Uutiset

Bahrainin hallitusta kritisoineet terveystyöntekijät vankeuteen

Hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin osallistuneita tuomittiin vankeuteen näytösoikeudenkäynneissä, sanoo Amnesty International.
(Kuva: Al Jazeera English / cc 2.0)

Bahrainin sotatuomioistuin on tuominnut 20 terveystyöntekijää jopa 15 vuoden mittaisiin vankeusrangaistuksiin yrityksestä kaataa hallitus. Syytettyjen oikeudenkäynti kesti vaivaiset seitsemän minuuttia ja Amnesty International sanoo sen olleen oikeuden irvikuva.

Tuomittuja syytettiin hallituksenvastaisen vihan lietsomisesta, sairaalan valtaamisesta väkivalloin, lääkkeiden varastamisesta ja aseiden varastoimisesta sairaalaan. He työskentelivät sairaalakompleksissa maan pääkaupungissa Manamassa, ja heidät pidätettiin hallituksen vastaisten protestien aikaan maalis-huhtikuussa.

Yleisesti uskotaan, että todellisena syynä syytteille on hallitusta vastaan mieltä osoittaneiden haavoittuneiden auttaminen ja hallituksen toimien avoin kritisointi, sanoi Amnesty Internationalin Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan varajohtaja Philip Luther aiemmin. Tuomitut vapautettiin syyskuun alussa takuita vastaan.

Amnesty kritisoi siviilien tuomista sotatuomioistuimen eteen ja vaatii tuomituille puolueetonta siviilioikeudenkäyntiä. Tuomitut aikovat valittaa päätöksestä. Viime viikolla tuomittiin vankilaan myös ihmisoikeusaktivisteja ja opettajia keväisiin protesteihin liittyen.

"Hallitus tahtoo selvästi lähettää viestin, että ketä tahansa, jonka nähdään ajavan poliittisia reformeja, tullaan kohtelemaan armottomasti", Luther sanoi tuomioiden jälkeen

Bahrainin ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetoikeus ja rikos Bahrain

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.