Uutiset Bahrainin ihmisoikeustilanne

Bahrainilaisaktivisti tuomittiin vankilaan Twitter-viestin takia

Iso-Britannian ulkoministeri ylisti samaan aikaan maan edistystä, kritisoi Human Rights Watch.
(Kuvakaappaus Nabeel Rajabin Twitter-tilistä.)

Tunnettu bahrainilainen ihmisoikeusaktivisti Nabeel Rajab on tuomittu puolen vuoden vankeusrangaistukseen maan viranomaisten loukkaamisesta. Järjestöt ja monet muun muassa europarlamentaarikot vetosivat Rajabin puolesta mutta turhaan.

Rajab tuomittiin tämän lokakuussa julkaiseman Twitter-viestin takia tiistaina. Sen mukaan monet terroristiliike Isisiin liittyneistä ovat Bahrainin turvallisuusinstituutioiden edustajia. Maan rikoslain mukaan valtion instituutioita ei saa loukata. Väitettä on myös pidetty Bahrainille nolona, sillä maa on mukana Isisin vastaisissa toimissa ja se on monen länsimaan liittolainen.

Rajab on istunut vankilassa myös aiemmin muun muassa demokratiatapaamisiin osallistumisen vuoksi.

Yhdysvallat vaati aiemmin syksyllä Rajabin syytteiden hylkäämistä, ja myös osa europarlamentaarikoista vetosi tämän puolesta. Osa Euroopan hallituksista vaati etukäteen Rajabille reilua oikeudenkäyntiä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch ei ole kuitenkaan hallitusten toimiin tyytyväinen. Kyse ei ole reilusta oikeudenkäynnistä, vaan siitä, ettei syytettä ylipäätään olisi pitänyt nostaa, totesi järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Joe Stork ennen tuomion antamista.

Järjestö kritisoi myös Ison-Britannian ulkoministeriä Philip Hammondia, joka vain vuorokautta ennen Rajabin tuomiota sanoi puheessaan, että Bahrainin hallitsijat ovat matkalla oikeaan suuntaan ja tekemässä merkittäviä uudistuksia. Samaan aikaan kuitenkin myös maan tärkeimmän oppositioliikkeen johtaja on pidätettynä.

Myös Rajab itse muistutti ennen tuomion lukua olevansa vain yksi esimerkki siitä, mitä ihmisoikeuspuolustajille tapahtuu Persianlahden maissa.

"Emme ole vain omien hallitustemme vainon uhreja, mutta myös kansainvälisen yhteisön hiljaisuuden, tekopyhyyden ja kaksoisstandardien uhreja. Kansamme, jotka haluavat vapautta ja oikeudenmukaisuutta, joutuvat maksamaan hinnan", hän sanoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan.

Rajab vapautettiin takuita vastaan, mutta hän on matkustuskiellossa. Hänen asianajajansa aikoo valittaa tuomiosta.

Bahrainin ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetsananvapauslakioikeus ja rikos Bahrain Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen