Uutiset Bahrainin ihmisoikeustilanne

Bahrain kurittaa edelleen aktivisteja

Mielenosoittajia tappaneet poliisit selviävät lyhyillä vankeusrangaistuksilla, poliittista muutosta vaativille jaetaan elinkautisia.
(Kuva: Al Jazeera English / cc 2.0)

Bahrainin oikeusjärjestelmä on edelleen kaukana oikeudenmukaisesta. Lupauksista huolimatta mielenosoittajien tappamiseen syyllistyneet ovat selvinneet enimmäkseen rangaistuksetta ja toisinajattelijoita tuomitaan edelleen, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

"Bahrainilainen poliisi, joka tappaa kylmäverisesti mielenosoittajan tai pahoinpitelee pidätetyn kuoliaaksi, voi saada puolen vuoden tai kahden vuoden tuomion. Samaan aikaan rauhanomainen vaatimus maan muuttamisesta tasavallaksi johtaa elinkautiseen", sanoo järjestön Lähi-idän varajohtaja Joe Stork.

HRW:n tuoreen raportin mukaan Bahrainin oikeusistuimet tuomitsevat edelleen rutiininomaisesti rauhanomaisia mielenosoittajia pitkiin tuomioihin. Monet vuoden 2011 protestien johtajat ovat edelleen vankilassa.

Tuomioistuinten linjausten mukaan esimerkiksi terrorismisyyte ei edellytä väkivallan uhkaa ja valtion poliittisen järjestelmän muuttamispyrkimys katsotaan rikokseksi, HRW kertoo. Vain harva viranomainen on saanut tuomion mielenosoittajien tapoista.

Bahrainissa koettiin arabikevään aikaan vuonna 2011 protestiaalto, jonka seurauksena turvallisuusjoukot tappoivat yli tusinan mielenosoittajaa, osan heistä näiden ollessa pidätettynä. Maa perusti tapausten selvittämiseksi riippumattoman komission, joka vaati väärinkäytöksiin syyllistyneiden viranomaisten laittamista vastuuseen sekä toisinajattelijoiden vapauttamista. Bahrainin kuningas hyväksyi raportin pari vuotta sitten, mutta edistys on HRW:n mukaan ollut hidasta.

Bahrain on hyvissä väleissä useiden länsimaiden kanssa, ja muun muassa Suomi on käynyt maan kanssa asekauppaa. HRW kritisoi erityisesti Isoa-Britanniaa, jonka mukaan Bahrain on toteuttanut komission tärkeimmät suositukset ja edennyt oikeuslaitoksen uudistuksessa. Bahrain vapauttikin toukokuussa tärkeän ihmisoikeusaktivistin.

"Vakautta ja uudistuksia ei tule niin kauan kuin Bahrainin liittolaiset, etenkin Iso-Britannia, tarjoavat kritiikitöntä tukea todisteista huolimatta", Stork toteaa.

Bahrainin ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetdemokratia Bahrain Human Rights Watch

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen