Avustusjärjestöt ja UNHCR pyytävät Eurooppaa ottamaan vastaan yli 500 Välimerellä ajelehtivaa siirtolaista – Mukana kidutuksen uhreja ja yksin saapuneita lapsia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avustusjärjestöt ja UNHCR pyytävät Eurooppaa ottamaan vastaan yli 500 Välimerellä ajelehtivaa siirtolaista – Mukana kidutuksen uhreja ja yksin saapuneita lapsia

Malta ja Italia eivät ole antaneet rantautumislupaa kahdelle avustusjärjestöjen pelastusaluksille, joilla on yli 500 Libyasta Eurooppaan pyrkivää siirtolaista. Lääkärit ilman rajoja -järjestön aluksella olevista valtaosa on kertonut väkivallasta.

Pelastusliivejä pelastusveneessä

Välimerellä on hukkunut tänä vuonna lähes 600 siirtolaista. Kuvassa pakolaisten kuljettamiseen käytetty vene Kreikassa. Kuva: adamansel52 / Flickr.com / CC BY 2.0.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR vaatii Euroopan hallituksia antamaan maihinnousuluvan 507 siirtolaiselle, jotka ajelehtivat kahdella avustusjärjestöjen pelastusaluksella Välimerellä. He ovat tulossa Libyasta, jossa tuhansia siirtolaisia on suljettu pidätyskeskuksiin.

”Tämä on kilpailu aikaa vastaan. Myrskyt ovat tulossa ja olosuhteet vain pahenevat. Libyan väkivaltaa ja sotaa paenneiden jättäminen merelle lisää kärsimystä. Heidän pitää saada rantautua ja saada ottaa vastaan tarvitsemaansa humanitaarista apua”, sanoi UNHCR:n erityislähettiläs Vincent Cochetel eilen.

Espanjalaisella Open Arms -aluksella on 151 ihmistä. Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) sekä SOS Mediterranee -järjestön Ocean Viking -aluksella taas on 356 ihmistä, jotka pelastettiin useammassa eri operaatiossa Libyan rannikolla viime viikon lopulla.

Lähimmät paikat, joissa siirtolaisia voitaisiin auttaa, olisivat Italiassa ja Maltalla. Italia on kieltäytynyt ottamasta vastaan siirtolaisia ja lisäsi taannoin pelastusaluksille langetettavia sakkoja.

Malta taas on tarjoutunut ottamaan vastaan omalta etsintä- ja pelastusalueeltaan löydetyt mutta ei muita, kertoi Deutsche Welle -lehti eilen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kahdeksan terveysongelmista kärsivää on kuitenkin saatu siirrettyä Maltalle.

Libya on sisällissodan takia kaaoksessa, ja se on sulkenut tuhansia siirtolaisia pidätykeskuksiin, joissa monia kidutetaan ja pahoinpidellään. Osa siirtolaisista on kertonut myös orjakaupasta.

MSF:n mukaan myös valtaosa sen alukselle nousseista on kertonut pidätyksistä, kiristyksestä, orjuuttamisesta tai kiduttamisesta matkansa aikana. 103:sta aluksella olevasta lapsesta vain 11:lla on huoltaja mukanaan.

”Ihmiset, myös alaikäiset, ovat kertoneet, että heitä on kidutettu sähköshokeilla, hakattu aseilla ja kepeillä tai poltettu sulatetulla muovilla. He kertovat, että heillä on yhä kipuja Libyassa saatujen haavojen ja arpien takia”, kertoo MSF:n lääkäri Luca Pigozzi tiedotteessa.

Keskisellä Välimerellä on tänä vuonna hukkunut lähes 600 ihmistä. UNHCR muistuttaa, että Euroopan johtajat olivat viime kuussa järkyttyneitä, kun 150 ihmistä hukkui Välimerellä ja yli 50 ihmistä kuoli pidätyskeskukseen tehdyssä ilmaiskussa Libyassa.

”Näiden tuntemusten pitäisi nyt muuttua merkitykselliseksi solidaarisuudeksi niitä ihmisiä kohtaan, jotka pakenevat Libyasta”, järjestö toteaa lausunnossaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia