Avustuskuljetusten vaikeudet pahentavat Jemenin ruokakriisiä – ”Se, että lapsille ei saada apua, on monelle kuolemantuomio” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avustuskuljetusten vaikeudet pahentavat Jemenin ruokakriisiä – ”Se, että lapsille ei saada apua, on monelle kuolemantuomio”

Yli 4,4 miljoonaa ihmistä elää Jemenissä vaikeasti saavutettavilla alueilla, jonne ei saada riittävästi apua. Monet heistä ovat jo lähellä nälänhätää, arvioi Pelastakaa Lapset.

Mies YK:n istuntosalissa

YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli viime perjantaina Jemenin konfliktia. Kuvassa Jemenin YK-edustaja Abdullah Ali Fadhel Al-Saadi. Kuva: Evan Schneider / UN Photo.

Noin 17 000 jemeniläislasta on vaarassa sairastua vakavaan akuuttiin aliravitsemukseen ja jopa kuolla, ellei apukuljetuksiin liittyviä vaikeuksia saada välittömästi ratkaistua, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

”Kymmenet tuhannet lapset elävät alueilla, jotka sota on eristänyt täysin. Heidän olosuhteensa eivät voisi olla vaikeammat. Se, että lapsille ei saada apua, on monelle heistä kuolemantuomio”, sanoo Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos tiedotteessa.

Konflikti on tuhonnut Jemenin infrastruktuurin ja aiheuttanut maailman pahimman humanitaarisen kriisin, jonka seurauksena noin 80 prosenttia väestöstä tarvitsee humanitaarista apua. Avun perille toimittamista vaikeuttavat paitsi siltojen ja teiden tuhoutuminen sekä taistelut, myös sotivien osapuolten asettamat byrokraattiset rajoitukset.

Tällä hetkellä YK määrittelee 75 piirikuntaa vaikeasti saavutettaviksi. Niissä elää yli 4,4 miljoonaa ihmistä. Alueista 80 prosenttia on ruokaturvatilannetta kuvaavaan IPC-luokittelun neljännellä portaalla, joka on yhden askelman päässä nälänhädästä, Pelastakaa Lapset sanoo.

Vaikeasti saavutettavilla alueilla elää myös 121 000 alle viisivuotiasta lasta, jotka kärsivät kohtalaisesta aliravitsemuksesta. Vain 35 prosenttia näistä lapsista oli saanut syyskuuhun mennessä tarvitsemaansa apua, kuten lääkkeitä ja terapeuttista ruokaa.  Nyt heitä uhkaa vakava aliravitsemus.

”Olemme jo joutuneet lopettamaan lasten terveyden kannalta tärkeiden hygieniapakkausten ja saippuan jakamisen vanhemmille ja huoltajille. Tämän seurauksena otamme päivittäin vastaan lapsia, jotka ovat äärimmäisellä tavalla ja silmin nähtävästi aliravittuja”, sanoo Pelastakaa Lasten tukeman Amranin terveyskeskuksen tohtori Mansoor Matar.

Saudi-Arabian johtama liittouma on taistellut Jemenissä neljä ja puoli vuotta maan huthikapinallista vastaan. Osapuolet sopivat syyskuussa tulitauosta ja ovat siitä lähtien neuvotelleet epämuodollisesti rauhansopimuksesta. YK:n Jemen-erityislähettiläs Martin Griffiths kertoi viime perjantaina, että liittouman tekemät ilmaiskut ovat pudonneet kahden viikon aikana lähes 80 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia