Avustusjärjestöt: Syyriassa kuollut lapsia hypotermiaan – Perheet pakenevat taisteluita jalkaisin ja autojen lavoilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avustusjärjestöt: Syyriassa kuollut lapsia hypotermiaan – Perheet pakenevat taisteluita jalkaisin ja autojen lavoilla

Tuhannet ihmiset ovat paenneet viime viikkoina taisteluita Syyrian koillisosissa. He ovat päätyneet kurjiin olosuhteisiin pakolaisleirille, jolla ei ole kunnon lämmitystä. Ainakin 29 lasta on kuollut, kertovat YK-järjestöt.

Joukko Syyrian pakolaisia

Syyrian Deir-ez-Zorista on viime viikkoina paennut tuhansia ihmisiä. Matkaa pakolaisleirille on lähes 300 kilometriä. Kuva: ©UNICEF/ Syria 2019/ Delil Souleiman.

Ainakin 29 lasta on kuollut Syyrian koillisosissa joulukuusta lähtien pääosin hypotermiaan, kertovat YK-järjestöt. YK:n lastenjärjestö Unicef kertoi eilen, että kuolleista 11 on menettänyt henkensä viimeisten kahden päivän aikana.

Monet perheet ovat joutuneet pakenemaan viime viikkoina Deir-ez-Zorin alueelta, jossa käydään Isisin ja Syyrian demokraattiset voimat -joukkojen välisiä taisteluita. He ovat suunnanneet Al-Holin pakolaisleirille, jonne on päivien kävelymatka. Kuolemat ovat tapahtuneet joko matkalla tai pian leirille saapumisen jälkeen, kertoo Maailman terveysjärjestö (WHO).

WHO:n mukaan viimeisten kahden kuukauden aikana noin 23 000 ihmistä on saapunut Al-Holiin. Se vaatii taisteluiden osapuolia päästämään apukuormansa läpi, jotta ihmisiä voidaan auttaa.

”Tilanne Al-Holin leirillä on sydäntä särkevä. Lapset kuolevat hypotermiaan, kun perheet pakenevat turvaan. Lisäämme toimiamme Al Holissa, mutta tarvitsemme nopeammin lupia, jotta voimme toimittaa tarvikkeita. Tarvitsemme pääsyn sekä leirille että sille johtaville teille”, sanoo WHO:n Syyrian-edustaja Elizabeth Hoff tiedotteessa.

Leirillä oli aiemmin noin 10 000 maan sisäistä pakolaista, nyt määrä on noussut lyhyessä ajassa 33 000:een. Pakolaiset saapuvat päivien kävelymatkan tai rekkojen avolavoilla matkustamisen jälkeen. He ovat aliravittuja ja uupuneita elettyään vuosia puutteessa Isisin alla, WHO kertoo.

Leirille saavuttuaan he joutuvat viettämään jopa päiviä vastaanottoalueella ilman lämmitystä, telttoja tai huopia. Leirillä on pulaa myös terveyspalveluista ja vessoista.

Myös YK:n lastenjärjestö Unicef toimittaa leirille muun muassa huopia, talvivaatteita ja lämmittimiä.

Syyriaa ja sen naapurimaita kurittaa erityisen kova talvi.  YK:n hätäapukoordinaattori Mark Lowcock kertoi keskiviikkona turvallisuusneuvostolle, että miljoonat syyrialaiset elävät teltoissa tai pressujen alla vaurioituneissa rakennuksissa ilman sähköä tai lämmitystä. Myös rankka sää tuhoaa suojia.

Yhteensä yli 13,1 miljoonan syyrialaisen arvioidaan tarvitsevan humanitaarista apua. 5,7 miljoonaa on paennut maan rajojen ulkopuolelle ja 6,2 miljoonaa on sisäisenä pakolaisena.

LISÄYS 1.2.2019: Lisätty juttuun tieto Unicefin avusta sekä kuva Deir-ez-Zorista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia