Asiantuntijat haluavat selvityksen Pohjois-Korean vankileireistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Asiantuntijat haluavat selvityksen Pohjois-Korean vankileireistä

YK:n tulisi selvittää tapahtuuko leireillä rikoksia ihmisyyttä vastaan, sanovat tutkijat ja Amnesty International.

(Kuva: Allie Caulfield / cc 2.0)

Kansainvälisen yhteisön on korkea aika aloittaa selvitys Pohjois-Korean vankileirien saaristosta, jossa viruu satojatuhansia poliittisia mielipidevankeja, sanovat asiaa seuranneet YK:n erityisasiatuntijat ja Amnesty International.

Tiukasti salatun vankileirien verkoston heikosta tilanteesta saapuu jatkuvasti silminnäkijäkertomuksia, jotka ovat "äärimmäisen vakavia ja huolestuttavia", ja antavat syyn selvittää onko kyseessä rikos ihmisyyttä vastaan, asiantuntijat sanovat.

Kertomusten mukaan leireillä ei ole juuri lainkaan terveydenhuoltoa ja vain hyvin heikko ruokahuolto, jonka vuoksi vangit ovat usein vaarassa kuolla nälkään, asiantuntijat sanovat. Vankeja käytetään tästä huolimatta pakkotyövoimana.

"Vangitut ovat suurimmaksi osaksi mielipidevankeja eli he ovat joko ilmaisseet antisosialistisia kannanottoja tai kritisoineet hallitusvaltaa", kertoo YK:n ihmisoikeusasiantuntija El-Hadji Malick Sow. "Usein syyksi riittää, että on lukenut ulkomaista sanomalehteä", hän jatkaa.

Vankeihin sovelletaan myös kollektiivisia rangaistuksia, joiden vuoksi rikoksista saatetaan tuomita kokonaisia perheitä leireille.

Joukko YK-asiantuntijoita lähetti lokakuussa 2012 Pohjois-Korean hallitukselle syytekirjeen, jossa esitetään huoli kuuden vankileirin tilanteista. Kirjeessa vaaditaan perusteellista selontekoa ja hallitusta ohjataan tekemään yhteistyötä kansainvälisen ihmisoikeusjärjestelmän kanssa, mutta Pohjois-Korea ei ole vastannut siihen.

Tarkempaa selvitystä odotetaan seuraavaan YK:n ihmisoikeusneuvoston kokoukseen 11. maaliskuuta 2013 Genevessä. Painetta tutkimukselle on tullut myös kansalaisjärjestöiltä. Viimeksi tällä viikolla ihmisoikeusjärjestö Amnesty arvioi vankileirien verkoston laajentuneen entisestään.

Lisää uusi kommentti