Asunnottomuuden kriminalisoiva laki voimaan Unkarissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Asunnottomuuden kriminalisoiva laki voimaan Unkarissa

Julkisiin rakennuksiin asumaan asettuvia uhkaa jopa 75 päivän vankeus tai 510 euron sakko.

Unkarissa on astunut voimaan hallituksen säätämä laki, jonka mukaan on rikollinen teko asettua asumaan julkisiin rakennuksiin tai edes säilyttää tavaroita niissä. Toistuvia lainrikkojia uhkaa enintään 75 päivän vankeus tai 510 euron sakko.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kyseessä on käytännössä asunnottomuuden kriminolisoiva lainsäädäntö, jota on mahdotonta valvoa.

Muun muassa Human Rights Watchin Itä-Euroopan ja Balkanin alueen tutkija Lydia Gall huomauttaa, että laki rankaisee yhteiskunnan köyhimpiä vain siksi, että he asuvat kadulla.

"Sakot ja vankeus eivät auta vähääkään ratkaisemaan asunnottomuutta aiheuttavia perustavanlaatuisia ongelmia."

Unkarissa arvioidaan olevan kaikkiaan 30 000 asunnotonta, Budapestissä yksin noin 8 000. Asuntolapaikkoja on Budapestissä 5500, koko maassa vain 10 000.

Human Rights Watch huomauttaa, että Unkaria velvoittavat sopimukset, muun muassa Euroopan sosiaalinen peruskirja sekä YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien sopimus, takaavat oikeuden asianmukaiseen asuntoon.

Myös YK:n äärimmäisestä köyhyydestä sekä asumisesta vastaavat erityisraportoijat Magdalena Sepúlveda ja Raquel Rolnik vetosivat helmikuussa Unkarin hallitukseen, jotta se muuttaisi viime vuoden marraskuussa hyväksyttyä ja 15. huhtikuuta voimaan tullutta lakia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia