Uutiset

Bangladeshin naisia patistetaan pellolle

Luonnonmukaista viljelyä opetetaan osana ruokaturvan parantamista, kirjoittaa Naimul Haq.

"Jos miehet saavat maan tuottamaan, se onnistuu myös naisilta", bangladeshilainen Anisa Begum vakuuttaa 25 kotiäidille, joita hänen johtamansa Yhteinen etu -ryhmä (CIG) opastaa luonnonmukaiseen viljelyyn.

Rangpurissa 255 kilometrin päässä pääkaupungista Dhakasta sijaitsevan Pairabondin maatalousvirasto opetti Begumille, miten kasvattaa satoja luonnonlannoitteiden avulla. Tulokset olivat niin hyviä, että hän pääsi yhdeksän muun naisen kanssa opintomatkalle tuottavasta viljelystään tunnettuun Vietnamiin.

Begum, 47, nauttii voidessaan jakaa oppejaan kotikylänsä Islampurin naisille CIG:n kautta. Maatalousviraston tuella perustetut ryhmät ovat osa Bangladeshin yritystä parantaa ruokaturvaa.

"Saavutukset ovat uskomattomia. Maan luoteisosissa on saatu mukaan yli kaksi miljoonaa viljelijää, joista 30 prosenttia on naisia", hankkeen valvojiin kuuluva Mizanur Rahman kertoo.

Suostuttelua tarvittiin

Suotuisan maaperänsä ansiosta Rangpurin seutu tunnetaan laadukkaan viljan ja vihannesten tuottajana.

Alueen naiset ovat kuitenkin perinteisesti keskittyneet kodinhoitoon. Vuonna 2008 tehty selvitys kertoo, että Bangladeshin maaseudun naisista vain 21 prosenttia osallistuu suoraan maatalouteen, kun miehillä osuus on 78 prosenttia.

"Naisia oli aluksi vaikea suostutella käyttämään aikaansa viljelyyn. Uusien tekniikoiden hyötyjen osoittaminen kuitenkin auttoi", maatalousneuvoja Sarwarul Haque kertoo.

CIG opettaa muun muassa kuivuutta kestävän, satoisan ja aromaattisen riisilajikkeen viljelyä, matokompostointia ja sienitaudeista vapaan tomaattilajikkeen kasvatusta.

Tulot kasvoivat

Aiemmin moni kylän nainen kävi töissä toisten riisipellolla ja ansaitsi noin 65 eurosenttiä rankasta kymmenen tunnin työpäivästä. Kuukausitulo ei noussut yli 15 euron.

Nyt naiset hankkivat laadukkaan riisin kasvatuksella 47–74 euroa kuussa.

Momena Begum, 42, valitsi matokompostoinnin ja kertoo käärineensä viime vuoden lopussa 30 prosentin voitot matokaupasta.

Naapuri Parul Sarkar ryhtyi tuottamaan lannoitetta vesihyasintista. "Suuria investointeja ei tarvittu, koska kasvi rehottaa täällä. Lannoite antaa vihanneksista paremman sadon kuin kemikaalit."

Luomu halvempaa

CIG-ryhmien määrä alueella on 20-kertaistunut vuodesta 2009. Luomutuotteet ovat jälleenmyyjien suosiossa, sillä ne ovat halvempia kuin keinolannoitetut.

"Perunat ja tomaatit ovat myös paremman näköisiä, eron huomaa selvästi", Bogran alueen tukkukauppias Raja Miah vakuuttaa.

Bangladeshin maatalousteknologiahanke saa tukea Maailmanpankilta ja Kansainväliseltä maatalouden kehittämisrahastolta Ifadilta.

Maatalous ja kehitysmaat gendermaataloustyötalous Bangladesh Suomen IPS

Lue myös

Kaksi miestä papulaatikoiden äärellä

”Hiljainen vallankumous” – Pienet ja keskisuuret yritykset tuottavat suurimman osan Afrikan ruuasta

Tuoreen raportin mukaan 64 prosenttia Afrikassa kulutetusta ruuasta on pienten tai keskisuurten yritysten tuottamaa. Usein naisten johtamat yritykset tarjoavat laajan kirjon palveluita kuljettamisesta ja logistiikasta lannoitteiden ja siementen viljelijöille myymiseen.
Paimenet ajavat karjaa Keniassa

Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty

Kenian kuivien ja puolikuvien alueiden karjan määrä on viime vuosikymmeninä laskenut neljänneksen. Syynä on suoraan lämpötilan nousu, joka vaatii viljelijöiltä uusia sopeutumiskeinoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä