Uutiset Ilmastopolitiikka

Bangladesh varautuu ilmastonmuutokseen tulvavalleja korottamalla

Lähes kaksi miljardia euroa maksavassa hankkeessa aiotaan korjata kaikki rannikon suojavallit.
Bangladeshin 1960-luvulla rakennetut tulvavallit eivät kestä nykyisen myrskyjen voimaa, joten niitä on päätetty korottaa. (Kuva: Rafiqul Islam / IPS)

(IPS) -- Miljoonien bangladeshilaisten kodit ja pellot uhkaavat jäädä veden alle ilmastonmuutoksen edetessä. Maa on kuitenkin päättänyt panna hanttiin vesimassoille korottamalla rannikon tulvavalleja metrin tai kaksi.

Bangladesh sopi marraskuussa Khulnan ja Bagerhatin rannikkoalueiden vallien korotushankkeesta kiinalaisen Henan-yhtiön kanssa. Maan vesiasioista vastaava ministeri Anisul Islam Mahmud vakuuttaa, että kaikki rannikon suojavallit korjataan asteittain.

Bengalinlahden pohjukassa sijaitseva alava Bangladesh on erityisen altis ilmastonmuutoksen ja sääilmiöiden vaikutuksille. Rannikkoa rikkovat lukuisien muotoaan muuttavien jokien suistot, joihin merivesi tunkeutuu nousuveden ja varsinkin myrskyvuoksien aikana.

Tuorein katastrofi oli 21. toukokuuta, jolloin puoli miljoonaa ihmistä evakuoitiin Bangladeshin rannikolla trooppisen syklonin tieltä. Useita kymmeniä menehtyi.

Vallit eivät kestä

Bangladesh on 1960-luvulta lähtien rakentanut rannikolleen kaikkiaan 139 tulvavallia, joilla suojattiin 1,2 miljoonaa hehtaaria viljelysmaata merivedeltä ja -suolalta. Viime vuosina yleistyneet ja yltyneet hirmumyrskyt – eritoten Sidr vuonna 2007 ja Aila 2009 – murjoivat valleja monin paikoin.

"Aila tuhosi useimmat makean veden lähteet ja viljelysmaat Shyamnagar Upazilassa", alueen asukas Lipi Akhter kertoo.

"Jos vastaava hirmumyrsky iskee tänne uudelleen, vallit sortuvat taatusti ja meri peittää koko rannikon", hän ennustaa. Aila vaati noin 200 ihmisen hengen.

Ministeri Mahmudin mukaan ensimmäisessä vaiheessa korjataan 17 vallia kuudella rannikkoalueella. Niitä korotetaan 200 kilometrin matkalla 1–2 metriä.

Yli 50 vuotta vanhat tulvavallit ovat menettäneet kykynsä torjua voimakkaita vuorovesivirtauksia ja myrskyjä, vahvistaa professori Ainun Nishat pääkaupunki Dhakan Brac-yliopistosta. Yltyneiden myrskyjen ohella valleja uhkaa kohoava merenpinta, jota ylhäällä Himalajalla sulavat jäätiköt ruokkivat.

Oppia kokemuksista

Nishatin mukaan Bangladeshilla ei ole muuta neuvoa kuin vahvistaa valleja. Se tulee kuitenkin kalliiksi: viranomaiset arvioivat, että koko hanke maksaa lähes kaksi miljardia euroa.

Ongelmaan liittyy muitakin puolia, lisää BCAS-tutkimuslaitoksen johtaja Atiq Rahman. Bangladeshin jokien kautta virtaa vuosittain noin miljardi tonnia lietettä, mikä tukkii väyliä ja vaikeuttaa vedenpintojen sääntelyä.

Rahman painottaa, että uusien vallien suunnittelussa on oltava tarkkoja ja kuultava asukkaiden kokemuksia, jotta järjestelmästä tulee ilmastonmuutosta kestävä.

Merenpinta nousee Bangladeshissa eri ennusteiden mukaan 26–98 senttiä vuoteen 2100 mennessä. Metrin nousu veisi 17 prosenttia maa-alueesta ja kodin 31 miljoonalta ihmiseltä, paikallinen Unnyan Onneshan -järjestö laskee.

Ilmastopolitiikka kehitysympäristöilmastonmuutos Bangladesh Suomen IPS

Lue myös

Mielenosoittajia maapallon muotoisen No Planet B -tekstillä varustetun kyltin kanssa

Ympäristönsuojelu, yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet linkittyvät tiiviisti toisiinsa

Hyvän ympäristön ja ihmisoikeuksien puolesta toimivien on aika yhdistää voimansa yhdenvertaisemman maailman puolesta, kirjoittavat Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila ja ulkoministeriön ympäristöneuvonantaja, emeritus Matti Nummelin.
Hiilivoimalan piippuja veden rannalla

Raportti: Rikkaat maat ovat lupauksistaan huolimatta melkein kolminkertaistaneet hiilivoimaloiden tuen

G20-maat lupasivat kymmenen vuotta sitten luopua fossiilisten polttoaineiden tuista, mutta kehitys on ollut hidasta. Ne ulkoistavat päästöjä etenkin ulkomaille tukemalla muissa maissa hiilivoimaa, selviää tuoreesta raportista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset