Uutiset

Bahrain ei päästä YK:n kidutustutkijaa maahan

Bahrain perui jo toisen kerran kidutusta kartoittavan YK-raportoijan tulon maahan ja jatkaa samaan aikaan opposition ahdistelua.
(Kuva: Sara Hassan / Al Jazeera English / cc 2.0)

Bahrainin hallitus on lykännyt jälleen YK:n kidutusraportoijan Juan E. Méndezin vierailua maahan. Méndezin oli tarkoitus arvioida, tapahtuuko maassa kidutusta, mutta Bahrainin hallituksen mukaan vierailu saattaisi haitata käynnissä olevaa "kansallista dialogia".

Kyseessä oli jo toinen kerta, kun Méndezin vierailu peruttiin. Uutta päivämäärää ei annettu.

Bahrainin ihmisoikeustilanne on pahentunut sen jälkeen, kun arabikevät toi mielenosoitukset maan kaduille vuonna 2011. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan YK-raportoijan välttely on osoitus siitä, ettei maa ole tosissaan lupailemiensa uudistusten kanssa.

"Viranomaiset ovat käyttäneet taikasanaa 'uudistus' hämäyksenä, vaikka todellisuudessa se ei uudistu. Ihmisoikeusloukkaukset jatkuvat hellittämättä", sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Hassiba Hajd.

Bahrainin turvallisuusjoukot ovat vastanneet viime vuosien protesteihin kovin ottein. Kymmeniä ihmisiä on kuollut, satoja loukkaantunut ja tuhansia pidätetty. Osaa pidätetyistä on kidutettu eikä rikkomuksia ole tutkittu.

Amnestyn ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan tilanne paheni jälleen huhtikuussa pidettyjen formulakisojen alla. Kahakat lisääntyivät, viranomaiset tekivät kotietsintöjä ja opposition edustajia pidätettiin.

Bahrainin ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetdemokratiakansalaisyhteiskunta Bahrain Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.