Uutiset

Bahrainilaisia aktivisteja vankeuteen

Terrorismista syytetyt oppositioaktivistit eivät saaneet armoa vetoomustuomioistuimessa.
Mielenosoitus Bahrainin pääkaupungissa Manamassa helmikuussa 2011. (Kuva: Mahmood Al-Yousif / cc 2.0)

Bahrainin vetoomustuomioistuin päätti tiistaina pitää voimassa 13:n oppositioaktivistin ja mielipidevangin tuomiot. Viime vuonna hallituksen vastaisten protestien yhteydessä tuomitut miehet joutuvat istumaan vankilassa viidestä vuodesta elinkautiseen.

Syytteiden mukaan miehet olivat perustaneet terroristiryhmiä syrjäyttääkseen hallinnon ja muuttaakseen perustuslakia.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan päätös on törkeä. Järjestön mukaan miehet on tuomittu vain ihmisoikeuksiensa harjoittamisen vuoksi. Osa miehistä on kertonut myös tulleensa kidutetuiksi ja pahoinpidellyiksi vankeusaikanaan.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on ottanut kantaa tuomiota vastaan.

Bahrainin mielenosoitukset alkoivat samoihin aikoihin muiden arabimaiden kansannousujen kanssa helmikuussa 2011. Armeija tukahdutti mielenosoitukset väkivalloin, mutta levottomuudet ovat jatkuneet. Ainakin 60 ihmisen kerrotaan kuolleen, satojen loukkaantuneen ja tuhansien joutuneen pidätetyiksi.

YK:n ihmisoikeusneuvosto antoi Bahrainille 176 suositusta ihmisoikeustilanteen korjaamiseksi kesäkuussa. Maan on määrä vastata suosituksiin syyskuun puolivälissä.

Bahrainin ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetoikeus ja rikos Bahrain Amnesty InternationalMaailma.net

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.