Bahrain kurittaa edelleen aktivisteja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bahrain kurittaa edelleen aktivisteja

Mielenosoittajia tappaneet poliisit selviävät lyhyillä vankeusrangaistuksilla, poliittista muutosta vaativille jaetaan elinkautisia.

(Kuva: Al Jazeera English / cc 2.0)

Bahrainin oikeusjärjestelmä on edelleen kaukana oikeudenmukaisesta. Lupauksista huolimatta mielenosoittajien tappamiseen syyllistyneet ovat selvinneet enimmäkseen rangaistuksetta ja toisinajattelijoita tuomitaan edelleen, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

"Bahrainilainen poliisi, joka tappaa kylmäverisesti mielenosoittajan tai pahoinpitelee pidätetyn kuoliaaksi, voi saada puolen vuoden tai kahden vuoden tuomion. Samaan aikaan rauhanomainen vaatimus maan muuttamisesta tasavallaksi johtaa elinkautiseen", sanoo järjestön Lähi-idän varajohtaja Joe Stork.

HRW:n tuoreen raportin mukaan Bahrainin oikeusistuimet tuomitsevat edelleen rutiininomaisesti rauhanomaisia mielenosoittajia pitkiin tuomioihin. Monet vuoden 2011 protestien johtajat ovat edelleen vankilassa.

Tuomioistuinten linjausten mukaan esimerkiksi terrorismisyyte ei edellytä väkivallan uhkaa ja valtion poliittisen järjestelmän muuttamispyrkimys katsotaan rikokseksi, HRW kertoo. Vain harva viranomainen on saanut tuomion mielenosoittajien tapoista.

Bahrainissa koettiin arabikevään aikaan vuonna 2011 protestiaalto, jonka seurauksena turvallisuusjoukot tappoivat yli tusinan mielenosoittajaa, osan heistä näiden ollessa pidätettynä. Maa perusti tapausten selvittämiseksi riippumattoman komission, joka vaati väärinkäytöksiin syyllistyneiden viranomaisten laittamista vastuuseen sekä toisinajattelijoiden vapauttamista. Bahrainin kuningas hyväksyi raportin pari vuotta sitten, mutta edistys on HRW:n mukaan ollut hidasta.

Bahrain on hyvissä väleissä useiden länsimaiden kanssa, ja muun muassa Suomi on käynyt maan kanssa asekauppaa. HRW kritisoi erityisesti Isoa-Britanniaa, jonka mukaan Bahrain on toteuttanut komission tärkeimmät suositukset ja edennyt oikeuslaitoksen uudistuksessa. Bahrain vapauttikin toukokuussa tärkeän ihmisoikeusaktivistin.

"Vakautta ja uudistuksia ei tule niin kauan kuin Bahrainin liittolaiset, etenkin Iso-Britannia, tarjoavat kritiikitöntä tukea todisteista huolimatta", Stork toteaa.

Lisää uusi kommentti