet kodinhoitoon. Vuonna 2008 tehty selvitys kertoo, että Bangladeshin maaseudun naisista vain 21 prosenttia osallistuu suoraan maatalouteen, kun miehillä osuus on 78 prosenttia.

"Naisia oli aluksi vaikea suostutella käyttämään aikaansa viljelyyn. Uusien tekniikoiden hyötyjen osoittaminen kuitenkin auttoi", maatalousneuvoja Sarwarul Haque kertoo.

CIG opettaa muun muassa kuivuutta kestävän, satoisan ja aromaattisen riisilajikkeen viljelyä, matokompostointia ja sienitaudeista vapaan tomaattilajikkeen kasvatusta.

Tulot kasvoivat

Aiemmin moni kylän nainen kävi töissä toisten riisipellolla ja ansaitsi noin 65 eurosenttiä rankasta kymmenen tunnin työpäivästä. Kuukausitulo ei noussut yli 15 euron.

Nyt naiset hankkivat laadukkaan riisin kasvatuksella 47–74 euroa kuussa.

Momena Begum, 42, valitsi matokompostoinnin ja kertoo käärineensä viime vuoden lopussa 30 prosentin voitot matokaupasta.

Naapuri Parul Sarkar ryhtyi tuottamaan lannoitetta vesihyasintista. "Suuria investointeja ei tarvittu, koska kasvi rehottaa täällä. Lannoite antaa vihanneksista paremman sadon kuin kemikaalit."

Luomu halvempaa

CIG-ryhmien määrä alueella on 20-kertaistunut vuodesta 2009. Luomutuotteet ovat jälleenmyyjien suosiossa, sillä ne ovat halvempia kuin keinolannoitetut.

"Perunat ja tomaatit ovat myös paremman näköisiä, eron huomaa selvästi", Bogran alueen tukkukauppias Raja Miah vakuuttaa.

Bangladeshin maatalousteknologiahanke saa tukea Maailmanpankilta ja Kansainväliseltä maatalouden kehittämisrahastolta Ifadilta.

Maatalous ja kehitysmaat gendermaataloustyötalous Bangladesh Suomen IPS

Lue myös

Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.
Kaksi kasvosuojaimin varustautunutta miestä seisoo kanaparven vieressä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut

Koronavirus heikentää ruokaturvaa, koska monella rajoitusten takia työnsä menettäneellä ei ole enää varaa ostaa syötävää. Virus luo kuitenkin myös epäsuorempia uhkia. Joissakin Afrikan maissa satoa on pilaantunut ja siipikarjaa kuollut, kun maat ovat asettaneet tiukkoja liikkumisrajoituksia.
Kaksi ihmistä vedessä riisipellolla.

”Viljelyä ei oikein voi hoitaa etätyönä” – Kovaotteinen koronasulku vaikeuttaa pienviljelijöiden ruuantuotantoa Filippiineillä

Filippiinien maataloutta hallitsevat siirtomaa-ajan perintönä vientiin suuntautuneet suurtilat, joita viljelevät maattomat vuokraviljelijät. Koronarajoitukset estävät sekä viljelyn että ruuan kuljettamisen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.