Avunantajat kitsastelevat koulutuksen tukemisessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avunantajat kitsastelevat koulutuksen tukemisessa

Unescon mukaan koulutukseen suunnatun kehitysavun määrä on viime vuodet pääosin laskenut. Jos kaikki maailman lapset halutaan kouluun, summan pitää moninkertaistua, se sanoo.

Koululaisia Ghanassa

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa elää yli puolet koulua käymättömistä lapsista. Kuva Ghanasta. Kuva: Ben Grey / CC BY-SA 2.0.

Koulutukseen suunnatun kehitysavun määrä ei ole noussut samaa tahtia kuin muu kehitysapu. Summa on viime vuodet pääasiassa laskenut, varoittaa YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco.

Unescon tuoreen katsauksen mukaan avunantajat suuntasivat vuonna 2015 koulutukseen noin 12 miljardia dollaria, eli noin 10,7 miljardia euroa. Vaikka määrä on kasvanut vuodesta 2014, se on edelleen neljä prosenttia vähemmän kuin huippuvuonna 2010.

Samaan aikaan kehitysapu kokonaisuutena on kasvanut lähes neljänneksen, Unesco muistuttaa.

”Apu pitäisi ainakin kuusinkertaistaa, jotta yhteiset koulutustavoitteet saavutettaisiin, ja sen pitää mennä sitä eniten tarvitseviin maihin. Silti koulutuksen tukijat ovat siirtämässä huomiotaan pois köyhimmistä maista”, sanoo Unescon pääjohtaja Irina Bokova tiedotteessa.

Katsauksen mukaan vaikka esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa elää yli puolet koulutuksen ulkopuolella olevista lapsista, sen osuus peruskoulutuksen tuesta on viime vuosina vähentynyt.

Maailman suurimmat peruskoulutuksen tukijat ovat katsauksen mukaan Yhdysvallat ja Iso-Britannia, mutta esimerkiksi vuosina 2014–2015 ne leikkasivat rahoitustaan, Yhdysvallat 11 ja Iso-Britannia 9 prosenttia.

YK: kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluu, että kaikki lapset saisivat laadukasta koulutusta vuoteen 2030 mennessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia