Uutiset Bahrainin ihmisoikeustilanne

Bahrain tukahdutti mielenosoituksia jälleen voimakeinoin

Aktivistien pidättämisen lisäksi protesteja estetään nyt myös kokonaisten asutuskeskusten eristämisellä ulkomaailmasta.

Bahrainin viranomaiset ovat jälleen puuttunut opposition viime viikolla järjestämiin mielenosoituksiin kovakouraisesti, kertovat uutislähteet. Kyynelkaasulla ja pidätyksillä tukahdettuja mielenosoituksia edelsi sarja aktivistien ja toimittajien vangitsemisia.

Bahrainilaisen ihmisoikeusjärjestö BCHR:n mukaan hallitus oli pyrkinyt jo ennalta estämään mielenosoitukset poliittista toimintaa rajoittavilla lakiuudistuksilla sekä mielivaltaisilla vangitsemisilla ja kotietsinnöillä siitä lähtien, kun oppositio julkaisi mielenosoituskutsun heinäkuun alussa.

Mielenosoitusten lähestyessä viranomaiset eristivät piikkilankaestein kokonaisia kyliä ja kaupunginosia ja pystyttivät tarkastusasemia estääkseen ihmisten pääsyn mielenosoitusalueille, kertoo järjestö.

Myös toimittajien toimintaa rajoitettiin uutispimennyksen aikaansaamiseksi mielenosoitusten ajaksi, raportoi lehdistönvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja. Järjestön lähteiden mukaan viranomaiset olivat pidättäneet ja kiduttaneet paikallisia bloggaajia ja valokuvaajia sekä estäneet muun muassa Al Jazeeran toimittajan saapumisen maahan.

Bahrainin oppositioliike on vaatinut demokraattisia uudistuksia ja maan shiiaenemmistön aseman parantamista Egyptin vallankumouksen innoittamana jo keväästä 2011 lähtien. Maata yksinvaltaisesti hallitseva kuningasperhe on näennäisistä uudistuksista huolimatta pyrkinyt opposition vaientamiseen, ja järjestöjen mukaan poliittisten aktivistien mielivaltainen vangitseminen ja kidutus on ollut yleistä.

Bahrainin ihmisoikeustilanne kansalaisoikeudetsananvapausdemokratia Bahrain

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.