Uutiset

Ay-liike kiittelee Metson toimintaa Etelä-Afrikassa

Suomalaisyhtiö Metso Mineralsin Etelä-Afrikan toiminta saa ammattiyhdistysliikkeeltä kiitettävän arvosanan. Yritys kunnioittaa työntekijöiden perusoikeuksia ja noudattaa kansainvälisiä ja paikallisia työlakeja, summaa keskiviikkona Helsingissä julkistettu tutkimusraportti. Sapiskaa Metso saa kuitenkin alihankkijoidensa helläkätisestä kohtelusta. Suomalainen ammattiyhdistysliike teetti tutkimuksen eteläafrikkalaisella tutkimuskeskus Naledilla.

Selvityksessä kritisoidaan Metsoa siitä, ettei se aktiivisesti vaadi alihankkijoiltaan yhtä mallikasta käytöstä. "On esimerkiksi täysin varmaa, ettei Metson tehtaalla käytetä lapsityövoimaa, mutta yhtiö ei ole varmistanut käyttävätkö alihankkijat sitä", huomauttaa tutkija Devan Pillay.

Eero Leivo Metsosta toteaa, että yhtiössä on meneillään kehityshankkeita eettisten periaatteiden valvonnan tehostamiseksi. "Työn luonne vaatii korkeaa ammattitaitoa, joten on erittäin epätodennäköistä että lapsityövoimaa käytettäisiin", hän lisää.

Metson työntekijöillä on vapaus liittyä mihin tahansa maan monesta ammattiliitosta ja yhdistysten toiminta tehtaalla on vapaata, korostaa Devan Pillay. Kaikkea syrjintää ei ole kuitenkaan saatu kitkettyä, vaan työnjohtajien on raportoitu suosivan tiettyjä ammattijärjestöjä.

Myös Etelä-Afrikan apartheidin muistot elävät edelleen. Metson yksikön kotikaupunki Vereeniging oli rotuerottelua kannattaneen kansallispuolueen vahvaa tukialuetta. Metson tehtaallakin historian haamut ovat läsnä, vaikka yhtiön säännöt kieltävät jyrkästi kaikenlaisen rotusyrjinnän. Korkeimpia palkkoja nauttivat työntekijät ovat pääsääntöisesti valkoisia ja joidenkin tutkimukseen haastateltujen mielestä valkoisilla on paremmat ylenemismahdollisuudet urallaan.

Etelä-Afrikassa palkka ei aina riitä

Devan Pillayn mukaan Etelä-Afrikan työmarkkinoiden suurin epäkohta on palkkakuilu. "Minimipalkalla ei aina edes tule toimeen. Työttömyys ja epätyypilliset, informaalin sektorin työt ovat yleisiä. Lisäksi kaikilla aloilla työvoiman korvaaminen vuokratyövoimalla on yleistymässä."

Metson konepaja ja valimo maksavat työntekijöilleen kautta linjan minimitasoa korkeampaa palkkaa. Minimipalkan ylittävä osuus on kuitenkin huomattavasti suurempi ylemmissä palkkaluokissa. Vakinaisten työntekijöiden etuisuuksiin kuuluvat myös eläkerahasto, palkallinen kesä-, sairaus- ja äitiysloma sekä terveydenhoito ja tulokseen perustuva bonusjärjestelmä. "Vaikka yhtiö maksaa puolet terveydenhoitokuluista, ei pienipalkkaisimmilla ole varaa hoitoon, joka on Etelä-Afrikassa erittäin kallista", huomauttaa Pillay.

Ammattiyhdistysliikkeen tutkimustoiminta on otettu hyvin vastaan yritysmaailmassa. Kaikki osapuolet korostavat, ettei tarkoitus ole mustamaalata tai nostaa jalustalle yksittäisiä yrityksiä. Myös Metsossa ollaan tyytyväisiä ulkopuolisten tarkkailijoiden parannusehdotuksiin, vakuuttaa yrityksen yhteiskuntasuhteista vastaava Jukka Seppälä. Suomalaisen ay-liikkeen suunnitelmissa on jatkaa yritysten yhteiskuntavastuun tutkimista ainakin tekstiiliteollisuuden suuryritysten sekä leikkokukkatuotannon osalta. Paperiliiton aloitteesta on alkamassa Stora Enson Brasilian toimintojen kartoittaminen.

Turo Bergman SAK:n kansainvälisten asioiden osastolta lupaa, että ay-liike ottaa tulevaisuudessa suurennuslasin alle myös hankalampia maita ja yhtiöitä, jotka eivät välttämättä suoriudu kokeesta yhtä hyvin kuin Metso tai viime vuonna vastaavan tutkimuksen läpikäynyt Nokian Brasilian yksikkö. "Ammattiyhdistysliikkeellä on käytössään koviakin keinoja yhtiön maineeseen liittyvistä toimista kuluttajatoimintaan", hän muistuttaa.


Metso Mineralsin konepajaa ja valimoa koskeva tutkimus on osa pilottihanketta, joka tähtää suuryhtiöitä seuraavan tutkimusverkoston käynnistämiseen eteläisessä ja läntisessä Afrikassa. Tutkimus julkaistaan kokonaisuudessaan Maailman sosiaalifoorumissa Intiassa ensi tammikuussa. Hankkeen suomalaisia tukijoita ovat SAK, Metalliliitto ja Toimihenkilöunioni ja sitä koordinoi ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK. Rahoitusta hankkeeseen on saatu lisäksi ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyövaroista.

työliiketoiminta SuomiEtelä-Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti