Uutiset

Asunnottomuuden kriminalisoiva laki voimaan Unkarissa

Julkisiin rakennuksiin asumaan asettuvia uhkaa jopa 75 päivän vankeus tai 510 euron sakko.

Unkarissa on astunut voimaan hallituksen säätämä laki, jonka mukaan on rikollinen teko asettua asumaan julkisiin rakennuksiin tai edes säilyttää tavaroita niissä. Toistuvia lainrikkojia uhkaa enintään 75 päivän vankeus tai 510 euron sakko.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kyseessä on käytännössä asunnottomuuden kriminolisoiva lainsäädäntö, jota on mahdotonta valvoa.

Muun muassa Human Rights Watchin Itä-Euroopan ja Balkanin alueen tutkija Lydia Gall huomauttaa, että laki rankaisee yhteiskunnan köyhimpiä vain siksi, että he asuvat kadulla.

"Sakot ja vankeus eivät auta vähääkään ratkaisemaan asunnottomuutta aiheuttavia perustavanlaatuisia ongelmia."

Unkarissa arvioidaan olevan kaikkiaan 30 000 asunnotonta, Budapestissä yksin noin 8 000. Asuntolapaikkoja on Budapestissä 5500, koko maassa vain 10 000.

Human Rights Watch huomauttaa, että Unkaria velvoittavat sopimukset, muun muassa Euroopan sosiaalinen peruskirja sekä YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien sopimus, takaavat oikeuden asianmukaiseen asuntoon.

Myös YK:n äärimmäisestä köyhyydestä sekä asumisesta vastaavat erityisraportoijat Magdalena Sepúlveda ja Raquel Rolnik vetosivat helmikuussa Unkarin hallitukseen, jotta se muuttaisi viime vuoden marraskuussa hyväksyttyä ja 15. huhtikuuta voimaan tullutta lakia.

Unkarin demokratia ihmisoikeudetsyrjäytyminenasuminenköyhyys Unkari

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.