Uutiset

Bahrain jatkaa kansalaistensa rajoittamista

Maan ihmisoikeustilanne on vain huonontunut sen jälkeen, kun kuningas lupasi parannuksia kansalaisoikeuksiin, sanoo Amnesty.
(Kuva: Al Jazeera English / cc 2.0)

Bahrainin hallitus on jatkanut kansalaistensa oikeuksien rajoittamista, huolimatta aikaisemmista lupauksistaan, selviää Amnesty Internationalin tuoreesta raportista.

Lokakuussa maa kielsi julkiset kokoontumiset ja tässä kuussa 31 opposition edustajalta poistettiin Bahrainin kansalaisuus.

Bahrain sai kansainvälistä kritiikkiä ihmisoikeustilanteestaan jo arabikevään aikaan, jolloin se taltutti mielenosoituksia kovin ottein ja lopulta kiesi ne kokonaan. Maan kuningas vastasi arvosteluun nimeämällä riippumattoman tutkijakomitean selvittämään turvallisuusjoukkojen tekemiä ihmisoikeusloukkauksia, mitä pidettiin historiallisena.

Komitea julkaisi tilanteesta raportin noin vuosi sitten ja maa sitoutui silloin raportin antamiin suosituksiin tilanteen parantamiseksi. Amnestyn raportin mukaan suosituksiin ei kuitenkaan ole puututtu.

Myös Human Rights Watch arvostelee Bahrainin hallintoa ja sitä, ettei se ole suhtautunut vakavasti suosituksiin. "Itseasiassa Bahrainin ihmisoikeustilanne on vain huonontunut sen jälkeen kun kuningas hyväksyi komitean päätelmät ja suositukset, sanoo järjestön Lähi-idän johtaja Joe Stork.

Amnesty International varoittaa, että maa on vaarassa joutua epävakauden kierteeseen, mikäli hallitus ei puutu raportin suosituksiin. Järjestö kehottaa kansainvälistä yhteisöä tuomitsemaan maassa tapahtuvat sortotoimet.

Bahrainin ihmisoikeustilanne kansalaisoikeudet Bahrain Amnesty International

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.