Uutiset

Asunnottomuuden kriminalisoiva laki voimaan Unkarissa

Julkisiin rakennuksiin asumaan asettuvia uhkaa jopa 75 päivän vankeus tai 510 euron sakko.

Unkarissa on astunut voimaan hallituksen säätämä laki, jonka mukaan on rikollinen teko asettua asumaan julkisiin rakennuksiin tai edes säilyttää tavaroita niissä. Toistuvia lainrikkojia uhkaa enintään 75 päivän vankeus tai 510 euron sakko.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kyseessä on käytännössä asunnottomuuden kriminolisoiva lainsäädäntö, jota on mahdotonta valvoa.

Muun muassa Human Rights Watchin Itä-Euroopan ja Balkanin alueen tutkija Lydia Gall huomauttaa, että laki rankaisee yhteiskunnan köyhimpiä vain siksi, että he asuvat kadulla.

"Sakot ja vankeus eivät auta vähääkään ratkaisemaan asunnottomuutta aiheuttavia perustavanlaatuisia ongelmia."

Unkarissa arvioidaan olevan kaikkiaan 30 000 asunnotonta, Budapestissä yksin noin 8 000. Asuntolapaikkoja on Budapestissä 5500, koko maassa vain 10 000.

Human Rights Watch huomauttaa, että Unkaria velvoittavat sopimukset, muun muassa Euroopan sosiaalinen peruskirja sekä YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien sopimus, takaavat oikeuden asianmukaiseen asuntoon.

Myös YK:n äärimmäisestä köyhyydestä sekä asumisesta vastaavat erityisraportoijat Magdalena Sepúlveda ja Raquel Rolnik vetosivat helmikuussa Unkarin hallitukseen, jotta se muuttaisi viime vuoden marraskuussa hyväksyttyä ja 15. huhtikuuta voimaan tullutta lakia.

Unkarin demokratia ihmisoikeudetsyrjäytyminenasuminenköyhyys Unkari

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.