Uutiset Bahrainin ihmisoikeustilanne

Bahrainilaisaktivisti pidätettiin Twitter-kommenttien vuoksi

Vastikään Euroopassa maansa ihmisoikeustilanteesta puhunut aktivisti pidätettiin epäiltynä viranomaisten loukkaamisesta.
(Kuva: ah zut / Flickr.com / cc 2.0)

Tunnettu bahrainilainen ihmisoikeusaktivisti Nabeel Rajab on pidätetty tämän julkaistua Twitterissä maan hallitusta kritisoivia kommentteja. Kyseessä on jo toinen pidätetty aktivisti lyhyen ajan sisällä.

Rajab vieraili vastikään useissa Euroopan maissa kertomassa maansa ihmisoikeustilanteesta, ja hän puhui myös YK:n ihmisoikeusneuvostossa. Hän palasi kotiin viime viikolla.

Rajab määrättiin viime keskiviikkona kuulusteluihin hallituksen viranomaisten loukkaamisesta, joka on Bahrainissa kriminalisoitu. Hän oli julkaissut muutamaa päivää aiemmin Twitterissä kommentin, jonka mukaan Bahrainin entisiä turvallisuusjoukkojen jäseniä on liittynyt Irakin ääri-islamilaisiin ISIS-taistelijoihin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Rajab saattaa saada kolmen vuoden vankeusrangaistuksen.

Rajab ehti vapautua toukokuussa kahden vuoden tuomiosta, joka annettiin laittomasta kokoontumisesta, yleisen järjestyksen häiritsemisestä ja mielenosoituksiin yllyttämisestä.

Kyseessä on jo toinen aktivistin pidätys Bahrainissa kuukauden sisällä. Ihmisoikeusaktivisti Maryam Al-Khawaja pidätettiin syyskuussa hänen matkustettuaan tanskalaisella passilla tapaamaan elinkautista istuvaa isäänsä.

YK:n ihmisoikeusneuvosto on vaatinut aktivistien välitöntä vapautusta.

Bahrainissa koettiin vuoden 2011 arabikevään aikana protestiaalto, mutta mielenosoitukset tukahdutettiin väkivalloin. Väärinkäytösten tutkiminen on ollut hidasta, ja maasta kantautuu tasaisin väliajoin tietoa aktivistien pidätyksistä ja viranomaisten mielivallasta.

Bahrainin ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetaktivismi Bahrain Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.