Uutiset Hiv/aids

Avioliitto vaikeuttaa aids-lääkintää Swazimaassa

Perhe joutuu hengenvaaraan, jos nainen ei uskalla kertoa tartunnasta.
(Kuva: Robert Staudhammer / cc 2.0)

(IPS) -- Swazimaalainen Nonkululeko Msibi kuuli olevansa hiv-positiivinen synnytettyään ensimmäisen lapsensa 16-vuotiaana. Hän ei uskaltanut kertoa asiaa miehelleen moneen kuukauteen.

Msibi pelkäsi, että mies syyttäisi häntä aidsin tuomisesta perheeseen ja heittäisi hänet ulos. Hän aloitti lääkityksen sairaalan ohjeiden mukaan, mutta vauva sairastui siitä huolimatta.

"Koska salasin tilanteeni, en pystynyt vakuuttamaan anoppiani, että vauvaa pitää ruokkia pelkästään rintamaidolla."

Msibi kasvoi maaseudulla lähellä pääkaupunki Mbabanea. Hän keskeytti koulun kolmannella luokalla ja päätyi 15-vuotiaana raskaaksi ja avioon. Msibi oli menettänyt molemmat vanhempansa, joten avioliitto tuntui pelastusrenkaalta - ja hiv-diagnoosi maailmanlopulta.

Turvattomuus pelottaa

Moni swazinainen painii samanlaisten ongelmien kanssa, kertoo Thandeka Dlamini. Hän on tutkinut sitä, miksi naineet naiset aloittavat aids-lääkityksen myöhässä tai luopuvat siitä. Tutkimus löysi sosio-kulttuurisia ja sukupuolirooleihin liittyviä esteitä.

Niitä pyritään raivaamaan ennen heinäkuuta, jolloin Swazimaa aloittaa Maailman terveysjärjestön WHO:n suositteleman Optio B+:n eli uudenlaisen lääkityksen hiv-positiivisille äideille.

Swazimaassa on 1,2 miljoonaa asukasta ja maailman pahin aids-tilanne. Joka neljäs 15–49-vuotias kantaa hi-virusta ja raskaana olevista 30–34-vuotiaista jopa yli puolet.

Dlamini muistuttaa, että vielä vähän aikaa sitten Swazimaan laki rinnasti naiset lapsiin, ja vaimon odotetaan edelleen tottelevan miestään. Siksi hiv-diagnoosi vaarantaa naisen turvallisuuden.

"Vaikeneminen voi johtaa kuolemaan, kapina pelastaa elämän, mutta uhkaa viedä ihmisarvon ja avioliiton turvan. Liiton hajoaminen tuo häpeän", tutkimuksessa haastateltu 25-vuotias nainen tiivisti.

Esimerkeistä rohkaisua

YK:n tilaston mukaan yhdeksän kymmenestä swazimaalaisesta jatkoi aids-lääkitystä vuosi sen aloittamisen jälkeen. Mutta yksikin keskeyttäjä on liikaa, sanoo Swazimaan aids-ohjelmassa työskentelevä tohtori Velephi Okello.

"Meidän on ymmärrettävä heidän kohtaamiaan sosiaalisia esteitä, jotta pystymme auttamaan heitä jatkamaan lääkitystä." Okello haluaa nostaa esimerkeiksi naisia, jotka ovat voittaneet vaikeudet.

Heihin kuuluu nyt 24-vuotias Nonkululeko Msibi, joka on lääkityksellä samoin kuin miehensä.

"Kun esikoiseni sairastui, tajusin, että minun on kerrottava asia", Msibi sanoo.

Hän sai neuvoja terveystyöntekijöiltä ja rohkaistui puhumaan anopilleen, joka epäili vauvan saaneen hivin. Testi vahvisti epäilyn.

"Sen jälkeen uskalsin kertoa miehelleni, jonka oli aluksi vaikea hyväksyä asiaa." Myöhemmin mies kouluttautui aids-neuvojaksi, ja pari kannustaa nyt toisiaan ottamaan lääkkeensä.

Hiv/aids genderhiv/aidssairaus/lääkintä Eswatini/Swazimaa Suomen IPS

Lue myös

Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.
Nainen, mies ja pieni lapsi

Hyvät saavutukset aidsin vastaisessa työssä Afrikassa kannustavat jatkamaan taistelua virusta vastaan

Eteläisessä Afrikassa syntyi viime vuonna 57 000 hiv-positiivista vauvaa, kun vuosituhannen alussa määrä oli kolminkertainen. Sen sijaan Länsi- ja Keski-Afrikassa tilanne uhkaa karata hallinnasta jollei toimiin tartuta heti, kirjoittaa Unicefin aidstyöstä vastaava Chewe Luo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan