Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat

Jemeniä uhkaavat pian tuhannet kolerakuolemat, kun ihmiset eivät koronan pelossa uskalla hakeutua hoitoon, avustusjärjestöt varoittavat. Pitkään jatkuneen konfliktin, koronan, tulvien ja heinäsirkkojen piinaama maa on jälleen nälkäkriisin partaalla.

pommituksia kaupungissa

Jemenin pääkaupunki Sanaa ilmaiskun jälkeen vuonna 2015. Kuva: Ibrahem Qasim / CC BY-SA 2.0.

Avustusjärjestöt pelkäävät, että Jemenissä kuolee tulevina viikkoina tuhansia ihmisiä koleraan, sillä koronaviruksen pelossa ihmiset eivät uskalla hakeutua terveyskeskuksiin. Jos sairastuneet eivät saa hoitoa, puolet tartunnan saaneista kuolee, avustusjärjestö Oxfam varoittaa.

Oikealla hoidolla koleraan kuolee vain prosentti sairastuneista.

Jemenissä on viime vuosina jyllännyt nykyhistorian pahin koleraepidemia. Tämän vuoden tammi-maaliskuussa raportoitiin yli 100 000 tartuntaa ja yli kolme tuhatta on kuollut.

Nyt maata riepottelevat lisäksi poikkeuksellisen rajut tulvat. Punaisen Ristin kansainvälisen komitean mukaan kymmenet tuhannet perheet ovat menettäneet kotinsa ja omaisuutensa. Maan eteläosassa tulvat ovat vieneet mukanaan 33 000 pakolaisleireillä asuvan ihmisen teltat ja tavarat.

Kosteat ja epähygieeniset olot ovat omiaan lisäämään koleratartuntoja sekä denguekuumeen ja malarian leviämistä.

Kovien sateiden alku huhtikuun puolivälissä osui samaan aikaan, kun maassa raportoitiin ensimmäinen koronavirustartunta.

Pitkään jatkunut sisällissota on raunioittanut maan terveydenhuoltojärjestelmän, ja iso osa tapauksista jää rekisteröimättä ja hoitamatta. Suojavarusteiden puutteen vuoksi virukseen on kuollut myös sairaaloiden henkilökuntaa ja avustustyöntekijöitä.

”Jemen on matkalla kohti todella hirvittävää katastrofia, kun lähiviikkoina voi olla edessä sekä kolera- että koronaepidemian huippu”, Oxfamin Jemenin maajohtaja Muhsin Siddiquey sanoo järjestön tiedotteessa.

Edessä uusi nälkäkriisi

Viime viikolla avustusjärjestöt varoittivat, että Jemen on jälleen lähellä laajamittaista nälkäkatastrofia. Viime vuonna nälänhätä onnistuttiin välttämään vain niukasti massiivisella humanitaarisella avustusoperaatiolla.

Nyt nälkäkriisiä syventää sisällissodan lisäksi koronapandemia, joka on heikentänyt Jemenin jo ennestään huonoa taloustilannetta ja vaikeuttanut ihmisten toimeentuloa. Valuutta rial on menettänyt lähes viidenneksen arvostaan, ruuan hinta on noussut ja monet maan ulkopuolella työskentelevät jemeniläiset ovat menettäneet työnsä, minkä vuoksi perheiden toimeentulon kannalta elintärkeät rahalähetykset ulkomailta ovat romahtaneet.

Koronarajoitukset hankaloittavat ruuan jakelua ja kuljetusta ja tulvien lisäksi satoja uhkaavat heinäsirkat.

”Koronaviruksen, konfliktin ja rankkasateiden yhdistelmä vahingoittaa tänä vuonna miljoonia jemeniläisiä, joita vuosia jatkunut konflikti on horjuttanut. Otamme pieniä askelia kärsimyksen helpottamiseksi siellä missä pystymme, hyvin hankalissa olosuhteissa”, sanoo Punaisen Ristin kansainvälisen komitean Adenin johtaja Abdi Ismail järjestön tiedotteessa.

Yk:n elintarvikejärjestön FAO:n, Unicefin ja Maailman ruokaohjelma WFP:n julkaiseman analyysin mukaan yhä useammalla Jemenin alueella ruokaturvattomuus on muuttumassa akuutiksi kriisiksi tai vielä pahemmaksi hätätilaksi. Akuutti ruokaturvattomuus voi pian koskea 40 prosenttia väestöstä nykyisen 25 prosentin sijaan.

Unicefin mukaan aliravittujen alle viisivuotiaiden lasten määrä voi kasvaa tänä vuonna viidenneksellä eli 2,4 miljoonaan ja 30 000 lasta on vaarassa ajautua hengenvaaralliseen aliravitsemukseen.

Jemeniläiset elävät keskellä maailman pahinta humanitaarista kriisiä. Maan 28 miljoonaisesta väestöstä 13 miljoonaa eli melkein puolet saa ruoka-apua. YK:n humanitaarisen avun koordinointitoimiston OCHAn mukaan avun tarpeessa on tällä hetkellä 24 miljoonaa jemeniläistä.

Rahoitusta humanitaarisen kriisin hoitoon tarvittaisiin YK:n mukaan tänä vuonna 3,2 miljardia dollaria (noin 2,7 miljardia euroa), mutta summasta ainoastaan vajaa 560 miljoonaa dollaria (475 miljoonaa euroa) on saatu kasaan. Ruoka-avun määrää on jo jouduttu vähentämään, ja jollei rahoitusta pian saada lisää, avustusohjelmia uhkaa lakkauttaminen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia