Uutiset Hiv/aids

Avioliitto vaikeuttaa aids-lääkintää Swazimaassa

Perhe joutuu hengenvaaraan, jos nainen ei uskalla kertoa tartunnasta.
(Kuva: Robert Staudhammer / cc 2.0)

(IPS) -- Swazimaalainen Nonkululeko Msibi kuuli olevansa hiv-positiivinen synnytettyään ensimmäisen lapsensa 16-vuotiaana. Hän ei uskaltanut kertoa asiaa miehelleen moneen kuukauteen.

Msibi pelkäsi, että mies syyttäisi häntä aidsin tuomisesta perheeseen ja heittäisi hänet ulos. Hän aloitti lääkityksen sairaalan ohjeiden mukaan, mutta vauva sairastui siitä huolimatta.

"Koska salasin tilanteeni, en pystynyt vakuuttamaan anoppiani, että vauvaa pitää ruokkia pelkästään rintamaidolla."

Msibi kasvoi maaseudulla lähellä pääkaupunki Mbabanea. Hän keskeytti koulun kolmannella luokalla ja päätyi 15-vuotiaana raskaaksi ja avioon. Msibi oli menettänyt molemmat vanhempansa, joten avioliitto tuntui pelastusrenkaalta - ja hiv-diagnoosi maailmanlopulta.

Turvattomuus pelottaa

Moni swazinainen painii samanlaisten ongelmien kanssa, kertoo Thandeka Dlamini. Hän on tutkinut sitä, miksi naineet naiset aloittavat aids-lääkityksen myöhässä tai luopuvat siitä. Tutkimus löysi sosio-kulttuurisia ja sukupuolirooleihin liittyviä esteitä.

Niitä pyritään raivaamaan ennen heinäkuuta, jolloin Swazimaa aloittaa Maailman terveysjärjestön WHO:n suositteleman Optio B+:n eli uudenlaisen lääkityksen hiv-positiivisille äideille.

Swazimaassa on 1,2 miljoonaa asukasta ja maailman pahin aids-tilanne. Joka neljäs 15–49-vuotias kantaa hi-virusta ja raskaana olevista 30–34-vuotiaista jopa yli puolet.

Dlamini muistuttaa, että vielä vähän aikaa sitten Swazimaan laki rinnasti naiset lapsiin, ja vaimon odotetaan edelleen tottelevan miestään. Siksi hiv-diagnoosi vaarantaa naisen turvallisuuden.

"Vaikeneminen voi johtaa kuolemaan, kapina pelastaa elämän, mutta uhkaa viedä ihmisarvon ja avioliiton turvan. Liiton hajoaminen tuo häpeän", tutkimuksessa haastateltu 25-vuotias nainen tiivisti.

Esimerkeistä rohkaisua

YK:n tilaston mukaan yhdeksän kymmenestä swazimaalaisesta jatkoi aids-lääkitystä vuosi sen aloittamisen jälkeen. Mutta yksikin keskeyttäjä on liikaa, sanoo Swazimaan aids-ohjelmassa työskentelevä tohtori Velephi Okello.

"Meidän on ymmärrettävä heidän kohtaamiaan sosiaalisia esteitä, jotta pystymme auttamaan heitä jatkamaan lääkitystä." Okello haluaa nostaa esimerkeiksi naisia, jotka ovat voittaneet vaikeudet.

Heihin kuuluu nyt 24-vuotias Nonkululeko Msibi, joka on lääkityksellä samoin kuin miehensä.

"Kun esikoiseni sairastui, tajusin, että minun on kerrottava asia", Msibi sanoo.

Hän sai neuvoja terveystyöntekijöiltä ja rohkaistui puhumaan anopilleen, joka epäili vauvan saaneen hivin. Testi vahvisti epäilyn.

"Sen jälkeen uskalsin kertoa miehelleni, jonka oli aluksi vaikea hyväksyä asiaa." Myöhemmin mies kouluttautui aids-neuvojaksi, ja pari kannustaa nyt toisiaan ottamaan lääkkeensä.

Hiv/aids genderhiv/aidssairaus/lääkintä Eswatini/Swazimaa Suomen IPS

Lue myös

Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.
Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.