Uutiset Bahrainin ihmisoikeustilanne

Bahrain kurittaa edelleen aktivisteja

Mielenosoittajia tappaneet poliisit selviävät lyhyillä vankeusrangaistuksilla, poliittista muutosta vaativille jaetaan elinkautisia.
(Kuva: Al Jazeera English / cc 2.0)

Bahrainin oikeusjärjestelmä on edelleen kaukana oikeudenmukaisesta. Lupauksista huolimatta mielenosoittajien tappamiseen syyllistyneet ovat selvinneet enimmäkseen rangaistuksetta ja toisinajattelijoita tuomitaan edelleen, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

"Bahrainilainen poliisi, joka tappaa kylmäverisesti mielenosoittajan tai pahoinpitelee pidätetyn kuoliaaksi, voi saada puolen vuoden tai kahden vuoden tuomion. Samaan aikaan rauhanomainen vaatimus maan muuttamisesta tasavallaksi johtaa elinkautiseen", sanoo järjestön Lähi-idän varajohtaja Joe Stork.

HRW:n tuoreen raportin mukaan Bahrainin oikeusistuimet tuomitsevat edelleen rutiininomaisesti rauhanomaisia mielenosoittajia pitkiin tuomioihin. Monet vuoden 2011 protestien johtajat ovat edelleen vankilassa.

Tuomioistuinten linjausten mukaan esimerkiksi terrorismisyyte ei edellytä väkivallan uhkaa ja valtion poliittisen järjestelmän muuttamispyrkimys katsotaan rikokseksi, HRW kertoo. Vain harva viranomainen on saanut tuomion mielenosoittajien tapoista.

Bahrainissa koettiin arabikevään aikaan vuonna 2011 protestiaalto, jonka seurauksena turvallisuusjoukot tappoivat yli tusinan mielenosoittajaa, osan heistä näiden ollessa pidätettynä. Maa perusti tapausten selvittämiseksi riippumattoman komission, joka vaati väärinkäytöksiin syyllistyneiden viranomaisten laittamista vastuuseen sekä toisinajattelijoiden vapauttamista. Bahrainin kuningas hyväksyi raportin pari vuotta sitten, mutta edistys on HRW:n mukaan ollut hidasta.

Bahrain on hyvissä väleissä useiden länsimaiden kanssa, ja muun muassa Suomi on käynyt maan kanssa asekauppaa. HRW kritisoi erityisesti Isoa-Britanniaa, jonka mukaan Bahrain on toteuttanut komission tärkeimmät suositukset ja edennyt oikeuslaitoksen uudistuksessa. Bahrain vapauttikin toukokuussa tärkeän ihmisoikeusaktivistin.

"Vakautta ja uudistuksia ei tule niin kauan kuin Bahrainin liittolaiset, etenkin Iso-Britannia, tarjoavat kritiikitöntä tukea todisteista huolimatta", Stork toteaa.

Bahrainin ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetdemokratia Bahrain Human Rights Watch

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.