Asiantuntijat ehdottavat uutta mallia talouskasvun jälkeisen maailman rakentamiseksi – ”Kaadetaan kuningas BKT, kruunataan kuningatar Hyvinvointi” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Asiantuntijat ehdottavat uutta mallia talouskasvun jälkeisen maailman rakentamiseksi – ”Kaadetaan kuningas BKT, kruunataan kuningatar Hyvinvointi”

242 tutkijan, järjestöjen ja kaupunkihallinnon edustajan vetoomuksessa vaaditaan uutta yhteiskuntamallia, jossa muun muassa verotettaisiin rikkaita ja saastuttajia sekä myytäisiin kestävämpiä tuotteita.

Puita heijastuneena vihreään kuplaan

Asiantuntijat ehdottavat, että Euroopassa keskityttäisiin kasvattamaan hyvinvointia, ei bruttokansantuotetta. Kuva: Kate Russell / CC BY 2.0.

Joukko asiantuntijoita on julkaissut avoimen kirjeen, jossa vaaditaan Euroopalta siirtymistä kohti planetaarisia rajoja kunnioittavaa yhteiskuntaa. Kirjeessä listataan myös keinoja sen saavuttamiseksi. Tavoitteena on puuttua sekä ilmastonmuutokseen, lajien sukupuuttoon että eriarvoisuuteen.

Aiemmin tällä viikolla ilmestyi raportti, jonka mukaan miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto.

”Ollaan rehellisiä. Pariisin sopimus, Aichin biodiversiteettitavoitteet eivätkä nykyiset verosäännökset kykene hallitsemaan näitä olemassaoloa horjuttavia uhkia. Kuten joukko tutkijoita hiljattain kirjoitti Science-tiedejulkaisussa: Nykyiset toimenpiteet ilmaston ja biosfäärin suojelemiseksi ovat selvästi riittämättömiä”, tänään julkaistussa kirjeessä vedotaan.

Vetoomuksen ovat hahmotelleet akateemisen maailman, järjestöjen ja kaupunkien edustajat, ja yhteensä mukana on 242 nimeä. Suunnittelijoihin kuuluu esimerkiksi ”donitsitalous”-käsitteestään tunnettu taloustutkija Kate Raworth.

Kirje on jatkoa viime syksynä julkaistulle vetoomukselle, jossa Eurooppaa vaadittiin luopumaan kasvuriippuvuudesta. Nyt tavoitteita on konkretisoitu ja asiantuntijat ovat laatineet esityksen, jossa hahmotellaan, miten maailma pyörisi ilman jatkuvia talouskasvutavoitteita.

Tutkijoiden vetoomuksessa on kolme kohtaa. Ensimmäinen niistä on ”Kaadetaan kuningas BKT, kruunataan kuningatar Hyvinvointi”. Sillä tarkoitetaan bruttokansantuotteen kasvattamisesta luopumista. Vaatimuksiin kuuluu esimerkiksi Euroopan kasvu- ja vakaussopimuksen muuttaminen kestävyys- ja hyvinvointisopimukseksi sekä uuden hyvinvoinnin ja tulevien sukupolvien hallinnon perustaminen Euroopan komissioon.

Lisäksi ehdotuksiin kuuluu, että vaurautta ja saastuttamista verotettaisiin enemmän ja työtä vähemmän. Esimerkiksi suurimmille tuloluokille pitäisi asettaa yli 80 prosentin veroaste ja lentomatkailua pitäisi verottaa vahvemmin, kirjeessä ehdotetaan. Kolmas ehdotus on myydä kestävämpiä tuotteita ja vähentää jätettä.

Tutkijat muistuttavat, että kyse ei ole vain asiantuntijamielipiteestä. Hiljattain tehdyn kyselyn mukaan suurin osa eurooppalaisista kokee, että ympäristön tulisi olla etusijalla jopa talouskasvun kustannuksella.

Asiantuntijoiden ehdotukset

1. Kaadetaan Kuningas BKT, kruunataan kuningatar Hyvinvointi

Vaatimukset Euroopan komissiolle:

  • Muutetaan kasvu- ja vakaussopimus kestävyys- ja hyvinvointisopimukseksi
  • Vaihdetaan ”Työ, kasvu ja investoinnit” muotoon ”Hyvinvointi, työ ja kestävyys”
  • Perustetaan komissioon hyvinvoinnin ja tulevien sukupolvien hallinto, jota johtaa komission ensimmäinen varapuheenjohtaja

Vaatimukset valtioille, alueille ja kunnille:

  • Tuodaan hyvinvointi ja tulevat sukupolvet hallinnon keskiöön

2. Harvojen veroparatiiseista laajaan uudelleenjakoon

  • Asetetaan suurimmille tuloluokille yli 80 % veroaste vaurauden uudelleenjakamiseksi matalan ja keskitulotason perheille
  • Verotetaan lentomatkailua ja jaetaan tuotot parempaan ja edulliseen tai ilmaiseen joukkoliikenteeseen
  • Luodaan tuottajiin kohdistuvat progressiiviset hiili- ja resurssiverot ja uudelleenjaetaan tuotot
  • Luodaan verokannusteita kierrätettävien materiaalien käyttöön

3. Tehokkaat tuotteet ovat hyviä, riittävät ratkaisut loistavia

  • Tuetaan parempien bisnesmallien, kuten palvelutalouden kehittämistä
  • Toimeenpannaan nollajätestrategioita kaikilla hallinnon tasoilla kunnioittaen järkevää jätteenkäsittelyn hierarkiaa ja tuottajien laajennettua vastuuvelvoitetta
  • Vähennetään työvoimaintensiivisten palvelujen, kuten korjauspalvelujen arvonlisäveroa
  • Harpataan tehokkuudesta riittävyyden politiikkaan ja tehdään kestävistä elämäntyyleistä uusi normaali

Kommentit

Lähettänyt M Gröhn (ei varmistettu) 9.5.2019 - 12:54

Tuotahan minä olen sanonut jo vuosia. Asiaa hankaloittaa se, että en usko monenkaan todella rikkaan olevan kiinnostunut tällaisesta kirjeistä, toisekseen 80% verotus on kutakuinkin mahdoton ajatus, sillä rikkailla on jo tänään varaa maksaa eksperteille, jotka takaavat toimeksiantajallen mahdollisimman matalan veroasteen tai jopa nollaveron. Kolmas asia on se, että viisaat ja järkevät ihmiset, joilla olisi tietoa ja viisautta, eivät ole kiinnostuneet vallasta. Näin ollen esim USA:n presidenttinä toimii rikas ihminen, jonka uskottavuus on monen mielestä pahempi kuin roistoilla yleensä. Venäjällä on sama juttu ja näitä esimerkkejä löytyy useita ympäri maailman.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia