Uutiset Bahrainin ihmisoikeustilanne

Bahrainilaisaktivisti tuomittiin vankilaan Twitter-viestin takia

Iso-Britannian ulkoministeri ylisti samaan aikaan maan edistystä, kritisoi Human Rights Watch.
(Kuvakaappaus Nabeel Rajabin Twitter-tilistä.)

Tunnettu bahrainilainen ihmisoikeusaktivisti Nabeel Rajab on tuomittu puolen vuoden vankeusrangaistukseen maan viranomaisten loukkaamisesta. Järjestöt ja monet muun muassa europarlamentaarikot vetosivat Rajabin puolesta mutta turhaan.

Rajab tuomittiin tämän lokakuussa julkaiseman Twitter-viestin takia tiistaina. Sen mukaan monet terroristiliike Isisiin liittyneistä ovat Bahrainin turvallisuusinstituutioiden edustajia. Maan rikoslain mukaan valtion instituutioita ei saa loukata. Väitettä on myös pidetty Bahrainille nolona, sillä maa on mukana Isisin vastaisissa toimissa ja se on monen länsimaan liittolainen.

Rajab on istunut vankilassa myös aiemmin muun muassa demokratiatapaamisiin osallistumisen vuoksi.

Yhdysvallat vaati aiemmin syksyllä Rajabin syytteiden hylkäämistä, ja myös osa europarlamentaarikoista vetosi tämän puolesta. Osa Euroopan hallituksista vaati etukäteen Rajabille reilua oikeudenkäyntiä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch ei ole kuitenkaan hallitusten toimiin tyytyväinen. Kyse ei ole reilusta oikeudenkäynnistä, vaan siitä, ettei syytettä ylipäätään olisi pitänyt nostaa, totesi järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Joe Stork ennen tuomion antamista.

Järjestö kritisoi myös Ison-Britannian ulkoministeriä Philip Hammondia, joka vain vuorokautta ennen Rajabin tuomiota sanoi puheessaan, että Bahrainin hallitsijat ovat matkalla oikeaan suuntaan ja tekemässä merkittäviä uudistuksia. Samaan aikaan kuitenkin myös maan tärkeimmän oppositioliikkeen johtaja on pidätettynä.

Myös Rajab itse muistutti ennen tuomion lukua olevansa vain yksi esimerkki siitä, mitä ihmisoikeuspuolustajille tapahtuu Persianlahden maissa.

"Emme ole vain omien hallitustemme vainon uhreja, mutta myös kansainvälisen yhteisön hiljaisuuden, tekopyhyyden ja kaksoisstandardien uhreja. Kansamme, jotka haluavat vapautta ja oikeudenmukaisuutta, joutuvat maksamaan hinnan", hän sanoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan.

Rajab vapautettiin takuita vastaan, mutta hän on matkustuskiellossa. Hänen asianajajansa aikoo valittaa tuomiosta.

Bahrainin ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetsananvapauslakioikeus ja rikos Bahrain Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.