Uutiset

Bahrain tukahduttaa yhä protestit

Oppositio on tiukassa valvonnassa Bahrainissa, jossa arabikevät jatkuu yhä.
(Kuva: abcdz2000 / Flickr.com / cc 2.0 )

Bahrainin viranomaiset pitävät yhä tiukasti kurissa oppositiota ja mielenosoittajia, jotka protestoivat hallitusta vastaan. Laittomasta kokoontumisesta saa vankeutta eivätkä vangitut saa lääkintähoitoa tai asianmukaisia valitusoikeudenkäyntejä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan poliisi hajotti rauhanomaisen mielenosoituksen viimeksi kesäkuun loppupuolella. Neljä ihmistä loukkaantui ja viisi pidätettiin laittomasta kokoontumisesta, kun maan suurin oppositioryhmä Al-Wefaq järjesti protestin, mikä siltä sisäministeriön mukaan on kielletty.

Osa protestin osallistujista kantoi kukkia kädessään osoittaakseen rauhanomaisuutensa. Mellakkapoliisi kuitenkin käytti kyynelkaasua ja äänipommeja hajottaakseen mielenosoituksen. Silminnäkijöiden mukaan mellakkapoliisi tulitti suoraan protestoijia, vaikka nämä käyttäytyivät rauhallisesti.

Bahrainissa alettiin protestoida poliittisten vapauksien puolesta helmikuussa 2011, mutta viranomaiset tukahduttivat mielenosoitukset jo saman vuoden maaliskuussa kovin ottein. Protestiyritykset ovat sen jälkeen jatkuneet. Yhteensä ainakin 40 ihmistä on kuollut ja 1 600 pidätetty hallituksen vastustamisesta sitten protestien alun, kertoo BBC.

Bahrain on estänyt ihmisoikeusjärjestöjä pääsemästä maahan tutkimaan ihmisoikeusloukkauksia. Ihmisoikeusjärjestöt ovatkin ilmaisseet huolensa tilanteen vuoksi. Amnesty Internationalin mukaan esimerkiksi viime syksynä 15 vuoden tuomion saaneita terveydenhuollon työntekijöitä on kidutettu. Oikeus kumosi kesäkuussa osan tuomiot, mutta osan tuomiot jäivät voimaan lyhennettyinä.

Bahrainin ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetpolitiikkademokratia Bahrain

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.