Bahrainilaisaktivistit pysyvät telkien takana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bahrainilaisaktivistit pysyvät telkien takana

Muun muassa Ranska ja Iso-Britannia ovat kritisoineet päätöstä, joka pitää voimassa toisinajattelijoiden jopa elinkautiset vankeusrangaistukset.

(Kuva: Al Jazeera English / cc 2.0)

Bahrainilainen oikeusistuin on pitänyt voimassa 13:n vuoden 2011 mielenosoituksiin osallistuneen aktivistin tuomiot, jotka vaihtelevat viiden vuoden vankeusrangaistuksesta elinkautisiin.

Kyseessä oli aktivistien viimeinen mahdollisuus saada tuomionsa peruttua oikeusteitse.

Aktivistit tuomittiin alun perin 20 hengen ryhmässä vuonna 2011 valtiovallan syrjäyttämisen juonimisesta. Seitsemän heistä on piilossa tai ulkomailla. Taustalla olivat arabikevään mielenosoitukset, jotka levisivät alkuvuonna 2011 myös Bahrainiin. Turvallisuusjoukot tukahduttivat protestit voimakeinoin.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan syytetyt eivät kuitenkaan syyllistyneet rikoksiin, vaan todisteet koostuvat pakotetuista tunnustuksista sekä julkisista mielenilmauksista uudistusten puolesta.

Tuomittujen valitukset hylättiin aiemmin vetoomustuomioistuimessa syyskuussa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on pahoitellut päätöstä, ja myös ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat sitä. Myös Ranska ja Iso-Britannia ovat ilmaisseet pettymyksensä.

Bahrainin ihmisoikeustilanne on viime aikoina herättänyt huolta. Syksyllä maa kielsi julkiset kokoontumiset ja mielenosoitukset. Vuoden 2011 mielenosoituksia tutkinut riippumaton tutkimuskomissio on esittänyt suosituksia ihmisoikeustilanteen parantamiseksi, mutta niitä ei ole järjestöjen mukaan lupauksista huolimatta toteutettu.

Lisää uusi kommentti