Bahrain ei päästä YK:n kidutustutkijaa maahan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bahrain ei päästä YK:n kidutustutkijaa maahan

Bahrain perui jo toisen kerran kidutusta kartoittavan YK-raportoijan tulon maahan ja jatkaa samaan aikaan opposition ahdistelua.

(Kuva: Sara Hassan / Al Jazeera English / cc 2.0)

Bahrainin hallitus on lykännyt jälleen YK:n kidutusraportoijan Juan E. Méndezin vierailua maahan. Méndezin oli tarkoitus arvioida, tapahtuuko maassa kidutusta, mutta Bahrainin hallituksen mukaan vierailu saattaisi haitata käynnissä olevaa "kansallista dialogia".

Kyseessä oli jo toinen kerta, kun Méndezin vierailu peruttiin. Uutta päivämäärää ei annettu.

Bahrainin ihmisoikeustilanne on pahentunut sen jälkeen, kun arabikevät toi mielenosoitukset maan kaduille vuonna 2011. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan YK-raportoijan välttely on osoitus siitä, ettei maa ole tosissaan lupailemiensa uudistusten kanssa.

"Viranomaiset ovat käyttäneet taikasanaa 'uudistus' hämäyksenä, vaikka todellisuudessa se ei uudistu. Ihmisoikeusloukkaukset jatkuvat hellittämättä", sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Hassiba Hajd.

Bahrainin turvallisuusjoukot ovat vastanneet viime vuosien protesteihin kovin ottein. Kymmeniä ihmisiä on kuollut, satoja loukkaantunut ja tuhansia pidätetty. Osaa pidätetyistä on kidutettu eikä rikkomuksia ole tutkittu.

Amnestyn ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan tilanne paheni jälleen huhtikuussa pidettyjen formulakisojen alla. Kahakat lisääntyivät, viranomaiset tekivät kotietsintöjä ja opposition edustajia pidätettiin.

Lisää uusi kommentti