Asiantuntijat: WHO:lla ei riittävää toimintakykyä hätätiloissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Asiantuntijat: WHO:lla ei riittävää toimintakykyä hätätiloissa

Maailman terveysjärjestön ebolatoimia arvioivan raportin mukaan järjestöä ja sen rahoitusta on uudistettava.

Ebolan ehkäisyä Guineassa. (Kuva: UN Photo/Martine Perret / cc 2.0)

Maailman terveysjärjestöllä (WHO) ei ole tällä hetkellä riittävää kapasiteettia toimia täydellä teholla kansainvälisissä terveyshätätiloissa, sanoo järjestön ebolatoimia arvioinut asiantuntijapaneeli.

Eilen ilmestyneen raportin (pdf) mukaan WHO:n pitää rakentaa uudelleen johtajuutensa globaalin kansanterveyden vartijana ja sen toimintaan on tehtävä merkittäviä muutoksia jäsenvaltioiden tuella.

"Maailmalla yksinkertaisesti ei ole varaa toiseen toimimattomuuden aikakauteen ennen seuraavaa terveyskriisiä", raportissa todetaan.

WHO on saanut raskasta kritiikkiä viime vuonna Länsi-Afrikassa iskeneen ebolaepidemian hoidosta. Se vakuutteli tilanteen olevan hallinnassa Lääkärit ilman rajoja -järjestön varoituksista huolimatta, ja vasta viime elokuussa se julisti globaalin hätätilan. Järjestö on myöntänyt puutteensa jo aiemmin, ja se nimitti itsenäisen asiantuntijapaneelin arvioimaan sen toimia tammikuussa.

Raportin mukaan ebolakriisi paljasti myös vuonna 2005 sovittujen kansainvälisten terveyssäädösten heikkoudet. Myös WHO:n rahoituksessa on puutteita: suurin osa varoista tulee vapaaehtoisina lahjoituksina eikä varsinaista ydinrahastoa hätätilanteiden varalta ole. Raportissa vaaditaankin 100 miljoonan dollarin arvoista hätärahastoa.

Raportin mukaan myös kansainvälinen humanitaarinen järjestelmä toimi hätätilanteessa hitaasti ja myöhään, ja monet avunantajat ymmärsivät vain joko terveyspuolta tai humanitaarista järjestelmää. Myöskään WHO:lla itsellään ei ole nopean päätöksenteon kulttuuria ja järjestö paremminkin reagoi kuin ennakoi, raportissa todetaan.

Avunantajien on määrä pitää tämän viikon torstaina ja perjantaina konferenssi ebolamaiden tukemiseksi. WHO arvioi tällä viikolla, että eniten kärsineet Guinea, Liberia ja Sierra Leone tarvitsevat vielä lähes 700 miljoonaa dollaria eli noin 640 miljoonaa euroa vuoden 2017 loppuun mennessä rakentaakseen ebolan tuhoamat terveysjärjestelmänsä uudelleen.

WHO:n viimeisimpien tietojen mukaan ebolatartunnan on saanut yhteensä yli 27 500 ihmistä, ja tautiin on kuollut yli 11 200. Tauti palasi viime viikolla Liberiaan lähes kaksi kuukautta sen jälkeen, kun maa oli julistettu ebolavapaaksi.

Lisää uusi kommentti