Uutiset

Bahrainilaisaktivistit pysyvät telkien takana

Muun muassa Ranska ja Iso-Britannia ovat kritisoineet päätöstä, joka pitää voimassa toisinajattelijoiden jopa elinkautiset vankeusrangaistukset.
(Kuva: Al Jazeera English / cc 2.0)

Bahrainilainen oikeusistuin on pitänyt voimassa 13:n vuoden 2011 mielenosoituksiin osallistuneen aktivistin tuomiot, jotka vaihtelevat viiden vuoden vankeusrangaistuksesta elinkautisiin.

Kyseessä oli aktivistien viimeinen mahdollisuus saada tuomionsa peruttua oikeusteitse.

Aktivistit tuomittiin alun perin 20 hengen ryhmässä vuonna 2011 valtiovallan syrjäyttämisen juonimisesta. Seitsemän heistä on piilossa tai ulkomailla. Taustalla olivat arabikevään mielenosoitukset, jotka levisivät alkuvuonna 2011 myös Bahrainiin. Turvallisuusjoukot tukahduttivat protestit voimakeinoin.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan syytetyt eivät kuitenkaan syyllistyneet rikoksiin, vaan todisteet koostuvat pakotetuista tunnustuksista sekä julkisista mielenilmauksista uudistusten puolesta.

Tuomittujen valitukset hylättiin aiemmin vetoomustuomioistuimessa syyskuussa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on pahoitellut päätöstä, ja myös ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat sitä. Myös Ranska ja Iso-Britannia ovat ilmaisseet pettymyksensä.

Bahrainin ihmisoikeustilanne on viime aikoina herättänyt huolta. Syksyllä maa kielsi julkiset kokoontumiset ja mielenosoitukset. Vuoden 2011 mielenosoituksia tutkinut riippumaton tutkimuskomissio on esittänyt suosituksia ihmisoikeustilanteen parantamiseksi, mutta niitä ei ole järjestöjen mukaan lupauksista huolimatta toteutettu.

Bahrainin ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetaktivismidemokratia Bahrain Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.